CCL

Összesen 44 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM043638
Első szerző:Asadollahi, Mojtaba
Cím:Antifungal activity of anthocyanins from purple field corn cob against Botrytis cinerea and Fusarium species / Mojtaba Asadollahi, Zoltán Bódi, Ferenc Peles, Erzsébet Sándor
Dátum:2012
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
purple field corn
anthocyanins
antifungal activity
Doktori iskola
Egészség- és Környezettudomány
Megjelenés:Journal of Agricultural Sciences. - 50 (2012), p. 42-44. -
További szerzők:Bódi Zoltán (1980-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
A növényi termékek minőségét meghatározó tényezők interaktív vizsgálata
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM065010
Első szerző:Bihari Zoltán (biológus)
Cím:A korai tőkeelhalás kutatása a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben / Bihari Zoltán, Kovács Csilla, Balling Péter, Fischinger Renáta, Éles Ilona, Peles Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2014
Megjegyzések:A korai tőkeelhalás napjaink legveszélyesebb tünetegyüttese, mely az egész világon gondot okoz. Éppen ezt a tényt felismerve szervezte meg a Reims-i Egyetem azt a nemzetközi összefogást, melyben 20 ország 34 kutatóintézete és egyeteme szerepel. Ebben a COST FA1303 keretében zajló programban a Debreceni Egyetem és a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet is részt vesz. A hazai kutatók szerepe a tünetek időben és térben történő epidemiológiájának megismerésében és a tüneteket okozó kórokozók (gombák, baktériumok) azonosításában van.Egy éves ciklusú monitorozásra alkalmas terület lett kijelölve Tarcalon, ahol arra a kérdésre keressük a választ, hogy a tőkéken a tünetek megjelenése előtt mennyi idővel jelennek meg a kórokozók a fás részekben, illetve mennyi idő kell a tünetek kialakulásához. A vizsgálatok során minden évben valamennyi tőkéből szövetmintát veszünk, és minden egyes mintában meghatározzuk megtalálható-e benne valamely kórokozó.Arra kérdésre is keressük a választ, hogy a betegségtünetek az év melyik időszakában jelennek meg, illetve a megjelent tünetek milyen kórokozónak tulajdoníthatók. Ennek érdekében négy területet jelöltünk ki a Tokaj-hegyaljai borvidéken, ahol korábban is előfordult tőkepusztulás: Mezőzombor (Szemere-dűlő), Mezőombor (dorgó-dűlő), Tarcal (Teleki-dűlő), Szegi (Várhegy). Minden, tüneteket mutató tőkéből mintát vettünk a havonta elvégzett bejárások során, melyeket a Debreceni Egyetem, ÉMMI, Mikrobiológiai laboratóriumába juttatunk el 48 órán belül. A tünetek térbeli megjelenését és terjedését egyaránt követtük. A mintákban megtalálható kórokozókat faji szinten is meghatároztuk. Összesen 10500 tőke havi monitorozása történt meg.A vizsgált területeken a tőkék 0,34, 0,46, 3,49, 4,27%-ánál jelentkeztek levéltünetek, de csak néhány esetben tapasztaltuk a tőkék pusztulását.A Tokaji borvidék négy kijelölt területéről begyűjtött tőkék mindegyikéből sikerült endofita gombákat kitenyészteni. A minták egy részéből egynél több faj volt kitenyészthető a telepmorfológia alapján. A mintákból hat gombafaj jelenlétét tudtuk kimutatni, melyek a következők:Diplodia seriataBotryosphaeria stevensiiMucor ramosissimusAlternaria alternataXanthomendoza mendozaeGibberella zeae
ISBN:978-963-9941-74-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
korai tőkeelhalás
okaji Borvidék
Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Doktori iskola
Egészség- és Környezettudomány
Megjelenés:XV. Szőlészeti és Borászati Konferencia / szerk. Zsófi Zsolt, Váczy Kálmán Zoltán. - p. 51. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Balling Péter (1980-) Fischinger Renáta Éles Ilona (1952-) (tanácsadó) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.4.A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
