CCL

Összesen 10 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM103892
035-os BibID:(cikkazonosító)3038 (WoS)000866762700001 (Scopus)85139852289
Első szerző:Csatári Gábor (növényorvos)
Cím:Investigation of Content Parameters in Wet-Fractionated Fibre from Various Plants for Potential Use in Human Nutrition / Csatári Gábor, Eged Bence József, Fehér Csaba, Fári Miklós Gábor, Kovács Szilvia
Dátum:2022
ISSN:2304-8158
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Foods. - 11 : 19 (2022), p. 1-13. -
További szerzők:Eged Bence Fehér Csaba Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-02
Egyéb
TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM065428
Első szerző:Csikai Andrea Edit (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Opportunities of integrating supply chain quality management and product development with formulation systems in compound feed manufacturing / Andrea Csikai
Dátum:2011
ISSN:1757-8361
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Quality Assurance and Safety of Crops & Foods. - 3 : 2 (2011), p. 82-88. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM103528
035-os BibID:(cikkazonosító)2418 (WOS)000846970200001 (Scopus)85137376804
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:Comparison of Wet Fractionation Methods for Processing Broccoli Agricultural Wastes and Evaluation of the Nutri-Chemical Values of Obtained Products / Éva Domokos-Szabolcsy, Nevien Elhawat, Geraldo Jorge Domingos, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Enikő Bodó, Miklós Gábor Fári, Tarek Alshaal, Nóra Bákonyi
Dátum:2022
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Foods. - 11 : 16 (2022), p. 1-18. -
További szerzők:Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Domingos, Geraldo Jorge (1991-) (biológus, biotechnológus) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Bodó Enikő Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM070775
Első szerző:Garousi Farzaneh (PhD hallgató)
Cím:Selenoamino acid-enriched green pea as a value-added plant protein source for humans and livestock / Farzaneh Garousi, Éva Domokos-Szabolcsy, Mihály Jánószky, Andrea Balláné Kovács, Szilvia Veres, Áron Soós, Béla Kovács
Dátum:2017
ISSN:0921-9668 1573-9104
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Plant Foods for Human Nutrition 72 : 1 (2017), p. 168-175. -
További szerzők:Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Jánószky Mihály Balláné Kovács Andrea (1967-) (vegyész) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM120011
035-os BibID:(cikkazonosító)1100
Első szerző:Khalfalla Maha (PhD hallgató / nutrition science)
Cím:Revealing Consequences of the Husking Process on Nutritional Profiles of Two Sorghum Races on the Male Sterility Line / Maha Khalfalla, László Zsombik, Zoltán Győri
Dátum:2024
ISSN:2304-8158
Megjegyzések:The male sterility line is a vital approach in the genetic breeding of sorghum. The husking process affects the grain's nutritional composition, emphasizing the intricate relationship between genetic enhancement and dietary requirements. The current study assessed the influence of the Husking Fraction Time Unit (HFTU) process, which was set at 30 (S) and 80 (S) time units per second (S). The study assessed the impact of the (HFTU) process on fifty-one inbred line sorghum race varieties, which implied diverse nutritional profiles considering the pericarp color variations. The assessment of the nutritional profile involved dry matter, total protein, and minerals (P, K, S, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, and Mn). The variety groups showed a significance value of p ? 0.05, indicating the study hypothesis's truth. While results demonstrated substantial impacts implied by the Husking Fraction Time Unit (HFTU) technique, the occurrence was noted when the dry matter percentage was increased in the husked products, specifically the endosperm (grits) and bran. Conversely, the protein variation percentage between the bran and endosperm (grits) for the S. bicolor race was calculated at 33.7%. In comparison, the percentage was 11.8% for the Kafirin race. The 80 (S) time unit, on the other hand, had an observable effect on the mineral reconcentration when the Kafirin race had he highest averages of K mg/kg?1, Ca mg/kg?1, and Fe mg/kg?1, which were 5700.5 mg/kg?1, 551.5 mg/kg?1 and 66.5 mg/kg?1, respectively. The results of this study could benefit breeders and nutrition specialists in developing genotypes and processing sorghum grains, promoting research, and aiding several industrial sectors owing to the grain's adaptability and nutritional properties
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
mineral contents
total protein
husking process
color profile
S. bicolor
Kafirin
Megjelenés:Foods. - 13 : 7(2024), p. 1-18. -
További szerzők:Zsombik László (1976-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Pályázati támogatás:SHE-14103-007/2020
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM113308
035-os BibID:(cikkazonosító)2671 (WoS)001036163400001 (Scopus)85166352580
Első szerző:Llanaj, Xhensila (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Biotechnological applications of mushrooms under the water-energy-food nexus : crucial aspects and prospects from farm to pharmacy / Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Péter Hajdú, Neama Abdalla, Hassan El-Ramady, Attila Kiss, Svein Ø. Solberg, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:2304-8158
Megjegyzések:Mushrooms have always been an important source of food, with high nutritional value and medicinal attributes. With the use of biotechnological applications, mushrooms have gained further attention as a source of healthy food and bioenergy. This review presents different biotechnological applications and explores how these can support global food, energy, and water security. It highlights mushroom's relevance to meet the sustainable development goals of the UN. This review also discusses mushroom farming and its requirements. The biotechnology review includes sections on how to use mushrooms in producing nanoparticles, bioenergy, and bioactive compounds, as well as how to use mushrooms in bioremediation. The different applications are discussed under the water, energy, and food (WEF) nexus. As far as we know, this is the first report on mushroom biotechnology and its relationships to the WEF nexus. Finally, the review valorizes mushroom biotechnology and suggests different possibilities for mushroom farming integration
