CCL

Összesen 53 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM112240
Első szerző:Alaya, Amina (PhD student)
Cím:The olive (Olea europaea) and the almond (Prunus amygdalus) related phytonutrients, and the associated health-promoting biological effects, a review / Amina Alaya, Anna Beáta Máthé, Ede Frecska, Endre Máthé
Dátum:2021
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2021 : 1 (2021), p. 11-24. -
További szerzők:Máthé Anna Beáta (1995-) (egészségpszichológus) Frecska Ede (1953-) (pszichiáter) Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM100999
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Testing Toxicity and Antidote Effect of Selenium Nanoparticles with Paramecium caudatum / Khandsuren Badgar, József Prokisch
Dátum:2021
ISSN:2161-7597 2161-7627
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Open Journal of Animal Sciences. - 11 : 04 (2021), p. 532-542. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM100998
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Nanofibers for Sustainable Agriculture: A Short Communication / Khandsuren Badgar, Joe Prokisch, Hassan El-Ramady
Dátum:2021
ISSN:2357-0369
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Egyptian Journal of Soil Science. - 61 : 3 (2021), p. 373-380. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM100997
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:The production methods of selenium nanoparticles / B. Khandsuren, J. Prokisch
Dátum:2021
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:In recent years, the application of selenium nanoparticles has been increasing in medicine, agriculture, engineering, and food science. Therefore, researchers are converting inorganic selenium sources into nano form by various methods. Particularly both probiotics and pathogenic bacterial strains have the ability to synthesize selenium nanoparticles under aerobic and anaerobic conditions. Amazingly, dose-dependent selenium nanoparticles have antibacterial activity against their own pathogenic producer, even when added externally. Also, plant extracts and conventional chemical reducing agents continue to make a signifi cant contribution to the production of selenium nanoparticles in an economic, eco-friendly, simple, and rapid way. Biological and chemical methods are suitable for the biological applications of selenium nanoparticles such as functional food or nutritional supplements and nanomedicine.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 14 : 1 (2021), p. 14-43. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM099336
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:A simple method for preparing elemental selenium nano- coating inside a silicone surface / Khandsuren Badgar, Prokisch József
Dátum:2021
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta agraria Debreceniensis. - 2021 : 1 (2021), p. 35-43. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM099340
035-os BibID:(WoS)000649555900015 (Scopus)85113750548
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Preparation of red and grey elemental selenium for food fortification / B. Khandsuren, J. Prokisch
Dátum:2021
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:In recent years, the importance of nanomaterials in food science, medicine, etc. has been increasing quickly. Herein, organic and inorganic red selenium nanoparticles synthesised by the reduction of sodium selenite with chemical and biological reducing agents. Grey hexagonal form in aqueous and powder was assembled at a high temperature of 85 ?C for 10 min. Also, selenium enriched yogurt powder was made that contained about 2,000 mg kg?1 selenium, 93.8% of which is in nano form with a size of 50?500 nm. The synthesised nanoparticles were characterised by Dynamic Light Scattering Particle Size Analyzer (DLS), X-ray Diffraction Analysis (XRD), Scanning Electron Microscope (SEM) and Transmission Electron Microscope (TEM). The prepared SeNPs could be promising additive for a wide range of applications.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 50 : 2 (2021), p. 289-298. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM098755
035-os BibID:(cikkazonosító)6457 (WoS)000726935100001 (Scopus)85118413919
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Elemental Selenium Enriched Nanofiber Production / Khandsuren Badgar, Prokisch József
Dátum:2021
