CCL

Összesen 21 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM117451
035-os BibID:(cikkazonosító)100323 (WoS)001134137300001 (Scopus)85179467649
Első szerző:Altouma, Ahmed
Cím:An environmental impact assessment of Saudi Arabia's vision 2030 for sustainable urban development : a policy perspective on greenhouse gas emissions / Ahmed Altouma, Bashar Bashir, Behnam Ata, Akasairi Ocwa, Abdullah Alsalman, Endre Harsányi, Safwan Mohammed
Dátum:2024
ISSN:2665-9727
Megjegyzések:Globally, countries are legitimizing actions to curtail the malevolent impacts of environmental degradation. This study examined the interaction between CO2 emissions and selected economic variables within the framework of Saudi Arabia's Vision 2030. The Autoregressive distributed lag model (ARDL) was used to analyze the long-run relationships and short-run dynamics between studied variables (1970-2020). The Mann-Kendall (MK) test revealed a significant (p < 0.05) positive increase of GHGs emissions from all sectors across the KSA. The highest increased were captured at the electricity and heat by 7345454.47 tonnes of carbon dioxide-equivalents/year (p < 0.05). On the hand, the ARDL model indicates that GDP, agriculture, industry, services, and oil production have short-term effects on the environment through CO2 emissions. Therefore, GDP, agriculture, services and oil production contribute to increases in CO2 emissions. While industry contributes to decrease in CO2 emissions. The ARDL model also showed that an increase in GDP of 1 percent increases CO2 emissions by 3.46 percent, while an increase in oil production of 1 percent increases CO2 emissions by 4.04 percent. However, an increase in industry of 1 percent decreases CO2 emissions by 7.25 percent. The output of this research has a policy implication for addressing environmental concerns in the country.
Tárgyszavak:Természettudományok Földtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Net-zero emissions
Saudi vision
ARDL
Sustainable societies
Climate change
Megjelenés:Environmental and Sustainability Indicators. - 21 (2024), p. 1-13. -
További szerzők:Bashir, Bashar Ata Behnam (1991-) (Geográfus PhD hallgató) Ocwa, Akasairi (1987-) (Crop scientist) Alsalman, Abdullah Harsányi Endre (1976-) (agrármérnök) Mohammed Safwan (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM100996
035-os BibID:(cikkazonosító)464 (Scopus)85122103496 (WOS)000752297200001
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Sustainable Applications of Nanofibers in Agriculture and Water Treatment : a Review / Khandsuren Badgar, Neama Abdalla, Hassan El-Ramady, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 1 (2022), p. 1-17. -
További szerzők:Abdalla, Neama El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM101033
035-os BibID:(cikkazonosító)3529 (Scopus)85126945996 (WOS)000776379200001
Első szerző:Bódi Erika (geológus, geográfus)
Cím:Subregion-Scale Geothermal Delineation Based on Image Analysis Using Reflection Seismology and Well Data with an Outlook for Land Use / Erika Buday-Bódi, Ali Irfan, Richard William McIntosh, Zsolt Zoltán Fehér, József Csajbók, Csaba Juhász, László Radócz, Arnold Szilágyi, Tamás Buday
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:The role of geothermal energy is smaller in the global energy mix than what its potential would indicate, but it can be improved by incorporating geothermal energy potential assessments into spatial planning. For adequate decision support and sustainable utilisation, subregion-scale assessments should be applied due to the high variability in geothermal characteristics. Different GIS tools were used for the interpretation and integration of the different spatial data into one model showing areas with their geothermal characteristics on maps. Considering the present study site with a size of 83 km ? 103 km located in NE Hungary, 39 2D reflection seismic sections and high-resolution geological data of 137 thermal wells were interpreted in OpendTect and then in ArcGIS to define spatial differences in geothermal potential. It was found that nine geothermal subregions (GSRs) can be distinguished in the present study site based on the applied GIS algorithms. Each GSR was characterised and land-use structure was studied based on Corine Land Cover 2018. The exploitation of water with at least 30 ?C is possible in all GSRs, while the maximum achievable temperature and reservoir geometry vary; a subregion-scale delineation framework is required for regional planning.
