CCL

Összesen 28 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105484
Első szerző:Adácsi Cintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Mycotoxin resistance and elimination capability of Klebsiella pneumoniae / Cintia Adácsi, Tünde Pusztahelyi, Szilvia Kovács
Dátum:2021
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 68 : Suppl.1 (2021), p. 53. -
További szerzők:Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Kovács Szilvia (1982-) (biológus)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM105483
Első szerző:Adácsi Cintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Detoxification potential of lactic acid bacteria originated from silage / Cintia Adácsi, Tünde Pusztahelyi
Dátum:2021
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 68 (2021), p. 4. -
További szerzők:Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM120338
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Lucerna barnalé hasznosítása alga-baktérium társkultúra táptalaj-összetevőjeként / Barna Döme; Fári Miklós; Bákonyi Nóra
Dátum:2021
Megjegyzések:A XXI. században az egyre növekvő népesség komoly kihívásokat jelent a mezőgazdasági termelés számára, így az alapvető élelmiszerek előállításában is. Ezen belül is a fehérjetermelés egy igen sürgető és területileg szerteágazó probléma. A növekvő igényeket kielégítendő szükségszerűvé vált a változó körülményekhez igazodó mezőgazdasági és ipari termelést folytatnunk, mely a körforgásos gazdálkodás szemléletének alkalmazásával érhető el. A fehérjehiány enyhítésére szolgáló technológia részeként került felelevenítésre az elsőként a huszadik század elején Ereky Károly által kigondolt zöldmalom eljárás. A technológia alkalmazásával magas biológiai értékű termék, ún. levélfehérjekoncentrátum keletkezik. Emellett melléktermékként visszamarad a rost frakció és az ún. barnalé (más néven növényi savó, egy tápanyagokban és fitokemikáliákban gazdag folyadék), melyek szintén értékes és sokoldalúan felhasználható nyersanyagok, ugyanakkor nem megfelelően kezelve komoly környezeti kockázatot jelentenek. Eddigi eredményeink alapján a barnalé megfelelő koncentrációban a növényekre juttatva növekedés serkentő hatást mutatott. Ezalapján feltételeztük, hogy a mikroalgákkal is hasonló eredmény várható, amit Chlorella vulgaris-szal és Arthrospira fajokkal végzett előzetes kísérleteink is alátámasztanak. A mesterséges mikrobiális közösségek növelik a kultúrák stabilitását és egy élő termelési láncot alkotva a bioipar alapját jelenthetik. Célként tűztük ki egy mikroalga törzs és egy nitrogénkötő baktérium faj együttes nevelését barnalé alapú táptalajon. Hipotézisünk szerint a barnalé 5%-os desztillált vizes oldata ideális táptalajként szolgálhat erre a célra. A nitrogénkötő baktérium gyorsíthatja az alga fejlődését a két faj közt kialakuló feltételezett szimbiotikus kapcsolat révén. A kísérletsorozat végén az eredmények ismeretében új kutatási irányt fogalmazhatunk meg, valamint kilátásba helyezhető a pilot kísérletek és az ipari termelés megalapozása.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
lucerna barnalé
alga
mikroalga
alga-baktérium konzorcium
társkultúra
Megjelenés:Absztraktkötet : Környezet, Egészség, Biztonság (EHS) Nemzetközi Szimpózium 2021. - p. 18
További szerzők:Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM094733
035-os BibID:(cikkazonosító)1076 (Wos)000643526000001 (Scopus)85103331119
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Raw and Fermented Alfalfa Brown Juice Induces Changes in the Germination and Development of French Marigold (Tagetes patula L.) Plants / Döme Barna, Szilvia Kisvarga, Szilvia Kovács, Gábor Csatári, Ibolya O. Tóth, Miklós Gábor Fári, Tarek Alshaal, Nóra Bákonyi
Dátum:2021
ISSN:2223-7747
Megjegyzések:Organic and ecological farming programs require new and efficient biostimulants withbeneficial properties for the sustainable and safe production of seedlings and ornamental plants.We examined the effect of non-fermented and lacto-fermented alfalfa brown juice (BJ) on seedgermination and the vegetative, physiological, and anatomical properties of French marigold (TagetespatulaL. 