CCL

Összesen 63 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM038000
Első szerző:Antunovics Zsuzsa (molekuláris biológus, genetikus)
Cím:Combined application of methods to taxonomic identification of Saccha romyces strains in fermenting botrytized grape must / Antunovics Zs., Irinyi L., Sipiczki M.
Dátum:2005
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Journal of Applied Microbiology. - 4 : 98 (2005), p. 971-979. -
További szerzők:Irinyi László (1980-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM004763
Első szerző:Bágyi Kinga (fogszakorvos)
Cím:Efficacy of pre-operative cephalosporin prophylaxis in controlling pathogenic oral bacterial growth in comatose patients / Bagyi Kinga, Márton Ildikó, Szabó Judit, Andrási Melinda, Gáspár Attila, Varga Imre, Bognár László, Klekner Álmos
Dátum:2008
Megjegyzések:Pre-operative cephalosporin prophylaxis is routinely administered to patients in many institutes. In the case of patients with long-term endotracheal intubation, saliva that accumulates in the pharynx can flow down into the lungs. In particular, this can occur following neurosurgical procedures in comatose patients when pharyngeal and coughing reflexes are impaired. Aspiration of pathogenic bacteria from the oral cavity can in turn lead to pneumonia. In this study, the efficacy of prophylactic cephalosporins in controlling the growth of oral bacteria was investigated. Methods: At the time of induction of anaesthesia for a neurosurgical procedure, 10, 11, and 9 comatose patients received 1 g of cefazolin, 1.5 g of cefuroxime, or 2 g cefamandole, respectively. Antibiotic concentrations were measured by capillary electrophoresis in the serum and saliva at the end of the procedure. Bacteria were isolated from the same saliva samples and the MIC values for the specific cephalosporin were determined. Results: The mean concentrations of the cephalosporins in the serum exceeded the MIC values for almost every bacterium tested. However, the antibiotic concentrations were much lower in the saliva and did not reach the MIC values of 75-76% of the bacteria isolated from the same source. Conclusions: Surgical prophylaxis with cefazolin, cefuroxime, and cefamandole did not result in effective concentrations in the saliva to control the growth of pathogenic oral flora. Determination of the MIC values for bacteria isolated from the saliva can help in selecting appropriate antibiotics for the prevention of aspiration pneumonia. The simple application of capillary electrophoresis to human biological samples offers the possibility of evaluating the actual effectiveness of antibiotics that can promote optimisation of individual antibiotic therapy.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
cephalosporins
prophylaxisv
aspiration pneumonia
neurosurgery
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:Journal of Medical Microbiology. - 57 : Pt1 (2008), p. 128-129. -
További szerzők:Márton Ildikó (1954-) (fogszakorvos) Szabó Judit (1963-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Andrási Melinda (1979-) (gyógyszerész) Gáspár Attila (1970-) (vegyész, kémikus) Varga Imre (1960-) (tüdőgyógyász) Bognár László (1958-) (idegsebész, gyermekidegsebész) Klekner Álmos (1970-) (idegsebész)
Internet cím:elektronikus változat
DOI
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM005531
Első szerző:Barna Balázs
Cím:Effect of the Penicillium chrysogenum antifungal protein (PAF) on barley powdery mildew and wheat leaf rust pathogens / Balázs Barna, Éva Leiter, Nikoletta Hegedűs, Tamás Bíró and István Pócsi
Dátum:2008
ISSN:0233-111X (Print)
Megjegyzések:The small molecular mass antifungal protein of Penicillium chrysogenum (PAF) inhibited the growths of two obligate biotrophic fungal pathogens, Blumeria graminis f. sp. hordei and Puccinia recondita f.sp. tritici and, hence, mitigated the symptoms of barley powdery mildew and wheat leaf rust infections, respectively. PAF also affected adversely the germination of B. graminis conidia and P. recondita uredospores causing degenerative branching of germ tubes. Since powdery mildews and rusts cause serious economic losses the potential applicability of PAF to control these plant diseases is promising.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Penicillium antifungal protein
Megjelenés:Journal of Basic Microbiology. - 48 (2008), p. 1-8. -
További szerzők:Leiter Éva (1976-) (biológus) Hegedűs Nikoletta Bíró Tamás (1968-) (élettanász) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM081692
Első szerző:Bell, Tisza A. S.
