CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079278
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determination of micro and trace elements of commercial beers / Alexa Loránd, Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1338-5178
Megjegyzések:In the present paper, a risk analysis of beer's element content has been carried out. Al, As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mo, Mn, Ni, Se, Sr, Pb and Zn were determined by Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS) in 24 beer samples produced by different breweries. Samples could be originated from Hungary, Belgium, the Czech Republic, Germany and Austria, and the set consisted of 4 types of beer: pale barley, dark barley, pale wheat and dark wheat samples. It appeared that Mn was the most abundant among the analysed elements, followed by Sr, and Al, and Co, Se and Cr could be found in the lowest concentrations, except for those which were present in a concentration lower than LoD. The statistical analysis showed that barley and wheat beers could be differentiated according to their Mn and Cu content, but to separate all of the groups analysed further investigations and more samples are needed. A risk assessment for Al, Cu and Zn has also been performed for the analysed samples. The results showed that none of these elements could have any adverse effect on our health. The assessment of other toxic elements was not needed, because their concentrations were under LoD, or their PTDI values have been withdrawn by WHO JECFA
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Beer
element
differentiation
risk assessment
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. - 7 : 3 (2018), p. 432-436. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM063183
Első szerző:Garousi Farzaneh (PhD hallgató)
Cím:Relative chlorophyll content changes during uptaking of selenite and selenate by maize plants grown in nutrient solution / Farzaneh Garousi, Béla Kovács, Szilvia Várallyay, Éva Bódi, Szilvia Veres
Dátum:2015
ISSN:1338-5178
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Selenite
Selenate
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences 4 : 3 (2015), p. 44-47. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM079275
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determination of nutritional parameters of commercial and homemade jams / Kántor Andrea, Alexa Loránd, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1338-5178
Megjegyzések:In this present study, 26 fruit jams with different botanical origin were examined. 10 samples were commercial and 16 samples were homemade products. Dry matter and water contents, total phenolic contents, flavonoid contents and total acid contents of jams were measured. Important differences were determined in these parameters. Commercial products had higher dry matter contents than the homemade samples. The highest total phenolic content was measured in homemade blackberry jam. One of the homemade plum jams and homemade blackberry jam showed the highest flavonoid contents. Higher than 20% of total acid content was determined in one of the homemade plum jams. According to the LSD test more significant differences were determined among the analysed jam samples in total phenolic content and flavonoid content. In case of total acid concentration there were not determined any significant differences.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
jams
TP contents
flavonoid contents
total acid contents
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. - 7 : 3 (2018), p. 407-411. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM115335
035-os BibID:(cikkazonosító)e9959 (Scopus)85179932295
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Evaluation of functional properties of physically treated Sorghum flours and development of gluten-free Sorghum breads / Nagy Róbert, Neji Chaima, Remenyik Judit, Sipos Péter
Dátum:2023
ISSN:1338-5178
Megjegyzések:Recently, sorghum production and utilisation experienced a considerable increase in the food industry due to its outstanding nutritional and functional properties as a gluten-free material. Depending on the genotype, it is a good source of antioxidants and contains a high amount of slowly digestible and resistant starch. This study evaluated the effect of physical (heat) treatment on the functional and rheological properties (water and oil absorption capacities etc.) of commercial sorghum flour. Gluten-free bread were also developed with the use of sorghum as base material and the addition of other gluten-free ingredients and the utilisation of heat treatment. Bread quality and texture profile characteristics (hardness, springiness) were evaluated, and an organoleptic test was also performed. Heat treatment proved to be beneficial in improving some of the functional properties of sorghum flour: it increased water absorption capacity by 20% compared to the control flour. It also improved the development of dough and the texture profile of bread on the baking day but resulted in a rapid quality decrease during storage. Sorghum bread with 10 % fibre content received the highest score during sensory evaluation, and a higher fibre content combined with heat treatment caused a significant decrease in hardness values. In conclusion, physical treatment had a favourable effect on some of the functional properties of sorghum flour and bread, especially water absorption capacity and dough development, and according to the organoleptic evaluation results sorghum bread products can potentially compete with other gluten-free bakery products.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
pszeudocereáliák
termikus kezelés
reológia
cöliákia
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. - 13 : 3 (2023), p. 1-6. -
További szerzők:Neji, Chaima (1990-) (agrártudományok) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM096094
Első szerző:Orhotohwo, Oghenetega Lois
Cím:Impacts of the use of gluten-free cereals and spices on the quality parameters of beer / Oghenetega Lois Orhotohwo, Nikolett Czipa, Béla Kovács, Loránd Alexa
Dátum:2021
ISSN:1338-5178
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. - 11 (2021), p. 1-4. -
További szerzők:Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM063193
Első szerző:Várallyay Szilvia (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Effect of arsenic on dry weight and relative chlorophyll content in greeningmaize and sunflower tissues / Szilvia Várallyay, Éva Bódi, Farzaneh Garousi, Szilvia Veres, Béla Kovács
Dátum:2015
ISSN:1338-5178
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Arsenic
maize seedling
sunflower seedling
dry weight
relative chlorophyll content
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences 4 : 3 (2015), p. 167-169. -
További szerzők:Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Garousi Farzaneh (1981-) (PhD hallgató) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:
Rekordok letöltése1