A növényi termékek minőségét meghatározó tényezők interaktív vizsgálata
COST FA1303
Egyéb
Sándor Erzsébet munkáját a Debreceni Egyetem belső kutatási pályázata támogatta
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM050308
Első szerző:Bihari Zoltán (biológus)
Cím:A korai tőkeelhalás kutatása a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben / Bihari Zoltán, Kovács Csilla, Balling Péter, Fischinger Renáta, Éles Sándorné, Peles Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2014
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
korai tőkeelhalás
Tokaj
Megjelenés:Szőlő-levél. - 4 : 1 (2014), p. 5-6. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Balling Péter (1980-) Fischinger Renáta Éles Sándorné (1952-) (tanácsadó) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:COST FA1303
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM106108
035-os BibID:(cikkazonosító)2 (Scopus)85146806529 (WoS)000926846300001
Első szerző:Csótó András (növényorvos)
Cím:The Biocontrol Potential of Endophytic Trichoderma Fungi Isolated from Hungarian Grapevines, Part II, Grapevine Stimulation / András Csótó, Csilla Kovács, Károly Pál, Antal Nagy, Ferenc Peles, Erzsébet Fekete, Levente Karaffa, Christian P. Kubicek, Erzsébet Sándor
Dátum:2023
ISSN:2076-0817
Megjegyzések:In the first part of this two-piece publication, the isolation, identification and in vitro characterization of ten endophytic Trichoderma isolates were reported. Here we report the ability of two different mixes of some of these isolates (Trichoderma simmonsii, Trichoderma orientale and Trichoderma gamsii as well as of Trichoderma afroharzianum and T. simmonsii) to colonize and stimulate the growth of grapevines. Two commercial vineyards about 400 km away from the site of isolation were used as experimental fields, from which the strains of three Trichoderma species were re-isolated up to four years after rootstock soaking treatment with conidiospores, performed before planting. The treatments decreased the overall percentage of lost plants of about 30%, although a low number of lost plants (about 5%) were observed also in the control plot. For all cultivars and clones, the Trichoderma treatments significantly increased both the bud burst ratio and bud burst vigor index. In addition, the grape must parameters such as the Brix degrees, as well as the extract, the D-glucose and the D-fructose concentrations all appeared to be improved, suggesting a potentially higher ethanol content of the produced wine. We conclude that grapevine-endophytic Trichoderma isolates promote plant growth, and this feature represent a very interesting aspect to be deepened, because useful for the integrated plant production in the actual contest on the sustainable agriculture.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Trichoderma
grapevine
rootstock soaking treatment
fungal colonization of plants
Megjelenés:Pathogens. - 12 : 1 (2023), p. 1-14. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Nagy Antal (1976-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Karaffa Levente (1971-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Kubicek, Christian P. Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:NN-128867
Egyéb
K-138489
Egyéb
PoC022
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM065021
Első szerző:Karaffa Erzsébet Mónika (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Cím:First taxonomical survey of fungi isolated from Grapevine Trunk Diseases in the Tokaj wine region, Hungary / Sándor Erzsébet, Xie Hongtao, Kovács Csilla, Szojka Anikó, Bihari Zoltán, Peles Ferenc