Tárgyszavak:Természettudományok Földtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
reflection seismic interpretation
geothermal subregions
GIS tools
Corine Land Cover 2018
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 6 (2022), p. 1-21. -
További szerzők:Irfan, Ali McIntosh, Richard William (1978-) (geológus) Fehér Zsolt Zoltán (1984-) (geoinformatika) Csajbók József (1964-) (agrármérnök) Juhász Csaba (1962-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Radócz László (1965-) (növényvédő agrármérnök) Szilágyi Arnold (1983-) (okleveles agrármérnök) Buday Tamás (1982-) (geográfus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM119396
035-os BibID:(cikkazonosító)2325
Első szerző:Chalgynbayeva, Aidana
Cím:The Economic Potential of Agrivoltaic Systems in Apple Cultivation?A Hungarian Case Study / Chalgynbayeva, Aidana; Balogh, Péter; Szőllősi, László; Gabnai, Zoltán; Apáti, Ferenc; Sipos, Marianna; Bai, Attila
Dátum:2024
ISSN:2071-1050
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
unit cost analysis
economic analysis
apple farming
agri-solar
agrophotovoltaic system
Megjelenés:Sustainability. - 16 : 6 (2024), p. 1-34. -
További szerzők:Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök) Gabnai Zoltán (1988-) (gazdasági agrármérnök) Apáti Ferenc (1979-) (gazdasági agrármérnök) Sipos Marianna (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Bai Attila (1967-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00061 "Waste algae to biogas for clean energy and environment: techno-environmental-economic prospects".
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM100875
035-os BibID:(cikkazonosító)3339 (WOS)000774243700001 (Scopus)85126999358
Első szerző:Csajbók József (agrármérnök)
Cím:Multispectral Analysis of Small Plots Based on Field and Remote Sensing Surveys-A Comparative Evaluation / József Csajbók, Erika Buday-Bódi, Attila Nagy, Zsolt Zoltán Fehér, András Tamás, István Csaba Virág, Csaba Bojtor, Fanni Forgács, Attila Miklós Vad, Erika Kutasy
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Remote sensing is an efficient method of monitoring experiments rapidly and by enabling the collection of significantly more detailed data, than using only field measurements, ensuring new possibilities in scientific research. A small plot field experiment was conducted in a randomized block design with winter oat (Avena sativa L.) varieties in Debrecen, Hungary in the 2020/2021 cropping year. Multiple field measurements and aerial surveys were carried out examining the response of oat on Silicon and Sulfur foliar fertilization treatments thereby monitoring their effects on the physiology, production and stress tolerance. Parallel application of in situ (elevation, soil pH, NDVI, SPAD, chlorophyll content) and aerial (NDVI, NDRE) surveys including unmanned aerial vehicles (UAVs) provided a diverse source of data for evaluation. Both the oat varieties (88.9%) and the foliar fertilization treatments (87.5%) were correctly classified and clearly separated with the discriminant analysis based on measured data. The Pearson correlation analysis showed a very strong positive connection (r = 0.895?1.00) between the NDVI values measured using a hand-held system and UAV-installed camera, except the third measurement time, where the correlation was weaker (r = 0.70). Our results indicate that field experiments can be effectively supported by UAVs.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
remote sensing
UAV
NDVI
NDRE
SPAD
LAI
chlorophyll
oats
foliar fertilization
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 6 (2022), p. 1-22. -
További szerzők:Bódi Erika (1989-) (geológus, geográfus) Nagy Attila (1982-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Fehér Zsolt Zoltán (1984-) (geoinformatika) Tamás András (1986-) (gazdasági agrármérnök, növénytermesztés és kertészeti tudományok) Virág István Csaba (1994-) (agrármérnök) Bojtor Csaba (1993-) (okleveles növényorvos) Forgács Fanni (1998-) agrármérnök Vad Attila (1981-) (agrármérnök) Kutasy Erika (1974-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM105939
035-os BibID:(cikkazonosító)15717 (WOS)000896210400001 (Scopus)85143791268
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:An Overview of Agro-Waste Management in Light of the Water-Energy-Waste Nexus / Hassan El-Ramady, Eric C. Brevik, Yousry Bayoumi, Tarek A. Shalaby, Mohammed E. El-Mahrouk, Naglaa Taha, Heba Elbasiouny, Fathy Elbehiry, Megahed Amer, Neama Abdalla, József Prokisch, Svein Ø. Solberg, Wanting Ling