Cím:Microbial community changes during a toxic cyanobacterial bloom in an alkaline Hungarian lake / Tisza A. S. Bell, Emel Sen-Kilic, Tamás Felföldi, Gabor Vasas, Matthew W. Fields, Brent M. Peyton
Dátum:2018
ISSN:0003-6072
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Antonie Van Leeuwenhoek International Journal Of General And Molecular Microbiology. - 111 : 12 (2018), p. 2425-2440. -
További szerzők:Sen-Kilic, Emel Felföldi Tamás (1982-) (sebész) Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész) Fields, Matthew W. Peyton, Brent M.
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM065881
Első szerző:Bertóti Regina
Cím:Glutathione protects Candida albicans against horseradish volatile oil / Regina Bertóti, Gábor Vasas, Sándor Gonda, Nhat Minh Nguyen, Éva Szőke, Ágnes Jakab, István Pócsi, Tamás Emri
Dátum:2016
ISSN:0233-111X 1521-4028
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Journal Of Basic Microbiology 56 : 10 (2016), p. 1071-1079. -
További szerzők:Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész) Gonda Sándor (1984-) (gyógyszerész) Nguyen, Minh Nhat (1984-) (gyógyszerész) Szőke Éva Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Emri Tamás (1969-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM086454
035-os BibID:(WOS)000535047600001 (Scopus)85085564448
Első szerző:Boczonádi Imre (biotechnológus)
Cím:Increased Cd2+ biosorption capability of Aspergillus nidulans elicited by crpA deletion / Imre Boczonádi, Zsófia Török, Ágnes Jakab, Gábor Kónya, Klaudia Gyurcsó, Edina Baranyai, Zoltán Szoboszlai, Boglárka Döncző, István Fábián, Éva Leiter, Mi-Kyung Lee, László Csernoch, Jae-Hyuk Yu, Zsófia Kertész, Tamás Emri, István Pócsi
Dátum:2020
ISSN:0233-111X
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal Of Basic Microbiology. - 60 : 7 (2020), p. 574-584. -
További szerzők:Török Zsófia (1985-) (környezetkutató) Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Kónya Gábor (1991-) (gyógyszer-biotechnológus) Gyurcsó Klaudia Baranyai Edina (1987-) (környezetkutató) Szoboszlai Zoltán (1980-) (fizikus) Döncző Boglárka (1987-) (biológiatanár-földrajztanár) Fábián István (1956-) (vegyész) Leiter Éva (1976-) (biológus) Lee Mi-Kyung Csernoch László (1961-) (élettanász) Yu Jae-Hyuk Kertész Zsófia (1971-) (fizikus) Emri Tamás (1969-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:bibKLT00151034
Első szerző:Bogáti Magdolna
Cím:NADP-specific glutamate dehydrogenase of Penicillium chrysogenum has a homohexamer structure / Magdolna Bogáti, István Pócsi, Judit Maticsek, Péter Boross, József Tőzsér, Attila Szentirmai
Dátum:1996
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Journal of basic microbiology. - 36 : 5 (1996), p. 371-375. -
További szerzők:Pócsi István (1961-) (vegyész) Maticsek Judit Boross Péter (1972-) (biokémikus, vegyész) Tőzsér József (1959-) (molekuláris biológus, biokémikus, vegyész) Szentirmai Attila (1930-) (mikrobiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM070374
Első szerző:Boros Enikő (molekuláris biológus)
Cím:Candida albicans isolates from a single hospital show low phenotypical specialization / Enikő Boros, Walter P. Pfliegler, Renátó Kovács, Ágnes Jakab, László Majoros, Zoltán Barta, István Pócsi
Dátum:2017
ISSN:0233-111X
Megjegyzések:Candida albicans is the best-studied opportunistic human pathogenic yeast species, and its virulence factors, susceptibility to antimycotics, the diversity of its physiological properties and the determinative factors of these traits are interesting from a clinical as well as from an evolutionary perspective. By applying statistical modeling for the phenotypical differences observed among a collection of 63 C. albicans isolates originating from different clinical care units, from a diverse group of patients with or without mycosis, collected in a Hungarian clinic, we found that (i) host-related aspects like anatomical source, care unit of isolation, patients' age, sex, and disease severity, or ABC genotypes of the isolates had less effect on the phenotypic features of this opportunistic pathogen than host-independent aspects, for example, year or month of isolation; (ii) different phenotypic traits did not show any significant correlations with each other; and (iii) different genotypes displayed no anatomical specialization and rarely showed any significant correlation with parameters of isolation either. These results shed light on the dynamic nature and low specialization of the C. albicans populations observable in a narrow geographic range, namely in the patients hospitalized in the different care units of the clinic.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
antimycotics
candidiasis
opportunistic pathogen
phenotypic diversity
virulence
Élettudományok - Biológiai tudományok
Megjelenés:Journal of Basic Microbiology 57 : 11 (2017), p. 910-921. -
