CCL

Összesen 7 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM063181
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Effects of molybdenum treatments on maize and sunflower seedlings / Éva Bódi, Szilvia Veres, Farzaneh Garousi, Szilvia Várallyay, Béla Kovács
Dátum:2015
ISSN:2010-376X 2010-3778
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Molybdenum
Megjelenés:World Academy of Science, Engineering and Technology : International Journal of Biological, Food, Veterinary and Agricultural Engineering 5 : 9 (2015), p. 375-378. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Garousi Farzaneh (1981-) (PhD hallgató) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM063192
Első szerző:Garousi Farzaneh (PhD hallgató)
Cím:Role of selenite and selenate uptake by maize plants in chlorophyll A and B content / Farzaneh Garousi, Szilvia Veres, Éva Bódi, Szilvia Várallyay, Béla Kovács
Dátum:2015
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Selenite
Selenate
Megjelenés:World Academy of Science, Engineering and Technology : International Journal of Biological, Food, Veterinary and Agricultural Engineering 9 : 6 (2015), p. 549-552. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM063177
Első szerző:Garousi Farzaneh (PhD hallgató)
Cím:Effect of selenite and selenate uptake by maize plants on specific leaf area / Farzaneh Garousi, Szilvia Veres, Éva Bódi, Szilvia Várallyay, Béla Kovács
Dátum:2015
ISSN:2010-376X 2010-3778
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Selenate
Selenite
Megjelenés:World Academy of Science, Engineering and Technology 5 : 9 (2015), p. 379-382. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM060234
Első szerző:Karancsi Lajos Gábor (agrármérnök)
Cím:Examination of the water and nutrient utilization of maize hybrids on chernozem soil / Lajos Gábor Karancsi
Dátum:2014
Megjegyzések:The research was set up on chernozem soil at the Látókép AGTC KIT research area of the University of Debrecen, Hungary. We studied yield, optimum fertilizer doses and water utilization of maize hybrids. Except for SC3850 and PR37M81 all other hybrids had the highest yields in the above treatment. Results showed that hybrid NX47279 produced the highest yield (14 972 kg ha-1) while the lowest result was realized by hybrid PR37M81 (13 402 kg ha-1). We examined optimal fertilizer doses of the hybrids. Results of the polynomial regression showed that in order to reach the highest yields, hybrids needed a treatment between 93 and 120 kg ha-1 N + PK. When examining yield per mm precipitation we found that hybrid NX47279 (59.0 kg mm-1) was the most effective regarding water utilization, while hybrid PR37M81 proved to be the worst in this respect (52.8 kg mm-1) at an optimal nutrient level.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok konferenciacikk
Hybrid
Maize
nutrient levels
water utilization
Megjelenés:World Academy of Science, Engeneering and Technology : International Journal of Biological, Veterinary, Agricultural and Food Engineering. - 8 : 4 (2014), p. 687-689. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM120419
Első szerző:Khalfalla Maha (PhD hallgató / nutrition science)
Cím:Implications of husking process on the nutritional composition of sorghum grains: diverse varieties and regions / Maha Khalfalla, László Zsombik, Gerda Diósi, Zoltán Győri
Dátum:2024
ISSN:0950-5423
Megjegyzések:Sorghum, known for its nutritional value, health benefits and gluten-free status, is now widely produced and suitable for human consumption in developed regions due to advancements in sorghum research and processing techniques. The research looked at how well the husking fraction time unit (HFTU) technique worked by examining its effects on the nutritional value of three varieties of sorghum grain. The efficiency of the husking process was assessed at 87% for concentrated and redistributed nutritional contents and 60% for variation of mineral contents based on bran/ endosperm. The technique reduced the T.K.W. compared to whole grain to the endosperm (grits). Moreover, the redistribution of the crude protein % showed the precision of the HFTU procedure by demonstrating an average of 26.6% as a variation ratio of the bran/endosperm in the data set. Contrary to the content of the total dietary fibre content, for example, the variation of TDF % attributed to bran/endosperm was 10.9%. On the other hand, the aver- age ash % of whole grains (hummer) and husked products (TM05C) was increased by 33.2% based on averages of 1.5% and 2.1%, respectively. Accordingly, it was approved that the HFTU procedure effec- tively separated the endosperm (grits) and bran. This study also found that minerals such as Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, S and Zn changed over 30-to-80-time units by 29%, 13%, 8%, 4%, 17%, 18%, 1%, 13%, 6% and 12% in the bran and endosperm. The HFTU process has influenced the colour attributes of variation sorghum varieties, particularly within a time scale of 80 (S) units. The research revealed that the husking technique substantially impacted the different sorghum grain varieties' nutritional composi- tion and colour properties. The method can be useful for developers in enhancing sorghum grain prod- ucts' nutritional properties attributed to various varieties and regions, allowing them to provide high nutritional quality sourced from sustainable product
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Colour characteristics
husking process
nutritional properties
region property
sorghum grains
variety
Megjelenés:International Journal Of Food Science And Technology. - 2024 : April (2024), p. 1-13. -
További szerzők:Zsombik László (1976-) (agrármérnök) Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Pályázati támogatás:SHE-14103-007/2020
Egyéb
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM066396
Első szerző:Kovács Béla (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Cím:Problems and solutions in the application of ICP-MS for analysis of trace elements in various samples / B. Kovács, É. Bódi, F. Garousi, Sz. Várallyay, Á. Soós, X. Vágó, D. Andrási
Dátum:2015
ISSN:2010-376X 2010-3778
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
ICP-MS
trace elements
Megjelenés:World Academy of Science, Engineering and Technology. International Journal of Nutrition and Food Engineering 2 : 6 (2015), p. 1. -
További szerzők:Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Garousi Farzaneh (1981-) (PhD hallgató) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Vágó Xénia (1983-) (agrár) Andrási Dávid (1984-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM066395
Első szerző:Várallyay Szilvia (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Effect of different arsenic treatments on root growth of sunflower seedlings in rhizobox experiment / Szilvia Várallyay, Béla Kovács, Éva Bódi, Farzaneh Garousi, Szilvia Veres
Dátum:2015
ISSN:2010-376X 2010-3778
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
arsenic
sunflower
Megjelenés:World Academy of Science, Engineering and Technology. International Journal of Nutrition and Food Engineering 2 : 6 (2015), p. 1. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Garousi Farzaneh (1981-) (PhD hallgató) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1