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:It is urgent that we increase global food production to support population growth. Food production requires significant resources, amongst them water and energy. Therefore, any losses of food or other agricultural products also means a waste of water and energy resources. A significant amount of these losses occurs during the postharvest stage, primarily during processing and storage. This is considered avoidable food waste. The water-energy-waste nexus (WEW), and its relationship to food production, needs to be investigated from a circular bioeconomy lens. Furthermore, alternative uses of the wastes should be investigated. This review focuses on agro-wastes and their management as sources for bioactive compounds, biofertilizers, biomaterials, nanomaterials, pharmaceuticals and medicinal agents, and growth media, e.g., for plant tissue culture. We also investigated the potential contribution of agro-wastes to bioenergy production (bioethanol, biogas, and biofuel). Proper management of agro-wastes may support the mitigation of climate change, produce innovative bio-ingredients and biodegradable materials, and enhance green growth and a circular bioeconomy. We argue that the management of agro-wastes cannot be discussed without referring to the role of water and energy within the food system. Thus, this review focuses on agricultural wastes and their handling, applications, environmental impacts, and potential benefits in the agricultural and medical industries in light of the WEW nexus.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
agroecology
bioenergy
biorefinery
compost
food security
food waste
nano-management
sustainability
Megjelenés:Sustainability-Basel. - 14 : 23 (2022), p. 1-30. -
További szerzők:Brevik, Eric C. Bayoumi, Yousry Shalaby, Tarek Elmahrouk, Mohammed Taha, Naglaa Elbasiouny, Heba Elbehiry, Fathy Amer, Megahed M. Abdalla, Neama Prokisch József (1966-) (vegyész) Solberg, Svein Øivind Ling, Wanting
Pályázati támogatás:TEMPUS-AK-00184-003/2021
Egyéb
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM102823
035-os BibID:(cikkazonosító)8329 (WOS)000832158400001 (Scopus)85135068440
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:Plant Nutrition for Human Health: A Pictorial Review on Plant Bioactive Compounds for Sustainable Agriculture / Hassan El-Ramady, Peter Hajdú, Gréta Törős, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Attila Kiss, Neama Abdalla, Alaa El-Dein Omara, Tamer Elsakhawy, Heba Elbasiouny, Fathy Elbehiry, Megahed Amer, Mohammed E. El-Mahrouk, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Is there any relationship between plant nutrition and human health? The overall response to this question is very positive, and a strong relationship between the nutrition of plants and humans has been reported in the literature. The nutritional status of edible plants consumed by humans can have a negative or positive impact on human health. This review was designed to assess the importance of plant bioactive compounds for human health under the umbrella of sustainable agriculture. With respect to the first research question, it was found that plant bioactives (e.g., alkaloids, carotenoids, flavonoids, phenolics, and terpenoids) have a crucial role in human health due to their therapeutic benefits, and their potentiality depends on several factors, including botanical, environmental, and clinical attributes. Plant bioactives could be produced using plant tissue culture tools (as a kind of agro-biotechnological method), especially in cases of underexploited or endangered plants. Bioactive production of plants depends on many factors, especially climate change (heat stress, drought, UV radiation, ozone, and elevated CO2), environmental pollution, and problematic soils (degraded, saline/alkaline, waterlogged, etc.). Under the previously mentioned stresses, in reviewing the literature, a positive or negative association was found depending on the kinds of stress or bioactives and their attributes. The observed correlation between plant bioactives and stress (or growth factors) might explain the importance of these bioactives for human health. Their accumulation in stressed plants can increase their tolerance to stress and their therapeutic roles. The results of this study are in keeping with previous observational studies, which confirmed that the human nutrition might start from edible plants and their bioactive contents, which are consumed by humans. This review is the first report that analyzes this previously observed relationship using pictorial presentation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
climate change
salinity
drought
biofortified crop
nutrients
degraded soil
plant secondary metabolites
elevated CO2
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 14 (2022), p. 1-43. -
További szerzők:Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Abdalla, Neama Omara, Alaa El-Dein Elsakhawy, Tamer Elbasiouny, Heba Elbehiry, Fathy Amer, Megahed M. Elmahrouk, Mohammed Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM102337
035-os BibID:(cikkazonosító)7104 (Scopus)85132700393 (WOS)000816815700001