További szerzők:Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus) Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Barta Zoltán (1967-) (biológus, zoológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:MTA-DE Lendület
MTA
Viselkedésökológiai Kutatócsoport
Postdoctoral Fellowship Programme
MTA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM103237
035-os BibID:(WOS)000542510200001 (Scopus)85086775573
Első szerző:Čadež, Neža
Cím:Starmerella vitis f.a., sp. nov., a yeast species isolated from flowers and grapes / Neža Čadež, João Drumonde-Neves, Matthias Sipiczki, Dénes Dlauchy, Teresa Lima, Célia Pais, Dorit Schuller, Ricardo Franco-Duarte, Marc-André Lachance, Gábor Péter
Dátum:2020
ISSN:0003-6072
Megjegyzések:A novel yeast species ofStarmerella vitisf.a. sp. nov. is proposed to accommodate five strains isolated from flowers, grapes and an insect in the Azores, Canada, Hungary, Palau and Taiwan. As the strains were genetically distinct, we used parsimony network analysis based on ITS-D1/D2 sequences to delineate the species in a statistically objective manner. According to sequence comparisons and phylogenetic analysis, the novel species is most closely related toStarmerella lactis-condensi.The two species cannot be distinguished by conventional physiological tests. The type strain ofStarmerella vitisf.a., sp. nov. is CBS 16418(T); Mycobank number MB 835251.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Ascomycetous yeast
High-sugar environment
New yeast species
Starmerella
Megjelenés:Antonie Van Leeuwenhoek International Journal of General and Molecular Microbiology. - 113 : 9 (2020), p. 1289-1298. -
További szerzők:Drumonde-Neves, João Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Dlauchy Dénes Lima,Teresa Pais, Célia Schuller, Dorit Franco-Duarte, Ricardo Lachance, Marc-André Péter Gábor
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005
EFOP-VEKOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM112779
035-os BibID:(cikkazonosító)110282 (Scopus)85162097540 (WoS)001021695100001
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Starmerella lactis-condensi, a yeast that has adapted to the conditions in the oenological environment / Csoma Hajnalka, Kállai Zoltán, Czentye Kinga, Sipiczki Mátyás
Dátum:2023
ISSN:0168-1605
Megjegyzések:The yeast Starmerella (Candida) lactis-condensi is considered a food contaminant microorganism. The aim of our research was to determine why St. lactis-condensi could become the dominant species of Essences, the top sweet wine speciality of Tokaj wine region in Hungary. We investigated the physiological properties of these yeasts based on parameters that may influence their ability to selectively proliferate and persist during maturation in wines with very high sugar content. These include glucose and fructose, alcohol, and sulphur tolerance. Our studies have shown that St. lactis-condensi is a fructophilic yeast that is able to adapt quickly to very high sugar concentrations (up to 500 g/L) in the Essences. The high glucose concentration inhibits its growth, as well as that of the St. bacillaris (Candida zemplinina) strains tested. The type and amount of sugars in the Essences, together with the sulphur and alcohol content, influence the composition of the dominant yeast biota. Analysis of (GTG)5 microsatellite in the nuclear genome and mtDNA-RFLP studies demonstrate that a diverse population of St. lactiscondensi occurs in the Tokaj wine region, in the Essences. This yeast species is characterised by both physiological and genetic biodiversity. GC-MS analysis of Essences colonised exclusively with these yeasts showed no deterioration in quality.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Starmerella
Fructophil yeast
Sweet wine
Spoilage yeast
Megjelenés:International Journal of Food Microbiology. - 401 : 1 (2023), p. 1-10. -
További szerzők:Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Czentye Kinga Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM019153
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Biological diversity of Saccharomyces yeasts of spontaneously fermenting wines in four wine regions : comparative genotypic and phenotypic analysis / H. Csoma, N. Zakany, A. Capece, P. Romano, M. Sipiczki
Dátum:2010
ISSN:0168-1605
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:International journal of food microbiology. - 140 : 2-3 (2010), p. 239-248. -
További szerzők:Zákány Nóra Capece, Angela Romano, Patrizia Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM054481
Első szerző:Emri Tamás (biológus)
Cím:Effect of phenoxyacetic acid on the glutathione metabolism of Penicillium chrysogenum / Emri T., Leiter É., Pócsi I.
Dátum:2000
ISSN:0233-111X
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Journal of Basic Microbiology. - 40 : 2 (2000), p. 93-104. -
További szerzők:Leiter Éva (1976-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3 4 5 6