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:This study aimed to produce electrospun nanofibers from a polyvinyl butyral polymer (PVB) solution enriched with red and grey selenium nanoparticles. Scanning electron microscopic analysis was used to observe the samples, evaluate the fiber diameters, and reveal eventual artifacts in the nanofibrous structure. Average fiber diameter is determined by manually measuring the diameters of randomly selected fibers on scanning electron microscopic (SEM) images. The obtained nanofibers are amorphous with a diameter of approximately 500 nm, a specific surface area of approx. 8 m2 g ?1 , and 5093 km cm?3 length. If the red and grey selenium nanoparticles were produced in powder form and suspended to the ethanolic solution of PVB then they were located inside and outside the fiber. When selenium nanoparticles were synthesized in the PVB solution, then they were located only inside the fiber. These nanofiber sheets enriched with selenium nanoparticles could be a good candidate for high-efficiency filter materials and medical applications
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
selenium nanoparticles
nanopowder
nanofibers
electrospinning
Megjelenés:Molecules. - 26 (2021), p. 1-9. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM100346
Első szerző:Benmazouz, Isma (veterinarian)
Cím:Corvids and urbanization - a global systematic review / Isma Benmazouz, Paládi Petra, Juhász Lajos, Jokimäki Jukka, Kardos Gábor, Lengyel Szabolcs, Kövér László
Dátum:2021
Tárgyszavak:Agrártudományok Erdészeti és vadgazdálkodási tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:2. Urbanizációs Ökológia Konferencia : Absztrakfüzet. - p. 17
További szerzők:Paládi Petra (1995-) Juhász Lajos (1956-) (biológia-földrajz szakos tanár) Jokimäki, Jukka Kardos Gábor Lengyel Szabolcs (1971-) (biológus) Kövér László (1985-) (városökológia, városi vadgazdálkodás)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM100298
035-os BibID:(cikkazonosító)3226 (WoS)000723431800001 (Scopus)85118733310
Első szerző:Benmazouz, Isma (veterinarian)
Cím:Corvids in Urban Environments: A Systematic Global Literature Review / Isma Benmazouz, Jukka Jokimäki, Szabolcs Lengyel, Lajos Juhász, Marja-Liisa Kaisanlahti-Jokimäki, Gábor Kardos, Petra Paládi, László Kövér
Dátum:2021
ISSN:2076-2615
Megjegyzések:With regard to their high adaptability to human settlements and global distribution, corvid birds (crows, ravens, jays, etc.) are good models to understand the impacts of urbanization on wildlife. Here, we qualitatively reviewed the impacts of urbanization on corvids. At least 30 corvid species have become successfully accustomed or adapted to urbanized environments. The majority (72%, a total of 424 articles) of the studies reported positive effects of urbanization on corvids. The availability of easily accessible food and artificial nesting sites, coupled with low levels of predation, were found as the most important factors benefitting corvids in cities around the world. Studied topics ranged from population size and density, breeding biology and nesting site selection to control and management of Corvidae in cities. Despite biases in the distribution of the reviewed papers, our review attests that corvids have demonstrated high levels of adaptability to urban environments across space and time. Urbanization is one of the most prevalent drivers of biodiversity loss, yet few taxonomic groups are remarkably successful at adapting to urban environments. We systematically surveyed the global literature on the effects of urbanization on species of family Corvidae (crows, choughs, jackdaws, jays, magpies, nutcrackers, ravens, rooks, treepies) to assess the occurrence of corvids in urban environments and the factors affecting their success. We found a total of 424 primary research articles, and the number of articles has increased exponentially since the 1970s. Most studies were carried out in cities of Europe and North America (45.5% and 31.4%, respectively) and were directed on a single species (75.2). We found that 30 corvid species (23% of 133 total) regularly occur in urban environments. The majority (72%) of the studies reported positive effects of urbanization on corvids, with 85% of studies detecting population increases and 64% of studies detecting higher breeding success with urbanization. Of the factors proposed to explain corvids' success (availability of nesting sites and food sources, low predation and persecution), food availability coupled with diet shifts emerged as the most important factors promoting Corvidae to live in urban settings. The breeding of corvids in urban environments was further associated with earlier nesting, similar or larger clutches, lower hatching but higher fledging success, reduced home range size and limited territoriality, increased tolerance towards humans and increasing frequency of conflicts with humans. Despite geographic and taxonomic biases in our literature sample, our review indicates that corvids show both flexibility in resource use and behavioral plasticity that enable them to exploit novel resources for nesting and feeding. Corvids can thus be urban exploiters of the large-scale modifications of ecosystems caused by urbanization.
