CCL

Összesen 10 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM112693
Első szerző:Llanaj, Xhensila (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Mushroom Cultivation Systems: Exploring Antimicrobial and Prebiotic Benefits / Llanaj Xhensila, Gréta Törős, Péter Hajdú, Hassan El-Ramady, Ferenc Peles, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:2536-9415 2536-9423
Megjegyzések:Mushroom farming is the practice of growing and cultivating various species of mushrooms for food, medicinal, or industrial purposes. It involves creating the ideal environment and conditions for the mushrooms to grow and thrive, such as providing a substrate (a nutrient-rich material on which mushrooms grow), controlling temperature and humidity, and ensuring proper ventilation and lighting.Several innovative applications of mushrooms can be noticed in their farming and cultivation. These applications mainly focus on the medicinal and prebiotic attributes, besides their role in producing food and energy. This review is an attempt to highlight the cultivation of mushrooms and their requirements under different kinds of farming. These farming types may include mushroom-worm system, mushroom-bee farming, smart mushroom farming, forest-mushrooms farming, urban mushroom farming, and mushroom-livestock farming. In this study the condition of cultivation of several mushroom species and their edibility is included. Edible/medicinal mushrooms are well-known for their high content of many beneficial bioactive ingredients for human health such as antioxidants, ergosterols, lectins, phenolics/polyphenolics, polysaccharides, and terpenoids. These bioactives of mushrooms have the potential capability to treat and/or prevent several chronic diseases. The medicinal and prebiotic attributes of mushrooms still need more investigation, and this topic of "mushrooms in medicine" still has several open questions are needed to be answered in the future.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Mushroom-worm farming
Mushroom-bee farming
Smart mushroom farming
Forest-mushrooms farming
Urban mushroom farming
Mushroom-livestock farming
Megjelenés:Environment,Biodiversity & Soil Security. - 7 (2023), p. 101-120. -
További szerzők:Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM119952
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Impact of sous-vide cooking on the antioxidant properties and β-glucan content of oyster (Pleurotus ostreatus L.) mushroom / Gréta Törős, Áron Béni, János Nagy, Róbert Nagy, Ferenc Peles, József Prokisch
Dátum:2024
ISBN:978-625-7720-99-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
antioxidant activity
oyster mushroom
sous-vide
bioactive compounds
B-glucans
Megjelenés:ISPEC 14th International conference on agriculture, animal science & rural development: Proceedings book (Abstracts & Full Texts) / eds Banu Yücel, Seyithan Seydoşoğlu. - p. 54-55. -
További szerzők:Béni Áron (1978-) (vegyész) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár) Nagy Róbert (1995-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM115568
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Egyedi táptalaj fejlesztése pleurotus ostreatus micélium biomassza előállításához / Törős Gréta, Peles Ferenc, Béni Áron, Prokisch József
Dátum:2023
Megjegyzések:A Pleurotus ostreatus (késői laskagomba) kiemelkedő szerepet játszik a bél mikrobióta összetételének és egyensúlyának javításában, mely legfőképpen a ?-glükán bioaktív vegyületnek köszönhető. A kutatásunkban vizsgáltuk, hogyan befolyásolja ezen gombafajból előállított gombalé alapú szilárd táptalaj a P. ostreatus micélium növekedési sebességét, sűrűségét, biomassza mennyiségét, illetve ?-glükán tartalmát. A táptalaj elkészítése során a nyers laskagombát megmostuk, felszeleteltük, kuktába helyeztük, lezártuk, majd 4 órán keresztül szárítószekrényben tartottuk 90?0,1 ?C-on. A kuktát 4 óra elteltével kivettük a szárítószekrényből, majd a szilárd és folyékony frakciókat centrifugával szeparáltuk (1200 fordulat/perc, 8? 10 perc). Különböző koncentrációjú (0%, 25%, 50%, 75%, 100%) szilárd tápközegeket állítottunk elő laskagombalé, desztillált víz és agar-agar felhasználásával. A tápközegeket autoklávoztuk (121 ?C, 20 perc, 1,5?2,0 bar), majd aszeptikus körülmények között a micéliumot leoltottuk. A növekedési sebességet és a micélium sűrűségét 6 napon keresztül ezeken az egyedi táptalajokon, illetve a kontroll táptalajon (malátás) vizsgáltuk, majd a kolonizáció végén a termelt biomassza mennyiségét (nedves tömeg) megadtuk. A fagyasztva szárított termékek ?-glükán tartalmát HPLC vizsgálatokkal elemeztük. Az eredmények szerint a 6 napig tartó, szobahőmérsékletű inkubáció mellett nem voltak jelentős különbségek a vizsgált táptalajok növekedési ütemében. A 25%-os gombalé alapú táptalaj közel hasonló sűrűséget eredményezett, mint a kontroll táptalaj. Az 50%, a 75%, illetve a 100%-os táptalajoknál lényegesen magasabb biomasszát sikerült előállítanunk, mint a 25%-os, illetve malátás táptalajt alkalmazva. Jelentős különbséget tapasztaltunk a 25 és 50%-os táptalajokon termelt micéliumok ?-glükán tartalma között. Összességében elmondható, hogy az 50%-os gombalé alapú szilárd táptalaj alkalmazásával sikeresen növeltük a ?-glükán tartalmat, illetve a tiszta gombalé alapú táptalaj bizonyult a legsikeresebbnek biomassza termelés tekintetében. Az eredmények alapján a tesztelt hőkezelési eljárással előállított gombalé alapú szilárd táptalaj alkalmasnak bizonyult a P. ostreatus micélium előállítására, a jövőbeni kutatásoknak azonban ki kell terjedniük az ezen gombafaj termesztése során keletkező hulladékok feldolgozására, valamint a kapott gombalevek tanulmányozására.
