CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM063461
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Determination of essential and toxic elements in Hungarian honeys / Nikolett Czipa, Dávid Andrási, Béla Kovács
Dátum:2015
ISSN:0308-8146
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
honey
essential element
toxic element
Megjelenés:Food Chemistry. - 175 (2015), p. 536-542. -
További szerzők:Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM067601
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anthocyanin composition, antioxidant efficiency, and alpha-amylase inhibitor activity of different Hungarian sour cherry varieties (Prunus cerasus L.) / Judit R. Homoki, Andrea Nemes, Erika Fazekas, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, Ferenc Gál, Jamil Al-Asri, Jérémie Mortier, Gerhard Wolber, László Babinszky, Judit Remenyik
Dátum:2016
ISSN:0308-8146
Megjegyzések:Five Hungarian sour cherry cultivars were studied to determine their anthocyanin contents and their possible inhibitory properties. The water and methanol soluble antioxidant capacities were separately assessed by photoluminescence showing values ranged from 3.4 ?g mg?1 to 15.4 ?g mg?1, respectively. The ?VN1" variety (selected from ?Csengődi csokros") showed the highest antioxidant capacity. The anthocyanin content, measured by pH differential method or isolated by solid phase extraction, was the highest also in ?VN1". Correlation was found between the anthocyanin content and the high antioxidant capacity. The main anthocyanin components were cyanidin-3-O-rutinoside and cyanidin-3-O-glucoside. The presence of malvidin-3,5-O-diglycoside was verified by MALDI-TOF MS. Sour cherry extracts and selected anthocyanins inhibited the human salivary alpha-amylase catalyzed hydrolysis competitively. The lowest IC50 value, 55 ?g mL?1 or 80 ?M, was measured for malvidin-3,5-O-diglycoside, for which possible binding modes within the alpha-amylase active site could be investigated in silico using molecular docking and molecular dynamics.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Sour cherry
Antioxidants
Antocyanins
Human salivary alpha-amylase
Inhibition
Megjelenés:Food Chemistry. - 194 : 1 (2016), p. 222-229. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Fazekas Erika (1985-) (kémikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Al-Asri, Jamil Mortier, Jérémie Wolber, Gerhard Babinszky László (1950-) (agrár) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM080005
Első szerző:Kun Sándor (vegyész)
Cím:Glucopyranosylidene-spiro-benzo[b][1,4]oxazinones and -benzo[b][1,4]thiazinones : Synthesis and Investigation of Their Effects on Glycogen Phosphorylase and Plant Growth Inhibition / Sándor Kun, Nándor Kánya, Norbert Galó, András Páhi, Attila Mándi, Tibor Kurtán, Péter Makleit, Szilvia Veres, Ádám Sipos, Tibor Docsa, László Somsák
Dátum:2019
ISSN:0021-8561
Megjegyzések:Glucopyranosylidene-spiro-benzo[b][1,4]oxazinones were obtained via the corresponding 2-nitrophenyl glycosides obtained by two methods: (a) AgOTf-promoted glycosylation of 2-nitrophenol derivatives by O-perbenzoylated methyl (?-D-gluculopyranosyl bromide)heptonate or (b) Mitsunobu-type reactions of O-perbenzoylated methyl (?-Dgluculopyranose) heptonate with bulky 2-nitrophenols in the presence of diethyl azodicarboxylate (DEAD) and PPh3. Catalytic hydrogenation (H2?Pd/C) or partial reduction (e.g., H2?Pd/C, pyridine) of the 2-nitro groups led to spirobenzo[b][1,4]oxazinones and spiro-benzo[b][1,4]-4-hydroxyoxazinones by spontaneous ring closure of the intermediate 2-aminophenyl or 2-hydroxylamino glycosides, respectively. The analogous 2-aminophenyl thioglycosides, prepared by reactions of O-perbenzoylated methyl (?-D-gluculopyranosyl bromide)heptonate with 2-aminothiophenols, were cyclized in m-xylene at reflux temperature to the corresponding spiro-benzo[b][1,4]thiazinones. O-Debenzoylation was effected by Zemple?n transesterification in both series. Spiro-configurations were determined by NMR and electronic circular dichroism timedependent density functional theory (ECD-TDDFT) methods. Inhibition assays with rabbit muscle glycogen phosphorylase b showed (1·R)-spiro{1·,5·-anhydro-D-glucitol-1·,2-benzo[b][1,4]oxazin-3(4H)-one} and (1·R)-spiro{1·,5·-anhydro-D-glucitol-1·,2-benzo[b][1,4]thiazin-3(4H)-one} to be the most efficient inhibitors (27 and 28% inhibition at 625 ?M, respectively). Plant growth tests with white mustard and garden cress indicated no effect except for (1·R)-4-hydroxyspiro{1·,5·-anhydro-D-glucitol-1·,2-benzo[b][1,4]oxazin-3(4H)-one} with the latter plant to show modest inhibition of germination (95% relative to control).
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
spiro-compound
anomeric spirocycle
benzo[b][1,4]oxazinone
benzo[b][1,4]thiazinone
ECD-TDDFT
inhibition
glycogen phosphorylase
plant germination
Megjelenés:Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 67 : 24 (2019), p. 6884-6891. -
További szerzők:Kánya Nándor (1991-) (vegyészmérnök) Galó Norbert Páhi András (1984-) (vegyész) Mándi Attila (1981-) (vegyész, német szakfordító) Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Makleit Péter (1966-) (növényélettanász) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Sipos Ádám (1992-) (gyógyszerész) Docsa Tibor (1975-) (vegyész, biokémikus) Somsák László (1954-) (vegyész)
Pályázati támogatás:NKFIH PD121406
Egyéb
NKFIH PD121020
Egyéb
NKFIH K120181
Egyéb
NKFIH K109450
Egyéb
GINOP-2.3.2-15-2016-00008
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM089149
Első szerző:Lénárt József
Cím:Metabolomic Approach Assisted High Resolution LC?ESI-MS Based Identification of a Xenobiotic Derivative of Fenhexamid Produced by / József Lénárt, Erika Bujna, Béla Kovács, Eszter Békefi, Leonóra Száraz, Mihály Dernovics
Dátum:2013
ISSN:0021-8561
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
metabolomic
xenobiotic
fenhexamid
Megjelenés:Journal Of Agricultural And Food Chemistry. - 61 : 37 (2013), p. 8969-8975. -
További szerzők:Bujna Erika Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Békefi Eszter Száraz Leonóra Dernovics Mihály
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1