Dátum:2013
ISSN:1217-8950 1588-2640
Megjegyzések:Grapevine Trunk Diseases (GTD) are amongst the most important diseases in vineyards. GTD have been characterized only recently because of a worrying increase of the frequency of their symptom expression worldwide. Esca-, Petri- and black-foot disease, Eutypa- and Botryosphaeria- dieback are considered as major GTDs, are caused by a variety of pathogens which attack the woody perennial organs of the vine and ultimately lead to the death of the plant. Control of GTD is problematic, no grapevine cultivar is known to be resistant to GTD and there are no highly effective treatments available. The present knowledge of epidemiology, host-pathogen interaction and microbial ecology is still poor. The objective of this study was to isolate and identify fungi associated with symptoms of GTD and from canes of healthy grapevines in vineyards from the Tokaj wine region. The plantation studied is 21 years old of grapevine variety called Furmint. Four rows of grapevine were chosen for the collection of samples. Pure fungal cultures were used for morphological and molecular identifications of fungal species. Chips were cut, disinfected and incubated on potato dextrose agar medium at room temperature. Fungal DNA was obtained from pure fungal colonies after 3 days of growth on 50 ml potato dextrose broth on a rotary shaker (125 rpm). Mycelia were harvested by vacuum filtration. Total genomic DNA was extracted from freeze-dried mycelium and isolated using NucleoSpin Plant II (Macherey-Nagel) according to the protocol, followed the manufacturer's instructions. DNA concentrations were measured by NanoDrop (Thermo Scientific) and used in PCR amplification of the internal transcribed spacer region (ITS) and the 5.8S ribosomal subunit with primers ITS4 and ITS5 [1]. The PCR products were purified by using Nucleospin Gel and PCR Clean-up (Macherey-Nagel). Purified amplification products were sequenced by MWG Biotech Company in Germany. Sequences obtained were assembled and manually corrected. Reference sequences for the Botryosphaeriaceae were obtained from GenBank. Phylogenetic analyses were performed with MEGA. One thousand boostrap analyses were run to determine confidence levels at the branching points. The principal aim of this work is to assess the GTD types and their occurrence in the Tokaj wine region as well as the identification of the pathogenic fungi (isolated from symptomatic and asymptomatic grapevine trunks) on morphological and genetic basis. In this study, 101 fungal isolates were identified from grapevine woody tissues. The majority of them (72.3% ) were determined as member of Botryosphaeriaceae, 66 sample were determined as Diplodia seriata , 6 Botryosphaeria stevensii. Other fungi, like Alternaria, Mucor, Phoma, Phomopsis, Diaporthe and Xylaria also were identified from grapevine samples.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idézhető absztrakt
Grapevine Trunk Diseases
Tokaj wine region
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica 60 : Suppl. (2013), p. 223-224. -
További szerzők:Xie Hongtao (1985-) (Viticulture and Environment) Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Bérczesné Szojka Anikó (1987-) (biomérnök) Bihari Zoltán (1967-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:COST FA1303
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM059797
Első szerző:Karaffa Erzsébet Mónika (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Cím:Élelmiszer minőség és biztonság mikrobiológiai vonatkozásai / Sándor Erzsébet, Peles Ferenc Árpád
Dátum:2015
Megjelenés:Debrecen : Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi Intézet, 2015
Terjedelem:150 p.