ISBN:978-963-490-540-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
laskagomba micélium
egyedi táptalaj
gombalé
Megjelenés:Növény és környezet:a debreceni tartamkísérletek 40 éve / szerk. Kakuszi-Széles Adrienn. - p.68. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Béni Áron (1978-) (vegyész) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM114846
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Hőkezelési eljárások hatása a gomba minőségére / Törős Gréta, Prokisch József, Peles Ferenc
Dátum:2023
Megjegyzések:Az elmúlt években a vegetarianizmus terjedése világszerte növelte a gombafogyasztás mértékét. Az ehető gombák táplálkozási és gyógyászati értéke jelentős. A friss gombák hajlamosak a romlásra, mikrobiális fertőzésekre és táplálkozási értékük elvesztésére, ezért fontos feladat a megfelelő feldolgozási és tartósítási eljárások kiválasztása. A hőkezelési eljárások negatív és pozitív hatással is lehetnek a gombák jellemzőire. A feldolgozásuk során fontos szempont a mikrobiológiai biztonság, hiszen patogén baktériumok is előfordulhatnak.
ISBN:978-963-490-525-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok tanulmány, értekezés
könyvrészlet
gomba minőség
hőkezelés
szárítás
bioaktív hatóanyagok
Megjelenés:Minőségvizsgálattól az élelmiszerbiztonságig / szerk. Máthé Endre, Sipos Péter, Szepesi Judit. - p.241-247. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM114875
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Optimization of unique media production for enhanced bioactivity of pleurotus ostreatus mycelia / Gréta Törős ; József Prokisch, Ferenc Peles
Dátum:2023
Megjegyzések:The Pleurotus ostreatus (oyster mushroom) play an important role in improving and balancing gut microbiota composition. The objective of this study is to investigate the impact of mushroom liquid-based solid media on the growth rate and morphology of P. ostreatus, aiming to develop a feed supplement that contains a huge amount of antimicrobial and prebiotic agents. To prepare the media, raw mushrooms were appropriately washed, sliced, and placed in a sealed pressure cooker. The pressure cooker was then kept in a drying cabinet at 90?0.1 ?C for 24 hours. After 4 hours, the pressure cooker was removed from the drying cabinet. The solid and liquid fractions were separated using a centrifuge (1200 rpm for 8-10 minutes), then the final liquid was characterized by spectrophotometric and ICP-OES methods. Medias with various concentrations were prepared by combining oyster mushroom liquid with 0%, 25%, 50%, and 75% distilled water (LGA). The growth rate and morphology of P. ostreatus mycelia on different solid media, including its own liquid in different dilutions and A. bisporus mushroom liquid-based solid media (CSGA) without dilution, as well as Malt extract media as a control, were determined. Autoclaving (121 ?C, 20 minutes, 1.5-2.0 bar) and the mycelia transfer were carried out next to aseptic conditions. Based on the spectrophotometric measurements, the average values of DPPH were found to be 27.53?7.14 SC%, the total polyphenol content was 98.87?21.19 mg GAE/100 g, and the flavonoid content was 9.94?12.90 mg CE/100 g for the original matter. The average values of Ca (89.9?17.6 mg/l), K (1947?150.2 mg/l), Mg (105.6?9.9 mg/l), Na (49.6?4.1 mg/l), and P (424.4?66 mg/l) for the original matter were determined using ICP-OES analysis. The density of mycelia colonized in 100% oyster liquid media was the highest and most compact, while the colony grown on MEA agar was significantly less dense. Whole colonization was achieved within 6 days on LGA and MEA. However, it took an additional 8 days to utilize the nutrients from A. bisporus liquid-based media. According to the results, it can be said that the best media for mycelial growth is its own liquid. However, further studies are required to identify the most optimal and cost-efficient method for producing mycelia with increased bioactivity and develop effective feed supplements.
