CCL

Összesen 353 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM089339
Első szerző:Abdalla, Neama
Cím:Biochemical Assessments of some Important Components in Tubers, Leaves and Calli Cultures of Three Jerusalem Artichoke Cultivars / Neama Abdalla, Mohamed I. Ragab, Salah El-Miniawy, Nermeen Arafa, László Kaszás, Zoltán Kovács, Eva Domokos-Szabolcsy, Hussein Taha
Dátum:2020
ISSN:2536-9423
Megjegyzések:Due to several byproducts derived from Jerusalem artichoke (JA), it has several ecological and economical benefits in bioenergy production, functional foods and human health. These bio-based multi-products include fructose, inulin, antioxidants, natural fungicides and bio-ethanol. This study included the assessment of some biochemical components of in vitro callus and in vivo leaves and tubers of three JA cultivars and their significant role for human health. Inulin as a functional food ingredient, fructose, protein and polyphenols were selected. The most important findings demonstrated that the inulin content in tubers of any studied JA cultivar was 4-5 folds that in callus. The lowest values of fructose among JA fractions were recorded for callus of the three studied cultivars. Both callus and leaves of all studied JA cultivars showed the highest crude protein comparing with the tubers. The total soluble phenols were higher in callus of all JA cultivars than both leaves and tubers. This study may open a window on the potential of plant tissue culture techniques for increasing such important bioactive compounds for human health. This is the first report handles the comparison among callus, tubers and leaves of three JA cultivars in their content of the bioactive compounds. Further investigations are required not only to determine the fractionations of the bioactive compounds but also different approaches of tissue culture techniques should be employed to increase the studied bioactive components particularly the inulin and fructose in the investigated JA cultivars.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Environment, Biodiversity and Soil Security. - 4 (2020), p. 267-275. -
További szerzők:Ragab, Mohamed I. El-Miniawy, Salah Arafa, Nermeen Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Taha, Hussein S.
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM104640
Első szerző:Adácsi Cintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Investigation of Aflatoxin M1 Binding Capacity of Probiotic Bacterial Cultures And Their Preparations / Cintia Adácsi, Tünde Pusztahelyi
Dátum:2020
ISBN:978-963-490-272-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:4th National Conference of Young Biotechnologists : Abstract Book "FIBOK 2020" / ed. Tünde Pusztahelyi, Levente Czeglédi, Éva Domokos-Szabolcsy, Tamás Emri. - p. 72-72. -
További szerzők:Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM083776
Első szerző:Alsafadi, Karam
Cím:Spatial-Temporal Evolution of Drought Characteristics Over Hungary Between 1961 and 2010 / K. Alsafadi, S. A. Mohammed, B. Ayugi, M. Sharaf, E. Harsányi
Dátum:2020
ISSN:0033-4553
Tárgyszavak:Agrártudományok Erdészeti és vadgazdálkodási tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Pure And Applied Geophysics. - 177 (2020), p. 3961-3978. -
További szerzők:Mohammed Safwan (1985-) (agrármérnök) Ayugi, B. Sharaf, M. Harsányi Endre (1976-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
GINOP-2.2.1-15-2016-00001
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM078414
Első szerző:Alsafadi, Karam
Cím:An integration of bioclimatic, soil, and topographic indicators for viticulture suitability using multi-criteria evaluation: a case study in the Western slopes of Jabal Al Arab-Syria / Karam Alsafadi, S. Mohammed, H. Habib, S. Kiwan, S. Hennawi, M. Sharaf
Dátum:2020
ISSN:1010-6049 1752-0762
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Geocarto International. - 35 : 13 (2020), p. 1466-1488. -
További szerzők:Mohammed Safwan (1985-) (agrármérnök) Habib, Hasan Kiwan, Samer Hennawi, Sami Sharaf, M.