ISBN:978-963-473-832-9
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok jegyzet
Élelmiszerbiztonság
élelmiszer mikrobiológia
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014
TÁMOP
703
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM118223
Első szerző:Kiss Attila (vegyész, angol-magyar szakfordító)
Cím:Comparative study on prebiotic activities of various dietary fibers on distinct probiotics / Attila Kiss, Erzsébet Karaffa, Károly Pál, Ferenc Peles
Dátum:2023
Megjegyzések:More and more up-to-date studies underpin the relevance of versatile dietary fibers in terms of optimizing balance of intestinal microflora and promoting gut's health, as well as overal human health. Most of the available research results stated that prebiotic materials facilitate the activity and the reproduction of probiotic bacteria. At the first stage of the study inulin was used as model prebiotic, and its impact on activity of distinctive probiotics (Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) has been assessed. The actual behavior of probiotics can properly be predicted by the application of artificial digestion models, thus the prebiotic effect of several potential food components (chicory, inulin, fructo-oligosaccharides, resistant starch, dahlia, Ganoderma, fenugreek) were investigated. The simplified model includes sterile flasks with enzyme at 37 ?C and pH adjusted to 6.8 in anaerobic conditions. The probiotic strains, mentioned above, were added to the model system. The change in the composition of the microbial material was determined by applying a plating technique. The results show that inuline of synergy type and inuline of chicory root exhibited the most outstanding prebiotic activities regarding all the 4 investigated probiotic strains. Resistant starch variants may also contribute to the enhancement of the prebiotic characteristics. Interestingly application of combinations of resistant starches and inuline led to enhanced prebiotic activities in cases of Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve. The investigated honey and biscuit matrices tend to reduce the observed prebiotic activity of both fructans and Ganoderma. Fenugreek has not displayed marked prebiotic effect on any of the examined strains. Apparently there is a great potential in the food industry for the application of blends of distinctive prebiotics.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
prebiotics
probiotics
in vitro model systems
microbial activity
Megjelenés:58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts / ed. Klaudija Carović, Stanko Ivan Širić. - p. 202. -
További szerzők:Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00241
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM115515
Első szerző:Kovács Béla (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Cím:Növényi olajok elemtartalmának vizsgálata induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel / Kovács Béla, Farah Zaza, Baráth Nikolett, Alexa Loránd, Czipa Nikolett, Peles Ferenc, Karaffa Erzsébet, Mihály Kata, Pál Károly, Tóthné Bogárdi Andrea, Szilágyi Anett, Szakadát Gyula, Tóth Brigitta, Szőke Lóránt, Kaczur Dávid, Simon Tünde, Ungai Diána
Dátum:2023
Megjegyzések:A kiadvány Győri Zoltán professzor emeritus 75. születésnajának tiszteletére készült
ISBN:978-963-490-525-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok könyvfejezet
könyvrészlet
növényi olajok
elemtartalom
kukorica
molibdén
szelén
Megjelenés:Minőségvizsgálattól az élelmiszerbiztonságig / szerk. Máthé Endre, Sipos Péter, Szepesi Judit. - p.117-126. -
További szerzők:Zaza Farah (1994-) (egyetemi hallgató) Baráth Nikolett (1997-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, élelmiszermérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Mihály Kata (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Tóthné Bogárdi Andrea (1982-) (vegyészmérnök) Szilágyi Anett Szakadát Gyula (1980-) Tóth Brigitta Szőke Lóránt (1993-) (okleveles növényorvos, mezőgazdasági mérnök) Kaczur Dávid (1995-) (mezőgazdasági mérnök) Simon Tünde (1974-) (ügyintéző) Ungai Diána (1980-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM115433
Első szerző:Kovács Béla (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Cím:Növényi olajok elemtartalmának vizsgálata induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel / Kovács Béla, Farah Zaza, Baráth Nikolett, Alexa Loránd, Czipa Nikolett, Peles Ferenc, Karaffa Erzsébet, Mihály Kata, Pál Károly, Tóthné Bogárdi Andrea, Szilágyi Anett, Szakadát Gyula, Tóth Brigitta, Szőke Lóránt, Kaczur Dávid, Simon Tünde, Ungai Diána
Dátum:2023
ISBN:978-963-490-525-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok nem besorolt
egyéb
További szerzők:Zaza Farah (1994-) (egyetemi hallgató) Baráth Nikolett (1997-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, élelmiszermérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Mihály Kata (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Tóthné Bogárdi Andrea (1982-) (vegyészmérnök) Szilágyi Anett Szakadát Gyula (1980-) Tóth Brigitta (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Szőke Lóránt (1993-) (okleveles növényorvos, mezőgazdasági mérnök) Kaczur Dávid (1995-) (mezőgazdasági mérnök) Simon Tünde (1974-) (ügyintéző) Ungai Diána (1980-) (agrármérnök) Győri Zoltán 75. Jubileumi Rendezvény (2023) (Debrecen)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM065055