ISBN:978-625-7720-93-9
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:ISPEC 12th international conference on agriculture, animal science & rural development: Conference proceedings book / eds Özlem Önal Aşci, Mehmet Fikret Balta, Seyithan Seydoşoğlu. - p. 276. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM112711
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:The effect of different temperatures on the liquid extraction from Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm. mushroom / Gréta Törős ; Ferenc Peles ; József Prokisch
Dátum:2023
Megjegyzések:The extraction of the mushroom liquid with cooking and without added "solvent" is a significant technological innovation, as this step is more economical and is suitable to dissolve water-soluble bioactive compounds, for example, ?-glucan. In this study, the effect of low temperature-long time cooking heat treatment on the liquid extraction from edible mushrooms was investigated. Firstly, the heat treatment was processed with the usage of vacuum-packed sliced mushrooms in a drying cabinet (60, 70, and 90 ?C; 24, 48 hours, and 1 week) and the manual filtering was tested. After manual filtration, the pressure cooker and centrifuge were also tested (90 ?C, 24 hours). Furthermore, Arduino software was used to study the speed of the mushroom liquid flowing (80, 85, 90 ?C, and 15 hours). The average amount of the extract and production loss was calculated. Based on the results, it can be said that in the case of manual filtering, the percentage (%) of the extracts was between 0.0 (90 ?C, 48 hours and 1 week) and 33.6% (60 ?C, 48 hours), in contrast to the centrifugation, where this value was between 54.6 and 60.1 (90 ?C, 24 hours). According to the Arduino test, 2 hours could be enough for extraction. The usage of a pressure cooker, centrifuge, and Arduino software has shown to be a proper tool for quality control and studying some changes during cooking methods.
ISBN:978 963 306 924 0
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
quality control; mushroom liquid; oyster mushroom; low temperature
Megjelenés:20th Wellmann International Scientific Conference : Book of Abstracts / eds. Ingrid Gyalai; Szilárd Czóbel. - p. 73. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM112709
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Különböző gombaporok összfehérje- és rosttartalmának a vizsgálata / Törős Gréta, Peles Ferenc, Prokisch József
Dátum:2023
Megjegyzések:Az egyik leggyakrabban termesztett gombák közé az Agaricus bisporus (csiperkegomba) és a Pleurotus ostreatus (laskagomba) sorolható. Ezen gombákban megtalálható fehérjék (a legtöbb növényi alternatívákkal ellentétben) teljes értékűek, hiszen tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. A gomba testben és micéliumban is megtalálható élelmi rostok, pedig számos jótékony egészségügyi hatással bírnak, immunerősítő, vércukorszint csökkentő, rákellenes tulajdonságaikról ismertek. A vizsgálatok során arra kerestük a választ, hogy alacsony hőmérsékletű (<100 ?C) hőkezelés hatására hogyan alakul a késői laskagombaporok fehérje (%), illetve rosttartalma (%). Ezen felül érdekelt, hogy tapasztalható-e szignifikáns különbség a különböző szedésből származó feldolgozott minták, illetve eltérő gombafajok és minőségi osztályok esetében. Egy adott előállítótól, két különböző szedésből származó I. osztályú laskagomba, barna és fehér csiperkegomba, illetve II. osztályú csiperkegomba alapanyagokkal dolgoztunk. A szeletelt nyers gomba alapanyagokat kuktába helyeztük, majd szárítószekrényben hőkezeltük 90 ?C-on, 20 órán keresztül. A szilárd és folyadék frakciókat centrifugálással szeparáltuk. A centrifugált gombát gyors hűtést, majd előfagyasztást követően liofilizáltuk. A kapott liofilizátumokból őrlést követően meghatároztuk fehérje (%), illetve az élelmi rost (%) mennyiségét. Az eredmények alapján elmondható, hogy egyazon típusú két különböző alkalommal előállított minták esetében lényeges különbségek nem voltak tapasztalhatóak. A gombaporok élelmi rost tartalma 46,6?0,1 és 61,2?4,0%, az összfehérje értéke pedig 19,8?1,8 és 35,7?0,09% között alakult. A legmagasabb élelmi rost tartalom a laskagombánál, a legmagasabb fehérjetartalom pedig a barna csiperkegombánál volt megfigyelhető. Az eredmények alapján a tesztelt hőkezelési eljárással előállított gombák értékes rost és fehérje forrásnak bizonyultak. A jövő kutatásainak, viszont ki kell terjednie a különböző gombafajok tápértékének eltérő feldolgozási, illetve tárolási körülmények hatására bekövetkező változásainak átfogóbb tanulmányozására. A kutatás következő lépése a különböző szárítástechnológiai műveletek összehasonlítása, illetve a centrifugálással kinyert gombalé legfontosabb beltartalmi paramétereinek a vizsgálata.