'Csem ?o') plants which were treated with 0.5?10% fermented and non-fermented BJ, with tapwater applied as a control. Applying 0.5% fermented BJ significantly improved seed germinationcompared with non-fermented BJ, resulting in an increase of 9.6, 11.2, 10.9, and 41.7% in the finalgermination percent, germination rate index, germination index, and vigor index, respectively. Inaddition, it increased the root and shoot length by 7.9 and 16.1%, respectively, root and shoot drymass by 20 and 47.6%, respectively, and the number of leaves by 28.8% compared to the control.Furthermore, an increase in contents of water-soluble phenol, chlorophyll a and b, and carotenoidwas reported upon the application of 0.5% fermented BJ, while peroxidase activity decreased. Ourresults prove that alfalfa BJ can be enrolled as a biostimulant as part of the circular farming approachwhich supports the sustainable horticultural practice.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Plants-Basel. - 10 : 6 (2021), p. 1-15. -
További szerzők:Kisvarga Szilvia (1984-) Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Csatári Gábor (1996-) (növényorvos) Tóth Ibolya, O. (agrár) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
TKP2020-IKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM096333
035-os BibID:(cikkazonosító)746 (WoS)000700957900001 (Scopus)85115312388
Első szerző:Imre Alexandra (1992-)
Cím:Virulence Factors and in-Host Selection on Phenotypes in Infectious Probiotic Yeast Isolates (Saccharomyces 'boulardii') / Alexandra Imre, Renátó Kovács, Kitti Pázmándi, Dániel Nemes, Ágnes Jakab, Tünde Fekete, Hanna Viktória Rácz, Ilona Dóczi, Ildikó Bácskay, Attila Gácser, Károly Kovács, László Majoros, Zoltán Farkas, István Pócsi, Walter P. Pfliegler
Dátum:2021
ISSN:2309-608X
Megjegyzések:Saccharomyces yeast probiotics (S. 'boulardii') have long been applied in the treatment of several gastrointestinal conditions. Despite their widespread use, they are rare opportunistic path-ogens responsible for a high proportion of Saccharomyces mycosis cases. The potential virulence at-tributes of S. 'boulardii' as well as its interactions with the human immune system have been studied, however, no information is available on how these yeasts may change due to in-host evolution. To fill this gap, we compared the general phenotypic characteristics, cell morphology, virulence factors, epithelial and immunological interactions, and pathogenicity of four probiotic product samples, two mycosis, and eight non-mycosis samples of S. 'boulardii'. We assessed the characteristics related to major steps of yeast infections. Mycosis and non-mycosis isolates both displayed novel characters when compared to the product isolates, but in the case of most virulence factors and in pathogenic-ity, differences were negligible or, surprisingly, the yeasts from products showed elevated levels. No isolates inflicted considerable damage to the epithelial model or bore the hallmarks of immune evasion. Our results show that strains in probiotic products possess characteristics that enable them to act as pathogens upon permissive conditions, and their entry into the bloodstream is not due to active mechanisms but depends on the host. Survival in the host is dependent on yeast phenotypic characteristics which may change in many ways once they start evolving in the host. These facts call attention to the shortcomings of virulence phenotyping in yeast research, and the need for a more thorough assessment of probiotic use.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Saccharomyces boulardii
opportunistic pathogen
microevolution
antimycotic
virulence
Megjelenés:Journal of Fungi. - 7 : 9 (2021), p. 1-29. -
További szerzők:Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Pázmándi Kitti Linda (1984-) (molekuláris biológus, immunológus) Nemes Dániel (1993-) (gyógyszerész) Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Fekete Tünde (1984-) (immunológus, molekuláris biológus, mikrobiológus) Rácz Hanna Viktória (1994-) (biológus) Dóczi Ilona Bácskay Ildikó (1969-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Gácser Attila Kovács Károly Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Farkas Zoltán Pócsi István (1961-) (vegyész) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:FK-138910
OTKA
TKP2020-IKA-0
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM117605
035-os BibID:(cikkazonosító)670380 (WoS)000660647600001 (Scopus)85107691476
Első szerző:Khalfalla Maha (PhD hallgató / nutrition science)
Cím:Isolation, Extraction, Purification, and Molecular Characterization for Thermostable α -Amylase from Locally Isolated Bacillus Species in Sudan / Rakaz, Maha A.; Hussien, Mohammed O.; Ibrahim, Hanan M.