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:Potential biopesticide against GTD pathogens isolated from asymptomatic grapevines / C. Kovács, F. Peles, E. Sándor
Dátum:2015
Megjegyzések:Grapevine trunk diseases (GTD), caused by different phytopathogenic fungi threaten the vineyards worldwide. Endophytic, mycoparasitic fungi, like Trichoderma species have huge potential against grapevine plant pathogens colonizing woody tissues. Testing new isolates with biocontrol potential and ability to grow under different environmental conditions may provide effective biopesticide to control GTD pathogens.Endophytic Trichoderma isolates were obtained from asymptomatic plants in the Tokaj Wine Region Hungary. Their mycelial growth rates were tested on different temperatures. The mycoparasitic potential of the trichodermas against two GTD pathogens (Diplodia seriata and Neofusicoccum parvum) was also tested.Eight Trichoderma harzianum were identified based on their ITS1,2 (White et al., 1990; Academic Press, San Diego, CA. 315-322), tef1 (Carbone and Kohn, (1999; Mycologia 91: 553-556) and Chit42-1a; 2a marker sequences (Kullnig-Gradinger et al., 2002; Mycological Research 106: 7. 757-767). The mycelial growth was determined from the two average colony diameters on PDA, while the mycoparasitic potential was detected according the method of Szekeres et al. (2006; Journal of Microbiological Methods, 619-622). Field test with mixed spore suspension of the three fastest-growing Trichoderma strains (107 conidia ml-1) on the pruning wounds of canes of GTD symptomatic grapevines were also tested.All the tested eight T. harzanum isolates were able to grow on the tested temperatures (5-37 ?C), but they showed different mycelial growth activity. 30 ?C were the optimal for all isolates. TR02-03 and TR05 had the highest growth rate at all the tested temperatures on PDA. TR01-05 and TR09 isolates showed the most intensive growth at the lowest temperature (5?C). TR08 and TR10 grew significantly slower at the lowest, while TR07, TR09 and TR10 at the highest tested temperature.The Biocontrol Index of all T. harzianum was 100%. Eleven GTD symptomatic plants were treated with Trichoderma spore suspension, containing TR04 and TR05 spores collected from seven day old colonies. The diseases-specific symptoms decreased in all but one of the treated trunks. Moreover the T. harzianum could be reisolated from their woody tissues.The tested T. harzianum are potential biopesticide, overgrowing GTD pathogens and decreasing symptoms on grape plants with the ability of growing well on broad temperature range.
ISBN:978-3-9816508-7-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Potential biopesticide
GTD pathogens
asymptomatic grapevines
Megjelenés:XVIII. International Plant Protection Congress Berlin, 24-28 August 2015. Program and Book of Abstracts / [ed.] Falko Feldmann, E. A. Short Heinrichs. - p. 444. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM065029
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:Different Trichoderma isolates as potential biopesticide in field experiments / Kovács Csilla; Peles Ferenc; Sándor Erzsébet
Dátum:2015
ISSN:2068-7648
Megjegyzések:The Trichoderma species have been recognised as effective biocontrol agents since 1930.The goals of the laboratory experiment were to examine the mycelial growth rate of different Trichoderma sp. (TR01-TR11), which was isolated from GTD asymptomatic plants from the Tokaj wine region, Hungary.The field experiments have been executed in Tokaj. Trichoderma spore suspension (107 conidia ml-1) of mixed TR04, TR05 and TR06 strains were dispensed on the pruning of wounds of eleven selected, infected grape trunks, with visible symptoms of grapevine trunk diseases (GTD). We also had positive control (with foliar symptoms) and negative control (without visible symptoms and Trichoderma treatment). Four weeks later poor, medium and intensive shoot growth could be detected for the treated plants, and only two of them showed the foliar symptoms of GTD.In summary four treated trunks didn't show the disease-specific symptoms after the treatment and we could isolate the dispensed Trichoderma strains again.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Trichoderma
field experiments
Megjelenés:Student in Bucovina Abstracts :International Conference for Students "Student in Bucovina" May, 7th-9th, 2015. - p. 153. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.4.A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
COST FA1303
Egyéb
Sándor Erzsébet munkáját a Debreceni Egyetem belső kutatási pályázata támogatta
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM065024
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:Grapevine trunk diseases in the Tokaj wine region, Hungary / Kovács C., Szojka A., Bihari Z., Sándor E., Peles F.
