CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072278
Első szerző:Agócs Attila
Cím:Isolation of allene carotenoids from mamey / Agócs Attila, Murillo Enrique, Turcsi Erika, Béni Szabolcs, Darcsi András, Szappanos Ádám, Kurtán Tibor, Deli József
Dátum:2018
ISSN:0889-1575
Megjegyzések:The fruit of red mamey (Pouteria sapota) contains a wide variety of carotenoids, generally in high concentration, which makes possible even the isolation of minor components in measurable amounts. Carotenoids were extracted from red mamey with acetone, subsequent saponification resulted a crude extract, which was submitted to column chromatography using aluminium oxide (Al2O3) as adsorbent. By using consecutive chromatographic steps and crystallization allene carotenoids, such as neoxanthin, (9'Z)-neoxanthin and capsoneoxanthin, were isolated from the most polar fractions in milligram amounts and in high purity. The amount of capsoneoxanthin was found sufficient for the complete analysis of this rare carotenoid 15 years after its first isolation. The complete 1H- and 13C NMR assignments of neoxanthin and (9'Z)-neoxanthin using 2D techniques were achieved for the first time, as well. Electronic Circular Dichroism (ECD) spectra for the neoxanthin isomers were in good accordance with literature data, whereas the spectrum of capsoneoxanthin suggested aggregate formation in n-hexane solution.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Food analysis
Food composition
Allene carotenoids
Capsoneoxanthin
Neoxanthin
Mamey
NMR analysis
Megjelenés:Journal of Food Composition and Analysis 65 (2018), p. 1-5. -
További szerzők:Murillo, Enrique Turcsi Erika Béni Szabolcs Darcsi András Szappanos Ádám (1989-) (vegyész) Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Deli József
Pályázati támogatás:115931
OTKA
K120181
OTKA
PD 109373
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM072277
Első szerző:Nagy Veronika
Cím:Carotenoid glycoside isolated and identified from cyanobacterium Cylindrospermopsis raciborskii / Nagy Veronika, Agócs Attila, Deli József, Gulyás-Fekete Gergely, Illyés Tünde-Zita, Kurtán Tibor, Turcsi Erika, Béni Szabolcs, Dékány Miklós, Ballot Andreas, Vasas Gábor
Dátum:2018
ISSN:0889-1575
Megjegyzések:The freshwater cyanobacterium Cylindrospermopsis raciborskii was investigated for carotenoid composition. Besides ?-carotene, echinenone and (9/9·Z)-echinenone a carotenoid glycoside was found to be the main component. This compound was isolated and subsequently acetylated for structural elucidation. The acetyl derivative was fully characterized by UV?vis, ECD, NMR and HRMS techniques. The detailed 1H and 13C NMR chemical shift assignment of the major carotenoid supported the unequivocal identification of (2·S)-2-hydroxymyxol 2·-?-L-fucoside.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
2-hydroxymyxol fucoside
Cylindrospermopsis raciborskii
Carotenoid glycoside
NMR
Cyanobacterium
Blue-green algae
Megjelenés:Journal of Food Composition and Analysis 65 (2018), p. 6-10. -
További szerzők:Agócs Attila Deli József Gulyás-Fekete Gergely Illyés Tünde Zita (1970-) (kémia-fizika szakos tanár) Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Turcsi Erika Béni Szabolcs Dékány Miklós Ballot, Andreas Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész)
Pályázati támogatás:115931
OTKA
NKFI-119647
Egyéb
NKFIH-109373
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM113040
035-os BibID:(cikkazonosító)105203 (WoS)000939829300001 (Scopus)85148029492
Első szerző:Varga Tamás (biotechnológus)
Cím:Radiocarbon dating of microliter sized Hungarian Tokaj wine samples / Tamás Varga, Mihály Molnár, Anita Molnár, A.J. Timothy Jull, László Palcsu, Elemér László
Dátum:2023
ISSN:0889-1575
Megjegyzések:Radiocarbon-based age determination of wine samples has a great tradition worldwide, but most of the applied techniques, such as liquid scintillation counting and gas proportional counting analyses, have had large sample size requirements. However, accelerator mass spectrometry (AMS) based radiocarbon dating methods require much lower amount of carbon. Up to now, only a few available studies applied the AMS method to the dating of wine. We tested a preparation and measurement protocol for wine radiocarbon dating, not only for the ethanol fraction but for the distillation residue and submilliliter level preparation method of the wine sample without separation was also applied, using capillaries of the twenty wine samples from the Hungarian Tokaj wine region. The reliability of our method was verified by a comparison of wine time series with the Northern Hemisphere Zone 1 atmospheric 14C data as a calibration curve. The measured 14C values of the two different fractions, the ethanol and distillation residue, and the milliliter-sized non-separated samples also were in good agreement with each other, which shows both fractions could be used for radiocarbon dating of wine samples. Small sample size (~10 ?L) wine radiocarbon dating does not destroy a significant part of a bottle of wine.
Tárgyszavak:Természettudományok Környezettudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Radiocarbon
Dating
Wine
Accelerator mass spectrometry
Isotope
Megjelenés:Journal Of Food Composition and Analysis. - 118 : 2 (2023), p. 1-8. -
További szerzők:Molnár Mihály (1974-) (fizikus) Molnár Anita (1989-) Jull, A. J. Timothy (1951-) (radiocarbon scientist) Palcsu László (1975-) (fizikus) László Elemér (1987-) (meteorológus előrejelző szakiránnyal)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.4-15-2020-00007
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1