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:A Comparative Photographic Review on Higher Plants and Macro-Fungi : a Soil Restoration for Sustainable Production of Food and Energy / Hassan El-Ramady, Gréta Törős, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Péter Hajdú, Mohammed E. El-Mahrouk, Neama Abdalla, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:The Kingdom of Plantae is considered the main source of human food, and includes several edible and medicinal plants, whereas mushrooms belong to the Kingdom of fungi. There are a lot of similar characteristics between mushrooms and higher plants, but there are also many differences among them, especially from the human health point of view. The absences of both chlorophyll content and the ability to form their own food are the main differences between mushrooms and higher plants. The main similar attributes found in both mushrooms and higher plants are represented in their nutritional and medicinal activities. The findings of this review have a number of practical implications. A lot of applications in different fields could be found also for both mushrooms and higher plants, especially in the bioenergy, biorefinery, soil restoration, and pharmaceutical fields, but this study is the first report on a comparative photographic review between them. An implication of the most important findings in this review is that both mushrooms and plants should be taken into account when integrated food and energy are needed. These findings will be of broad use to the scientific and biomedical communities. Further investigation and experimentation into the integration and production of food crops and mushrooms are strongly recommended under different environmental conditions, particularly climate change.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 12 (2022), p. 1-34. -
További szerzők:Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Elmahrouk, Mohammed Abdalla, Neama Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM101494
035-os BibID:(cikkazonosító)4941 (Scopus)85129177381 (WOS)000795328100001
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:Edible Mushrooms for Sustainable and Healthy Human Food : nutritional and Medicinal Attributes / Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Töros, Peter Hajdú, Yahya Eid, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Global food production faces many challenges, including climate change, a water crisis, land degradation, and desertification. These challenges require research into non-traditional sources of human foods. Edible mushrooms are considered an important next-generation healthy food source. Edible mushrooms are rich in proteins, dietary fiber, vitamins, minerals, and other bioactive components (alkaloids, lactones, polysaccharides, polyphenolic compounds, sesquiterpenes, sterols, and terpenoids). Several bioactive ingredients can be extracted from edible mushrooms and incorporated into health-promoting supplements. It has been suggested that several human diseases can be treated with extracts from edible mushrooms, as these extracts have biological effects including anticancer, antidiabetic, antiviral, antioxidant, hepatoprotective, immune-potentiating, and hypocholesterolemic influences. The current study focuses on sustainable approaches for handling edible mushrooms and their secondary metabolites, including biofortification. Comparisons between edible and poisonous mushrooms, as well as the common species of edible mushrooms and their different bioactive ingredients, are crucial. Nutritional values and the health benefits of edible mushrooms, as well as different biomedical applications, have been also emphasized. Further research is needed to explore the economic sustainability of different medicinal mushroom bioactive compound extracts and their potential applications against emerging diseases such as COVID-19. New approaches such as nano-biofortification are also needed to supply edible mushrooms with essential nutrients and/or to increase their bioactive ingredients.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 9 (2022), p. 1-30. -
További szerzők:Abdalla, Neama Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Eid, Yahya Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM101078
035-os BibID:(cikkazonosító)3667 (WOS)000774263200001 (Scopus)85127427485
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:Green Biotechnology of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus L.) : a Sustainable Strategy for Myco-Remediation and Bio-Fermentation / Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Zakaria Fawzy, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Peter Hajdú, Yahya Eid, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:The field of biotechnology presents us with a great chance to use many organisms, such as mushrooms, to find suitable solutions for issues that include the accumulation of agro-wastes in the environment. The green biotechnology of mushrooms (Pleurotus ostreatus L.) includes the myco-remediation of polluted soil and water as well as bio-fermentation. The circular economy approach could be effectively achieved by using oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus L.), of which the substrate of their cultivation is considered as a vital source for producing biofertilizers, animal feeds, bioenergy, and bio-remediators. Spent mushroom substrate is also considered a crucial source for many applications, including the production of enzymes (e.g., manganese peroxidase, laccase, and lignin peroxidase) and bioethanol. The sustainable management of agro-industrial wastes (e.g., plant-based foods, animal-based foods, and non-food industries) could reduce, reuse and recycle using oyster mushrooms. This review aims to focus on the biotechnological applications of the oyster mushroom (P. ostreatus L.) concerning the field of the myco-remediation of pollutants and the bio-fermentation of agro-industrial wastes as a sustainable approach to environmental protection. This study can open new windows onto the green synthesis of metal-nanoparticles, such as nano-silver, nano-TiO2 and nano-ZnO. More investigations are needed concerning the new biotechnological approaches.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 6 (2022), p. 1-21. -