Tárgyszavak:Agrártudományok Erdészeti és vadgazdálkodási tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Animals. - 11 (2021), p. 1-24. -
További szerzők:Jokimäki, Jukka Lengyel Szabolcs (1971-) (biológus) Juhász Lajos (1956-) (biológia-földrajz szakos tanár) Kaisanlahti-Jokimäki, Marja-Liisa Kardos Gábor Paládi Petra (1995-) Kövér László (1985-) (városökológia, városi vadgazdálkodás)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-0002
K134391
NKFIH-OTKA
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM107535
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Studies on ostrich (Struthio camelus) meat - Review / Lili Dóra Brassó, István Komlósi
Dátum:2021
ISSN:2422-3484
Megjegyzések:Globally, ostrich meat is considered a gourmet product, as high-nutritive-value red meat, it fits into the diet. This study aimed to gather the most significant information on ostrich meat quality and characteristics based on the literature. We also made a comparison between an ostrich, beef, poultry, and pork meat. Meat quality is influenced by many genetic, environmental, management, and processing technological factors which can be different in respect of farms and countries. Meat quality measures include color, pH, nutritional composition, technological parameters, and organoleptic value. Ostrich meat has a dark red color similar, to but slightly darker than beef. The pH at 24 hours post mortem (pH24) is moderately acidic, between 5.8 and 6.2. The ostrich meat is rich in protein (18-22 %) similar to pork but richer than poultry and beef. Ostrich has lean meat with low-fat content (1-4.5 %) compared to other domestic species. The ostrich meat is rich in unsaturated fatty acids, also the saturated fatty acid content is lower compared to other species. The technological losses are higher compared to beef and pork. The organoleptic value is average, but regarding flavor and tenderness, we can find statistical differences between the meat parts. La carne de avestruz es considerada un producto gourmet a nivel mundial, ya que como carne roja de alto valor nutritivo, encaja en la dieta. El presente estudio tuvo como objetivo recopilar la información más significativa sobre la calidad y las características de la carne de avestruz con base en la literatura. También hicimos una comparación entre la carne de avestruz, res, ave y cerdo. La calidad de la carne está influenciada por muchos factores tecnológicos genéticos, ambientales, de manejo y de procesamiento que pueden ser diferentes con respecto a las granjas y los países. Las medidas de calidad de la carne incluyen color, pH, composición nutricional, parámetros tecnológicos y valor organoléptico. La carne de avestruz tiene un color rojo oscuro similar, pero ligeramente más oscuro que la carne de res. El pH a las 24 horas post mórtem (pH24) es moderadamente ácido, entre 5,8 y 6,2. La carne de avestruz es rica en proteínas (18-22 %) similar a la del cerdo pero más rica que la de las aves y la ternera. El avestruz tiene carne magra con bajo contenido de grasa (1-4,5 %) en comparación con otras especies domésticas. La carne de avestruz es rica en ácidos grasos insaturados, además el contenido de ácidos grasos saturados es menor en comparación con otras especies. Las pérdidas tecnológicas son mayores en comparación con la carne de res y cerdo. El valor organoléptico es medio, pero en cuanto a sabor y terneza podemos encontrar diferencias estadísticas entre las partes de la carne.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
ostrich (Struthio camelus)
slaughter value
meat quality, meat composition
meat organoleptic characteristics
Megjelenés:Revista Ciencias Agropecuarias. - 7 : 2 (2021), p. 83-91. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM101830
035-os BibID:(cikkazonosító)885 (WOS)000699085400001 (Scopus)85115239449
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Preliminary Study of Slaughter Value and Meat Characteristics of 18 Months Ostrich Reared in Hungary / Brassó Lili Dóra, Szabó Vanessza, Komlósi István, Pusztahelyi Tünde, Várszegi Zsófia
Dátum:2021
ISSN:2077-0472
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 11 : 9 (2021), p. 1-15. -
További szerzők:Szabó Vanessza Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM099337
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Evaluation of egg quality parameters of two Hungarian ostrich populations / Brassó Lili Dóra, Komlósi István
Dátum:2021
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2021), p. 51-57. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3 4 5