CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072845
Első szerző:Albert Csilla (gyógyszerész)
Cím:Production of highly nutritious functional food with the supplementation of wheat flour with lysine / Cs. Albert, S. Gombos, R. V. Salamon, Z. Csiki, J. Prokisch, J. Csapó
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
L-lysine
Maillard reaction
high-performance liquid chromatog- raphy
amino acid analysis
biological value of protein
essential amino acid
lysine supplementation
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 10 : 1 (2017), p. 5-20. -
További szerzők:Gombos Sándor (1962-) (vegyész) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Prokisch József (1966-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM047892
Első szerző:Gericke, Janine (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Statistical calculation of the transition of vitamin A and β-carotene ingestion in the former West and East German regions between 1986 and 1993 / J. Gericke, G. Aydemir, G. Ulbricht, R. Rühl
Dátum:2010
ISSN:0139-3006
Megjegyzések:Retinol (ROL) and β-carotene (BC) are vitamin A (VA) derivatives and are taken up by humans for use as nutrients.The intake of these derivatives can be calculated by extrapolation from food consumption data. In this study, foodconsumption statistics of the former West and East German regions between 1986 and 1993 were calculated,concentrating on East Germany's transition towards reunification with West Germany. Retinol equivalent (RE), ROLand BC intakes in 1986 were much lower in East Germany than in West Germany. A strong increase in the uptakelevels of RE, ROL and especially BC from 1986 to 1993 was observed in East German women, men and children,and was partly dependent on household financial status. This remarkable elevation was most likely caused byalterations in consumed food varieties in East Germany following reunification. Since high dietary intake of VA wasshown to be associated with atopy, the observed elevated
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 39 : 3 (2010), p. 343-356. -
További szerzők:Aydemir, Gamze (1977-) (biotechnológus) Ulbricht, G. Rühl, Ralph (1969-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM085927
Első szerző:Gulyás Gabriella (agrár)
Cím:Proteomic analysis of skeletal muscle at different live weights in Charolais bulls / Gulyás G., Czeglédi L., Béri B., Harangi S., Csősz E., Szabó Z.. Janáky T., Jávor A.
Dátum:2015
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:The aim of this study was to investigate the differences in the proteome patterns of musculus longissimus dorsi between Charolais bulls slaughtered at 500 kg and 700 kg live weight using two-dimensional difference in gel electrophoresis (2D-DIGE) and liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS). Three hundred fi fty protein spots were visualised on gels of which 10 showed different expression levels (P<0.05) between groups. After mass spectrometric analysis of spots, beta-enolase (ENO3) in fi ve different spots, alpha-enolase (ENO1), triosephosphate isomerase (TPI1) in two different spots, alpha-actin (ACTA1), and heat shock protein beta-1 (HSPB1) were identifi ed. ENO3, ENO1, TPI1, and ACTA1 had higher expression levels in bulls of 700 kg live weight group. ENO3, ENO1, and TPI1 are involved in energy metabolism, while ACTA1 is a structure protein in skeletal muscle. Up-regulation of heat shock protein beta-1 (HSPB1), which protein is reported to have correlation with tenderness, was observed in 500 kg weight group. Our result demonstrates that proteomic tools are useful in identifying markers associated with muscle development.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
2D-DIGE
cattle
beef
slaughter weight
proteome
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 44 : 1 (2015), p. 132-138. -
További szerzők:Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Harangi Sándor (1982-) (agrármérnök) Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Szabó Zoltán (orvos, Szeged) Janáky Tamás Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM060883
Első szerző:Polonkai Edit (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus)
Cím:A possible role of elevated breast milk lactoferrin and the cytokine IL-17 levels in predicting early allergy in infants : a pilot study / E. Polonkai, E. Gyimesi, I. Kovács, A. Csillag, Gy. Balla, É. Rajnavölgyi, A. Bácsi, S. Sipka
Dátum:2015
ISSN:0139-3006
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Acta Alimentaria 2015 (2015), p. 1-6. -
További szerzők:Gyimesi Edit (1957-) (klinikai biokémikus, vegyész) Kovács I. (orvos) Csillag Anikó (1979-) (immunológus, biológus, angol-magyar szakfordító) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Rajnavölgyi Éva (1950-) (immunológus) Bácsi Attila (1967-) (immunológus) Sipka Sándor (1945-) (laboratóriumi szakorvos)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045
TÁMOP
K-75883
OTKA
K-109595
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM072846
Első szerző:Prokisch József (vegyész)
Cím:Production of high-lysine-content biscuit and examination of the absorption of lysine in humans / J. Prokisch, Z. Csiki, Cs. Albert, J. Csapó
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
effect against herpes
herpes simplex virus (HSV),
ratio of lysine/arginine
absorption of lysine
amino acid analysis
Maillard reaction
biscuit supplemented with lysine
L-lysine
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 10 : 1 (2017), p. 21-35. -
További szerzők:Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM055183
Első szerző:Szentmihályi Klára
Cím:In vitro antioxidant activities of magnesium compounds used in food industry / K. Szentmihályi, M. Szilágyi, J. Balla, L. Ujhelyi, A. Blázovics
Dátum:2014
ISSN:0139-3006
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
magnesium
radical scavenger capacity
LDL oxidation
in vitro
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 43 : 3 (2014), p. 419-425. -
További szerzők:Szilágyi Mihály Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Újhelyi László (1956-) (belgyógyász) Blázovics Anna
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1