ISBN:978-615-6457-18-9
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
ehető gombák
tápérték
laskagomba
csiperkegomba
Dümah módszer
Megjelenés:I. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma. / szerk. Hajdú Péter. - p. 98. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM112216
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:The examination of the total protein and fiber content of different mushroom powders / Törős Gréta, Peles Ferenc, Hajdú Péter, Prokisch József
Dátum:2023
ISBN:978-625-367-003-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
edible mushrooms
nutritional value
oyster mushroom
champignon mushroom
Dümah method
Megjelenés:5. International Food, Agriculture and Veterinary Sciences Congress : Proceedings book (volume-2) / eds. Tarkan Şahin, Mükremin Ölmez. - p. 27-28. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM111713
035-os BibID:(cikkazonosító)2010 (Scopus)85160529014 (WoS)000996754800001
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Modulation of the Gut Microbiota with Prebiotics and Antimicrobial Agents from Pleurotus ostreatus Mushroom / Gréta Törős; Hassan El-Ramady; József Prokisch; Fernando Velasco; Xhensila Llanaj; Duyen H. H. Nguyen; Ferenc Peles
Dátum:2023
ISSN:2304-8158
Megjegyzések:Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm mushroom contains bioactive compounds with both antimicrobial and prebiotic properties, which are distributed in the mushroom mycelium, fruiting body, and spent substrate. The mushroom is rich in nondigestible carbohydrates like chitin and glucan, which act as prebiotics and support the growth and activity of beneficial gut bacteria, thereby maintaining a healthy balance of gut microbiota and reducing the risk of antibiotic resistance. The bioactive compounds in P. ostreatus mushrooms, including polysaccharides (glucans, chitin) and secondary metabolites (phenolic compounds, terpenoids, and lectins), exhibit antibacterial, antiviral, and antifungal activities. When mushrooms are consumed, these compounds can help preventing the growth and spread of harmful bacteria in the gut, reducing the risk of infections and the development of antibiotic resistance. Nonetheless, further research is necessary to determine the efficacy of P. ostreatus against different pathogens and to fully comprehend its prebiotic and antimicrobial properties. Overall, consuming a diet rich in mushroom-based foods can have a positive impact on human digestion health. A mushroom-based diet can support a healthy gut microbiome and reduce the need for antibiotics.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
prebiotics
probiotics
Pleurotus ostreatus polysaccharides
phenolic compounds
terpenoids
lectins
oyster extracts
secondary metabolies
Megjelenés:Foods. - 12 : 10 (2023), p. 1-23. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész) Velasco, Fernando Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM111393
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:To What Extent Can Maillard Reaction Products Influence the Probiotic and Harmful Bacteria? / Gréta Törős, Ferenc Peles, Hassan El-Ramady, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:0302-6701 2357-0369
Megjegyzések:MAILLARD reactions (MRs) is a non-enzymatic browning process, which helps to produce flavor and aroma, and different compounds with different health effects in the food and feed. The reaction is between reducing carbohydrates (reducing sugars) and amino compounds and it can be classified into three stages (initial, intermediate, and final). Depending on the reaction and storage conditions, activity and complexity of reactants used tools for environment control, and applied biotechnological applications, both beneficial and toxic MRPs can be produced. This review aims to analyze the activities and mechanisms of components forming by the Maillard reaction and the most common bioactive Maillard reaction products (MRPs) with prebiotic, antifungal, and antibacterial activity. Moreover, the study of the possible formation of toxic chemicals and having a look at the elimination ways of this potential problem was also an important goal in this review. The main aim of this review is to address the benefits of Maillard reaction products, which have been identified in previous studies to have antimicrobial and prebiotic effects, for the treatment of human pathogens. The present study will help to understand the positive and negative sides of Maillard reaction.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Melanoidin
Gut health
Amadori products
Antimicrobials
Prebiotics
Megjelenés:Egyptian Journal of Soil Science. - "Accepted by Publisher" 63 : 2 (2023), p. 178-185. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1