Dátum:2021
ISSN:2090-2247 2090-2255
Megjegyzések:The aim of this study was to isolate some soil bacteria strain that produced ?-amylase and subsequent extraction and purification.One hundred soil samples were collected from different geographical areas in Khartoum State such as north Omdurman, TotiIsland, and Soba. Samples were analyzed for starch hydrolyzing bacteria. Among several bacteria isolated, Bacillus cereus andBacillus licheniformis were identified as active ?-amylase producers. Both bacteria showed a large zone of clearance of 20 mm whengrown on starch-agar plates. +e identity was conducted using biochemical characterization and confirmed by sequencing their16S-rDNA. +e constitutive nature of amylase was proved by amplification of the amylase gene from the genome ofB. licheniformis. +e ?-amylase activity from the spent medium of B. cereus and B. licheniformis was optimized at pH 8.0 andtemperature of 45?C and 65?C, respectively. +e ?-amylase produced by both bacteria is alkalophilic and thermophilic. +eexperiments confirmed that B. licheniformis can be a good source of amylase for industrial applications in Sudan
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Biochemistry Research International. - 2021 (2021), p. 1-8. -
További szerzők:Hussien, Mohammed O. Ibrahim, Hanan M.
Pályázati támogatás:SHE
Other
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM095465
035-os BibID:(cikkazonosító)1277 (Wos)000676994500001 (Scopus)85108355914
Első szerző:Kovács Zoltán (biotechnológus)
Cím:Uptake Dynamics of Ionic and Elemental Selenium Forms and Their Metabolism in Multiple-Harvested Alfalfa (Medicago sativa L.) / Zoltán Kovács, Áron Soós, Béla Kovács, László Kaszás, Nevien Elhawat, Nóra Bákonyi, Mutasem Razem, Miklós G. Fári, József Prokisch, Éva Domokos-Szabolcsy, Tarek Alshaal
Dátum:2021
ISSN:2223-7747
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Plants-Basel. - 10 : 7 (2021), p. 1-24. -
További szerzők:Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök) Razem, Mutasem Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
TKP2020-IKA-04
Egyéb
ÚNKP-20-3
Egyéb
Bólyai János kutatói ösztöndíj
MTA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM095931
Első szerző:Nagy Attila (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Advanced technologies of precision irrigation / Attila Nagy, Erika Buday-Bódi, Andrea Szabó, János Tamás
Dátum:2021
Megjelenés:Debrecen : Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, 2021
Terjedelem:106 p.
ISBN:978-963-490-327-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok tankönyv
könyv
További szerzők:Bódi Erika (1989-) (geológus, geográfus) Szabó Andrea (1994-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM092975
035-os BibID:(cikkazonosító)652 (WoS)000642658600001 (Scopus)85106441432
Első szerző:Nagy Attila (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Wheat Yield Forecasting for the Tisza River Catchment Using Landsat 8 NDVI and SAVI Time Series and Reported Crop Statistics / Attila Nagy, Andrea Szabó, Odunayo David Adeniyi, János Tamás
Dátum:2021
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:Due to the increasing global demand of food grain, early and reliable information on crop production is important in decision making in agricultural production. Remote sensing (RS)-based forecast models developed from vegetation indices have the potential to give quantitative and timely information on crops for larger regions or even at farm scale. Different vegetation indices are being used for this purpose, however, their efficiency in estimating crop yield certainly needs to be tested. In this study, wheat yield was derived by linear regressing reported yield values against a time series of six different peak-seasons (2013?2018) using the Landsat 8-derived Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) and Soil Adjusted Vegetation Index (SAVI). NDVI- and SAVIbased forecasting models were validated based on 2018?2019 datasets and compared to evaluate the most appropriate index that performs better in forecasting wheat production in the Tisza river basin. Nash-Sutcliffe efficiency index was positive with E1 = 0.716 for the model from NDVI and for SAVI E1 = 0.909, which means that the forecasting method developed and performed good forecast efficiency. The best time for wheat yield prediction with Landsat 8-SAVI and NDVI was found to be the beginning of full biomass period from the 138th to 167th day of the year (18 May to 16 June; BBCH scale: 41?71) with high regression coefficients between the vegetation indices and the wheat yield. The RMSE of the NDVI-based prediction model was 0.357 t/ha (NRMSE: 7.33%). The RMSE of the SAVI-based prediction model was 0.191 t/ha (NRMSE 3.86%). The validation of the results revealed that the SAVI-based model provided more accurate forecasts compared to NDVI. Overall, probable yield amount is possible to predict far before harvest (six weeks earlier) based on Landsat 8 NDVI and SAVI and generating simple thresholds for yield forecasting, and a potential loss of wheat yield can be mapped.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 11 : 4 (2021), p. 1-13. -