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
mushroom farming
nanoremediation
bioenergy
nanobiotechnology
agro-wastes
nano-particle
Megjelenés:Foods. - 12 : 14 (2023), p. 1-26. -
További szerzők:Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Abdalla, Neama El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Solberg, Svein Øivind Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM106585
035-os BibID:(cikkazonosító)355 (WoS)000915334800001 (Scopus)85146812207
Első szerző:Rakonczás Nándor (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök)
Cím:Comparison and Intercorrelation of Various Bentonite Products for Oenological Properties, Elemental Compositions, Volatile Compounds and Organoleptic Attributes of White Wine / Nándor Rakonczás, Zoltán Kállai, Béla Kovács, Gabriella Antal, Szilárd Szabó, Imre J. Holb
Dátum:2023
ISSN:2304-8158
Megjegyzések:Bentonite fining is one of the generally applied wine-making technological elements that may seriously affect wine components. The aim of this study was (i) to investigate the effect of 21 bentonite products on eight oenological parameters, 19 elements, 21 volatile organic compounds (VOCs) and 10 organoleptic properties of white wine; and (ii) to quantify intercorrelations among the parameters separately for each of the four quality attributes. Among oenological parameters, sugar, acidity, malic-, lactic-, citric acid and total phenol contents were significant among several bentonite products. The amounts of elements were the lowest in the control wine treatments (with exceptions of, e.g., Ni and Cu); and these values were significantly different from several bentonite products. The relative presence of the VOCs was above 100% for most VOCs, but it was below 100 % for 1-propanol, 4-amino-1,5-pentandioic acid and butane-dioic acid, and diethyl ester in all treatments. For organoleptic parameters, the values of clearness, colour, flavour intensity and taste persistency was the lowest in the control wine treatment, while the values of flavour character, flavour quality, taste intensity, taste character, and overall harmony were the highest for the bentonite products of AP, EBE, M-SA, EBE, EBE, respectively. Results of correlation and factor analyses showed strong intercorrelative effects of bentonite fining on the four quality attributes. In conclusion, this study can help in the proper choice of a specific bentonite product in relation to complexity effects of bentonite fining.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
bentonite fining
macro- meso- micro-elements
sensory parameters
aroma compounds
Pearson correlation
factor loadings
biplot
acids
Megjelenés:Foods. - 12 : 2 (2023), p. 1-30. -
További szerzők:Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Antal Gabriella (1987-) (kertészmérnök) Szabó Szilárd (1974-) (geográfus) Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:K 131478
OTKA
TÁMOP 4.2.4.A/2 11/1 2012 0001
TÁMOP
TKP2020 NKA 04
Egyéb
A2 SZJ TOK 13 0061
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM010162
Első szerző:Sipos Péter (agrármérnök)
Cím:Examination of nutritional properties of breads made by triticale and winter wheat flour mixtures / Péter Sipos, József Kruppa, Zoltán Győri
Dátum:2009
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
tritikálé
lisztminőség
Megjelenés:Cereal Foods World. - 54 : 2 (2009), p. 27. -
További szerzők:Kruppa József Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM010320
Első szerző:Tarján Zsuzsanna (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Cím:Effects of particle size of nutritional parameters of wheat flour / Zsuzsanna Tarján, Péter Sipos, Zoltán Győri
Dátum:2009
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Cereal Foods World. - 54 : 2 (2009), p. 28. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM111713
035-os BibID:(cikkazonosító)2010 (Scopus)85160529014 (WoS)000996754800001
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Modulation of the Gut Microbiota with Prebiotics and Antimicrobial Agents from Pleurotus ostreatus Mushroom / Gréta Törős; Hassan El-Ramady; József Prokisch; Fernando Velasco; Xhensila Llanaj; Duyen H. H. Nguyen; Ferenc Peles
Dátum:2023
ISSN:2304-8158
Megjegyzések:Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm mushroom contains bioactive compounds with both antimicrobial and prebiotic properties, which are distributed in the mushroom mycelium, fruiting body, and spent substrate. The mushroom is rich in nondigestible carbohydrates like chitin and glucan, which act as prebiotics and support the growth and activity of beneficial gut bacteria, thereby maintaining a healthy balance of gut microbiota and reducing the risk of antibiotic resistance. The bioactive compounds in P. ostreatus mushrooms, including polysaccharides (glucans, chitin) and secondary metabolites (phenolic compounds, terpenoids, and lectins), exhibit antibacterial, antiviral, and antifungal activities. When mushrooms are consumed, these compounds can help preventing the growth and spread of harmful bacteria in the gut, reducing the risk of infections and the development of antibiotic resistance. Nonetheless, further research is necessary to determine the efficacy of P. ostreatus against different pathogens and to fully comprehend its prebiotic and antimicrobial properties. Overall, consuming a diet rich in mushroom-based foods can have a positive impact on human digestion health. A mushroom-based diet can support a healthy gut microbiome and reduce the need for antibiotics.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
prebiotics
probiotics
Pleurotus ostreatus polysaccharides
phenolic compounds
terpenoids
lectins
oyster extracts
secondary metabolies
Megjelenés:Foods. - 12 : 10 (2023), p. 1-23. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész) Velasco, Fernando Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1