További szerzők:Abdalla, Neama Fawzy, Zakaria Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Eid, Yahya Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM101292
035-os BibID:(cikkazonosító)4328 (Scopus)85128458386 (WOS)000780497200001
Első szerző:Elsakhawy, Tamer
Cím:Green Synthesis of Nanoparticles by Mushrooms: A Crucial Dimension for Sustainable Soil Management / Tamer Elsakhawy, Alaa El-Dein Omara, Mohamed Abowaly, Hassan El-Ramady, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Peter Hajdú, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Soil is the main component in the agroecosystem besides water, microbial communities, and cultivated plants. Several problems face soil, including soil pollution, erosion, salinization, and degradation on a global level. Many approaches have been applied to overcome these issues, such as phyto-, bio-, and nanoremediation through different soil management tools. Mushrooms can play a vital role in the soil through bio-nanoremediation, especially under the biological synthesis of nanoparticles, which could be used in the bioremediation process. This review focuses on the green synthesis of nanoparticles using mushrooms and the potential of bio-nanoremediation for polluted soils. The distinguished roles of mushrooms of soil improvement are considered a crucial dimension for sustainable soil management, which may include controlling soil erosion, improving soil aggregates, increasing soil organic matter content, enhancing the bioavailability of soil nutrients, and resorting to damaged and/or polluted soils. The field of bio-nanoremediation using mushrooms still requires further investigation, particularly regarding the sustainable management of soils.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 7 (2022), p. 1-27. -
További szerzők:Omara, Alaa El-Dein Abowaly, Mohamed El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM114820
035-os BibID:(cikkazonosító)13205 (WoS)001065311500001 (Scopus)85170375024
Első szerző:Kurucz Erika (agrármérnök-kutató)
Cím:Effect of Light Treatment and Maturity Stage on Biomass Production and Bioactive Compounds of Two Pepper Cultivars under a Deep Water Culture Hydroponic System / Erika Kurucz, Gabriella Antal, Ida Kincses, Marianna Sipos, Miklós Gábor Fári, Imre J. Holb
Dátum:2023
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Previous pepper studies indicated that biomass production and the amounts of bioactive compounds were dependent on light sources, maturity processes and pepper genotypes. However, the above topic has received little attention in supplemental light versus cultivar combinations under a hydroponic growing system. Therefore, the aim of this study was to evaluate the biomass production (fruit, root, stem and leaf) and fruit bioactive compounds (vitamin C, total flavonoid content and antioxidant capacity-AC-FRAP, total polyphenol-TPC) of two pepper cultivars ('Feherozon'-Fo and 'Szegedi 80'-S80) in three fruit maturity stages (green, beaker and red) under two LED light treatments (full-F and blue-white-BW spectrums) in a deep water culture hydroponic system. The stem biomass and water use for total and fruit biomass were significantly different for cultivars and light treatments. Light treatments, maturity stages and cultivars had significant effects on fruit biomass production and on all bioactive compounds. However, the results on the bioactive compounds varied according to the green, beaker and red maturity stages of the two pepper cultivars. In correlation analyses, 30 pair-variables correlated significantly and nine showed values r > 0.9 for fruit weight versus (vs.) vitamin C, fruit weight vs. AC-FRAP, fruit weight vs. TPC, vitamin C vs. AC-FRAP, vitamin C vs. TPC, AC-FRAP vs. TPC, and flavonoid vs. TPC. This study suggested that additional lights and maturity features of cultivar genotype strongly determined the biomass and bioactive compounds of pepper under a deep water culture hydroponic system.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 15 :17 (2023), p. 1-20. -
További szerzők:Antal Gabriella (1987-) (kertészmérnök) Kincses Sándorné (1964-) (agrokémia) Sipos Marianna (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:K 131478
Egyéb
TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001
Egyéb
A2-SZJ-TOK-13-0061
Egyéb
TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1 2