További szerzők:Szabó Andrea (1994-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Adeniyi, Odunayo David (1994-) (agrár) Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:H2020-WATERAGRI
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM095772
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Condensed tannin content and antioxidant activity of Hungarian sorghum varieties grown at Research Institute in Karcag / Nagy Róbert, Szőllősi Erzsébet, Bíróné Molnár Piroska, Murányi Eszter, Czimbalmos Róbert, Sipos Péter
Dátum:2021
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Cereal-based products are one of our main energy sources, and are consumed on a daily basis. One of the weaknesses of wheat based products is their low antioxidant content. Sorghum is a minor cereal, mostly consumed in Africa and Asia. Amongst other phenolic components it contains tannins, which are potent antioxidants and have other positive effect on human health, for example anti-tumor, anti-inflammatory and anti-viral/bacterial effect. We evaluated the tannin content (vanillin-HCL) and antioxidant capacity (DPPH) of sorghum varieties (Alföldi1, Zádor, Foehn, Albita, Albanus) grown in Hungary, with two type of agronomy technology. Red varieties especially Alföldi1 and Zádor had higher tannin contents than white varieties. The highest condensed tannin content was 1470?73 mg 100 g-1 (Control, Alföldi1), 1810?154 mg 100 g-1 (Fertilized, Alföldi1), and the highest total antioxidant capacity was 2099?19 mg 100g-1 (Control, Alföldi1) and 2117?26 mg 100 g-1 (Fertilized, Alföldi) We found that sorghum type, variety and color influence their tannin and antioxidant contents in general.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
cirok
tannin
antioxidánsok
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2021), p. 155-160. -
További szerzők:Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Czimbalmos Róbert (1970-) (agrármérnök-kutató) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM090214
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Modifying Effects of Physical Processes on Starch and Dietary Fiber Content of Foodstuffs / Nagy Róbert, Máthé Endre, Csapó János, Sipos Péter
Dátum:2021
ISSN:2227-9717
Megjegyzések:Abstract: Carbohydrates are one of the most important nutrients in human consumption. The digestible part of carbohydrates has a significant role in maintaining the energy status of the body and the non-digestible parts like dietary fibers have specific nutritional functions. One of the key issues of food processing is how to influence the technological and nutritional properties of carbohydrates to meet modern dietary requirements more effectively, considering particularly the trends in the behavior of people and food-related health issues. Physical processing methods have several advantages compared to the chemical methods, where chemical reagents, such as acids or enzymes, are used for the modification of components. Furthermore, in most cases, these is no need to apply them supplementarily in the technology, only a moderate modification of current technology can result in significant changes in dietary properties. This review summarizes the novel results about the nutritional and technological effects of physical food processing influencing the starch and dietary fiber content of plant-derived foodstuffs
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
dietary fibers
starch
physical food processing
technological properties of carbohydrates
Megjelenés:Processes. - 9 : 1 (2021), p. 1-16. -
További szerzők:Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus) Csapó János (1950-) (agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM100021
Első szerző:Nagy Vivien (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök; élelmiszermérnök)
Cím:Alkoholmentes malátaitalok fejlesztése és organoleptikus elemzése / Nagy Vivien, Fekete István, Balogh Krisztina, Diósi Gerda
Dátum:2021
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok tanulmány, értekezés
könyvrészlet
maláta
malátaital
gyümölcslé
termékfejlesztés
organoleptikus elemzés
Megjelenés:A hatékonyabb agráriumért : Tudományos Szakkollégiumi Kiadvány / szerk. Rácz Dalma. - p. 94-105
További szerzők:Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Balogh Krisztina Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3