CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM119952
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Impact of sous-vide cooking on the antioxidant properties and β-glucan content of oyster (Pleurotus ostreatus L.) mushroom / Gréta Törős, Áron Béni, János Nagy, Róbert Nagy, Ferenc Peles, József Prokisch
Dátum:2024
ISBN:978-625-7720-99-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
antioxidant activity
oyster mushroom
sous-vide
bioactive compounds
B-glucans
Megjelenés:ISPEC 14th International conference on agriculture, animal science & rural development: Proceedings book (Abstracts & Full Texts) / eds Banu Yücel, Seyithan Seydoşoğlu. - p. 54-55. -
További szerzők:Béni Áron (1978-) (vegyész) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár) Nagy Róbert (1995-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM115568
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Egyedi táptalaj fejlesztése pleurotus ostreatus micélium biomassza előállításához / Törős Gréta, Peles Ferenc, Béni Áron, Prokisch József
Dátum:2023
Megjegyzések:A Pleurotus ostreatus (késői laskagomba) kiemelkedő szerepet játszik a bél mikrobióta összetételének és egyensúlyának javításában, mely legfőképpen a ?-glükán bioaktív vegyületnek köszönhető. A kutatásunkban vizsgáltuk, hogyan befolyásolja ezen gombafajból előállított gombalé alapú szilárd táptalaj a P. ostreatus micélium növekedési sebességét, sűrűségét, biomassza mennyiségét, illetve ?-glükán tartalmát. A táptalaj elkészítése során a nyers laskagombát megmostuk, felszeleteltük, kuktába helyeztük, lezártuk, majd 4 órán keresztül szárítószekrényben tartottuk 90?0,1 ?C-on. A kuktát 4 óra elteltével kivettük a szárítószekrényből, majd a szilárd és folyékony frakciókat centrifugával szeparáltuk (1200 fordulat/perc, 8? 10 perc). Különböző koncentrációjú (0%, 25%, 50%, 75%, 100%) szilárd tápközegeket állítottunk elő laskagombalé, desztillált víz és agar-agar felhasználásával. A tápközegeket autoklávoztuk (121 ?C, 20 perc, 1,5?2,0 bar), majd aszeptikus körülmények között a micéliumot leoltottuk. A növekedési sebességet és a micélium sűrűségét 6 napon keresztül ezeken az egyedi táptalajokon, illetve a kontroll táptalajon (malátás) vizsgáltuk, majd a kolonizáció végén a termelt biomassza mennyiségét (nedves tömeg) megadtuk. A fagyasztva szárított termékek ?-glükán tartalmát HPLC vizsgálatokkal elemeztük. Az eredmények szerint a 6 napig tartó, szobahőmérsékletű inkubáció mellett nem voltak jelentős különbségek a vizsgált táptalajok növekedési ütemében. A 25%-os gombalé alapú táptalaj közel hasonló sűrűséget eredményezett, mint a kontroll táptalaj. Az 50%, a 75%, illetve a 100%-os táptalajoknál lényegesen magasabb biomasszát sikerült előállítanunk, mint a 25%-os, illetve malátás táptalajt alkalmazva. Jelentős különbséget tapasztaltunk a 25 és 50%-os táptalajokon termelt micéliumok ?-glükán tartalma között. Összességében elmondható, hogy az 50%-os gombalé alapú szilárd táptalaj alkalmazásával sikeresen növeltük a ?-glükán tartalmat, illetve a tiszta gombalé alapú táptalaj bizonyult a legsikeresebbnek biomassza termelés tekintetében. Az eredmények alapján a tesztelt hőkezelési eljárással előállított gombalé alapú szilárd táptalaj alkalmasnak bizonyult a P. ostreatus micélium előállítására, a jövőbeni kutatásoknak azonban ki kell terjedniük az ezen gombafaj termesztése során keletkező hulladékok feldolgozására, valamint a kapott gombalevek tanulmányozására.
ISBN:978-963-490-540-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
laskagomba micélium
egyedi táptalaj
gombalé
Megjelenés:Növény és környezet:a debreceni tartamkísérletek 40 éve / szerk. Kakuszi-Széles Adrienn. - p.68. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Béni Áron (1978-) (vegyész) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1