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM089705
Első szerző:Arnóczkyné Jakab Dóra (természetvédelmi mérnök)
Cím:Az olasz sáska (Caelifera: Calliptamus italicus Linnaeus, 1758) - Újra célkeresztben? / Arnóczkyné Jakab Dóra, Szanyi Szabolcs, Nagy Antal
Dátum:2020
ISSN:0133-0829
Megjegyzések:A szárazabb területeket kedvelő, elsősorban kétszikűekkel táplálkozó olasz sáska (Calliptamus italicus) az 1880-as évektől szerepelt a hazai sáskajárások fő fajai közt, azonban a mezőgazdasági művelés intenzívebbé és a növényvédelem hatékonyabbá válásával Magyarországon növényvédelmi jelentőségét csaknem teljesen elvesztette. Az utóbbi két évben végzett mintavételeink során azonban több agrár élőhelyen is nagy tömegben találtuk meg a faj egyedeit. A vizsgált kultúrák közül leginkább lucernában, de esetenként napraforgóban is jelentős tömegben volt jelen. Ezen túl az agrárterületeken útszegélyek, földutak, valamint tarlók jelentették fő lelőhelyeit. Napjainkban a változó klimatikus viszonyok és például a forgatás nélküli termesztéstechnológia térhódítása, valamint az esetenként helytelen agrotechnikai gyakorlat újra felveti a nagyobb gradációk okozta pusztítás lehetőségét. Ezért érdemes újra nyomon követni e gradációra hajlamos sáska faj állományának változásait, különösen az általuk kedvelt kultúrákban és a potenciálisan veszélyeztetett területeken. A megelőzést előnyben részesítve ezeken a területeken szükséges elvégezni a megfelelő növényvédelmi ?, illetve elsősorban talajművelési ? munkákat.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
olasz sáska
calliptamus italicus
gradáció
sáskajárás
éghajlatváltozás
agrotechnika
Megjelenés:Növényvédelem. - 56 : 9 (2020), p. 405-411. -
További szerzők:Szanyi Szabolcs (1988-) (biológus, ökológus) Nagy Antal (1976-) (biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM101008
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:The Effects of Selenium Nanoparticles (SeNPs) on Ruminant / Khandsuren Badgar, József Prokisch
Dátum:2020
ISSN:2310-4716 2312-2994
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Proceedings of the Mongolian Academy of Sciences. - 60 : 4 (2020), p. 1-8. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM083730
035-os BibID:(cikkazonosító)247 (WoS)000521366400019 (Scopus)85079425405
Első szerző:Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:Chemical Traits of Fermented Alfalfa Brown Juice: Its Implications on Physiological, Biochemical, Anatomical, and Growth Parameters of Celosia / Bákonyi Nóra, Kisvarga Szilvia, Barna Döme, Tóth O. Ibolya, Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Kovács Szilvia, Rozbach Margaréta, Fehér Csaba, Nevien Elhawat, Tarek Alshaal, Fári Miklós Gábor
Dátum:2020
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:Brown juice is a byproduct of fractionated green biomass during leaf protein isolation. It represents approximately 45%?50% of the total pressed fresh biomass. Disposal of brown juice is a serious issue in leaf protein production due to its high biological oxygen demand and carbohydrates content. The current study aimed to find a possible potential use of brown juice. Therefore, chemical and biochemical properties of brown juice?derived from alfalfa green biomass?were determined before and after fermentation by lactic acid bacteria. Additionally, the growth stimulation potential of fermented brown juice on plumed cockscomb (Celosia argantea var. plumose 'Arrabona') plants were tested. Celosia seedlings were sprayed at different rates of fermented brown juice (i.e., 0.5%, 1%, 2.5%, 5%, and 10%) and tap water was applied as control. The results revealed that lactic acid bacteria successfully enhanced the stabilization of brown juice via reducing sugars content and increasing organic acids content. After fermentation, contents of glucose monomers were 15 times lower; while concentrations of lactic and acetic acids increased by 7- and 10-fold, respectively. This caused a reduction in the pH of fermented brown juice by 13.9%. Treating Celosia plants at lower rates of fermented brown juice (up to 1.0%) significantly induced their growth dynamics and antioxidant capacity. Higher values of vegetative parameters were measured in treated plants compared to control. The brown juice treatments caused significant changes in histological parameters as well. The activity of catalase and peroxidase increased in plants that received fermented brown juice especially at low rates. Moreover, an increase in water-soluble protein and phenol was measured in different tissues of plants sprayed with fermented brown juice. Malondialdehyde content was lowered in treated plants compared to control. Fermented brown juice at high rates slightly reduced the amount of photosynthetic pigments; however, this reduction was not reported for low rates of fermented brown juice. These results surely illustrate the potential use of fermented alfalfa brown juice as a growth stimulator for crops particularly at rates below 2.5%.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