Dátum:2014
ISSN:2056-8339
Megjegyzések:Grapevine trunk diseases (GTD) are one of the most important diseases in vineyards worldwide, which can be found in Hungarian vineyards as well. GTD are caused by a variety of pathogen fungi, like: Phaeoacremonium aleophilum, Phaeomoniella chlamydospora, Eutypa lata, Fomitiporia mediterranae, Diplodia seriata. There is very limited information about the occurrence of different pathogens causing GTD in the Tokaj wine region nowadays. Currently there is no effective fungicide, which could be used against the disease.The objective of the research were estimated the occurrence of grapevine trunk diseases in Tokaj wine region in cooperation with local specialists; furthermore, to isolate and identify fungi associated with symptoms of GTD in vineyards.Tokaj wine region have indigenous grape varieties (Hárslevelű and Furmint). The samples came from the Bakonyi area (101 samples). We cooperated with the staffs of the Research Institute for Viticulture and Oenology (Tokaj) in the collection of the grapevine trunk samples. Pure fungal cultures were used for morphological (colony formation, pigment production and the shape of the spore) and molecular identification of fungal species. The woody tissue samples were cut in a small part, and were disinfected with 10% Neomagnol (tosylchloramide sodium B) solution for 10 minutes, than were washed twice with sterile distilled water. Afterwards they were put on malt extract agar medium and incubated at room temperature (25 ?C) for 3-8 days. The isolates were maintained on potato-dextrose agar (PDA) at 4 ?C. Fungal DNA was extracted from three days old fungal mycelia growth on 50 ml potato dextrose broth on a rotary shaker (125 rpm) at room temperature, and was harvested by vacuum filtration. MagNaLyser (Roche) was used for disruption, and isolation was carried with NucleoSpin Plant II (Macherey-Nagel). The ITS4 and ITS5 primers were used for PCR amplification of the internal transcribed spacer regions. Purified amplicons were sequenced by MWG Biotech Company in Germany. The sequences were aligned with deponated reference sequences with Clustal X program, and manually corrected with GeneDoc. Phylogenetic analyses were performed with MEGA 5.05 (Kovács et al., 2014).The foliar symptoms could be observed on 0.46% (Szemere-dűlő), 3.49% (Dorgó-dűlő); 4.27% (Szarvas-dűlő) and 0.34% (Várhegy) of the examined trunks. However, dieback could be detected only in few cases. More than one hundred fungi were isolated in case of Bakonyi area from symptomatic woody tissues. In case of Bakonyi area the majority of species (72.3%) were determined as member of Botryosphaeriaceae, sixty-six samples were determined seventy-three samples as Diplodia seriata, and six samples as Botryosphaeria stevensii. Other fungi, like Alternaria (four), Mucor ramossimus (nine), Phoma sp. (one), Diaporthe (two) and Xylaria (seven),Gibberella zea (one),Pheniophora sp.(one), Xanthomendoza sp. (one) were also identified from grapevine trunk samples.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idézhető absztrakt
Grapevine Trunk Diseases
Tokaj wine region
fungi
Megjelenés:Integrative Food, Nutrition and Metabolism 1 : 1 (2014), p. 60. -
További szerzők:Bérczesné Szojka Anikó (1987-) (biomérnök) Bihari Zoltán (1967-) (biológus) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.4.A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
COST FA1303
Egyéb
Sándor Erzsébet munkáját a Debreceni Egyetem belső kutatási pályázata támogatta
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3 4