deproteinized leaf juice
fermentation
lactic acid bacteria
plant nutrition
antioxidant capacity
ornamental plants
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 10 : 2 (2020), p. 1-22. -
További szerzők:Kisvarga Szilvia (1984-) Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Tóth O. Ibolya El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Abdalla, Neama Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Rozbach Margaréta Fehér Csaba Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM101079
Első szerző:Balog Katalin (állatgenetika)
Cím:Genetic diversity of five Hungarian common carp (Cyprinus carpio L.) landraces based on mitochondrial DNA- initial results / Balog Katalin, Bagi Zoltán, Tóth Bianka, Kusza Szilvia
Dátum:2020
ISBN:978-963-490-272-0
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:4th National Conference of Young Biotechnologists : Abstract Book "FIBOK 2020" / publ. University of Debrecen. - p. 93. -
További szerzők:Bagi Zoltán (1987-) (természetvédelmi mérnök, állatgenetika) Tóth Bianka (1988-) (biológus) Kusza Szilvia (1979-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00025
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM088806
Első szerző:Balogh Eszter Erika (1988-)
Cím:Evaluation of porcine semen quality by portable and desktop CASA systems : Short communication / Eszter Balogh, Anna Boglárka Dálnoki, László Rózsa, Viktória Johanna Debnár, Orsolya Varga-Balogh, József Rátky, Attila Zsolnai, István Anton
Dátum:2020
ISSN:0236-6290 1588-2705
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Veterinaria Hungarica. - 68 : 2 (2020), p. 197-199. -
További szerzők:Dálnoki Anna Boglárka Rózsa László Debnár Viktória Johanna Varga-Balogh Orsolya Rátky József (1960-) (állattenyésztés) Zsolnai Attila Anton István
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM082995
Első szerző:Balogh Eszter Erika (1988-)
Cím:Egypontos nukleotid-polimorfizmusok (snp) hatása magyar nagyfehér kocák szaporodásbiológiai tulajdonságaira / Balogh Eszter, Kern László, Gábor György, Dálnoki Anna Boglárka, Rátky József, Zsolnai Attila, Anton István
Dátum:2020
Megjegyzések:A magyar nagyfehér hússertés (MNF) fajta kialakulásának kezdete az 1900-as évek elejére tehető, amikor a nagyobb növekedési erélyű fajták iránti kereslet megnőtt. A fajta kialakulásában az angol nagyfehér, a német Edelschwein, az angol középfehér és a svéd yorkshire fajták játszottak szerepet. A fajta nemesítése során a tenyésztési célok a következők voltak: a szaporaság (nagy alomlétszám, jó tejtermelő- és malacnevelő képesség), a növekedési erély, a takarmányértékesítés, a szervezeti szilárdság és a húsminőség javítása, valamint az alkalmazkodó- és a stressztűrő képesség növelése. Törzskönyvezése csaknem 100 éves múltra tekint vissza. A fajtát keresztezési programokban, illetve hibrid-előállításban általában anyai vonalként alkalmazzák. Pozitív tulajdonságai ellenére a magyar nagyfehér hússertés jelenleg kevésbé versenyképes, mint a modern hibridek. Ennek oka többek között az alacsonyabb szaporaság lehet. A termelési paraméterek javítása versenyképesebbé teheti a fajtát. Az elmúlt években a molekuláris genetika gyors fejlődése lehetővé tette a genomvizsgálatok elvégzését az állattenyésztésben is. Az egypontos nukleotid- polimorfizmusok (SNP) tipizálása alapján a teljes genomra kiterjedő összefüggés vizsgálatok (genome-wide associaton study, GWAS) segítségével a sertések szaporodásbiológiai tulajdonságaival kapcsolatban álló lókuszok azonosítása is lehetővé válik. Vizsgálataink célja olyan SNP-k azonosítása volt, amelyek befolyásolják a kocánkénti született malacszámot (TNB) és az alomsúlyt (LWA), a halva született malacok számát (NBD), a 21 napos átlagos alomsúlyt (M21D), valamint a két fialás között eltelt időt (IBL). A 11 telepről, 300 egyedtől begyűjtött vérmintákat a DNS kivonásáig -20?C-on tároltuk. A minták kiválasztásának kritériumai a következők voltak: i.) jó és gyengébb szaporodásbiológiai paraméterekkel rendelkező egyedek ii.) az egész populációra vonatkozó reprezentatív mintavétel. A DNS tipizálást sertésre kifejlesztett nagy felbontású SNP chippel végeztük (GeneSeek? Genomic Profiler? High-Density; Illumina Porcine SNP 60K BeadChip), amely 61177 SNP-t tartalmazott. A genotipizálást a Neogen Europe Ltd., (Skócia, Egyesült Királyság) végezte. A kocák reprodukciós adatait és tenyésztési paramétereit a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete által fenntartott adatbázisból gyűjtöttük ki. Az adatok szűrését és SNP-k azonosítását multi-lókusz vegyes modell segítségével végeztük.
ISBN:978-615-5586-52-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
magyar nagyfehér hússertés
SNP
genotipizálás, szaporaság
Megjelenés:Tavaszi Szél = Spring Wind 2019 Tanulmánykötet / szerk. Bihari Erika, Molnár Dániel, Szikszai-Németh Ketrin. - p. 21-31. -
További szerzők:Kern László Gábor György Dálnoki Anna Boglárka Rátky József (1960-) (állattenyésztés) Zsolnai Attila Anton István
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM089613
035-os BibID:(cikkazonosító)610 (WoS)000534620300094 (Scopus)85086849263
Első szerző:Balogh Péter (agrármérnök)
Cím:Main Motivational Factors of Farmers Adopting Precision Farming in Hungary / Balogh Péter, Bujdos Ágnes, Czibere Ibolya, Fodor László, Gabnai Zoltán, Kovách Imre, Nagy János, Bai Attila
Dátum:2020
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:The basic question of our research is what crop-producing farmers know about PF (precision farming), and how economic value and social factors motivate the acceptance and implementation of PF. We conducted a cross-sectional survey, using standardized questionnaires, in 2018, that was nationally representative of Hungarian crop producers. Besides this, we conducted 30 semi-structured interviews about the meaning of PF, with the farmers who use PF in practice. They defined it as a tool of strategic planning, to serve input savings, using state-of-the-art technologies. Based on the questionnaire, we found that the farmers currently applying PF do not seem to have such a significant impact on the agricultural society that would make others want to move to precision technology, following their example. As a result of the factor analysis, we could differentiate direct and indirect factors. Potential human resources are undereducated, their willingness to improve their knowledge is low, and the level of cooperation ability is low, making it excessively difficult, or even impossible, to acquire the equipment necessary for a technology switch and to purchase the necessary services. It can be concluded that age, production, and technical usefulness carries greater weight over things like monetary factors, productivity of cultivated land, knowledge capital, and willingness of Hungarian farmers to cooperate.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
precision farming
factor analysis
arable farming
farmers' motivation
social factors
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 10 : 4 (2020), p. 1-19. -
További szerzők:Bujdos Ágnes (1984-) (jogász) Czibere Ibolya (1965-) (szociológus, szociálpolitkus) Fodor László (1972-) (jogász) Gabnai Zoltán (1988-) (gazdasági agrármérnök) Kovách Imre (1953-) (szociológus) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár) Bai Attila (1967-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM092024
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Deproteinized plant juice as part of circular economy: A short review and brief experimental data / Barna Döme, Oláhné Tóth Ibolya, Fári Miklós Gábor, Bákonyi Nóra
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:As the population of the Earth is constantly growing it generates an unmet demand forprotein, which is an urgent problem. The protein extraction process is a potential solution, which offers high-quality plant protein suitable for animal and human nutrition at a favorable price. The process used within our project produces green juice from the green alfalfa biomass through pressing. After the coagulation of protein from this green juice, the by-product is called DPJ (Deproteinized Plant Juices) or brown juice. Our preliminary results match the international literature, namely that brown juice take up as much as 50% of the fresh biomass in weight. To utilize this by-product is a crucial part of the process to make it environmental-friendly and financially viable as well. The examined brown juice samples came from a small-scale experiment of alfalfa cultivarscarried out in the experimental farm at the University of Debrecen. According to our preliminary results, brown juice has high macro-and micronutrient values, furthermore, it has a potentially high amount of antioxidant compounds. The study highlights that brown juice is suitable as an ingredient in microbiological media, in plant nutrition as a supplementary solution, for feedstock and for preparing human food supplements or functional foods. The potential utilization of all biorefinery products makes it a very appropriate technology for today's challenges.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 23-26. -
További szerzők:Tóth Ibolya, O. (agrár) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
ÚNKP-19-3
Egyéb
EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... Utolsó