CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM112693
Első szerző:Llanaj, Xhensila (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Mushroom Cultivation Systems: Exploring Antimicrobial and Prebiotic Benefits / Llanaj Xhensila, Gréta Törős, Péter Hajdú, Hassan El-Ramady, Ferenc Peles, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:2536-9415 2536-9423
Megjegyzések:Mushroom farming is the practice of growing and cultivating various species of mushrooms for food, medicinal, or industrial purposes. It involves creating the ideal environment and conditions for the mushrooms to grow and thrive, such as providing a substrate (a nutrient-rich material on which mushrooms grow), controlling temperature and humidity, and ensuring proper ventilation and lighting.Several innovative applications of mushrooms can be noticed in their farming and cultivation. These applications mainly focus on the medicinal and prebiotic attributes, besides their role in producing food and energy. This review is an attempt to highlight the cultivation of mushrooms and their requirements under different kinds of farming. These farming types may include mushroom-worm system, mushroom-bee farming, smart mushroom farming, forest-mushrooms farming, urban mushroom farming, and mushroom-livestock farming. In this study the condition of cultivation of several mushroom species and their edibility is included. Edible/medicinal mushrooms are well-known for their high content of many beneficial bioactive ingredients for human health such as antioxidants, ergosterols, lectins, phenolics/polyphenolics, polysaccharides, and terpenoids. These bioactives of mushrooms have the potential capability to treat and/or prevent several chronic diseases. The medicinal and prebiotic attributes of mushrooms still need more investigation, and this topic of "mushrooms in medicine" still has several open questions are needed to be answered in the future.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Mushroom-worm farming
Mushroom-bee farming
Smart mushroom farming
Forest-mushrooms farming
Urban mushroom farming
Mushroom-livestock farming
Megjelenés:Environment,Biodiversity & Soil Security. - 7 (2023), p. 101-120. -
További szerzők:Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM111713
035-os BibID:(cikkazonosító)2010 (Scopus)85160529014 (WoS)000996754800001
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Modulation of the Gut Microbiota with Prebiotics and Antimicrobial Agents from Pleurotus ostreatus Mushroom / Gréta Törős; Hassan El-Ramady; József Prokisch; Fernando Velasco; Xhensila Llanaj; Duyen H. H. Nguyen; Ferenc Peles
Dátum:2023
ISSN:2304-8158
Megjegyzések:Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm mushroom contains bioactive compounds with both antimicrobial and prebiotic properties, which are distributed in the mushroom mycelium, fruiting body, and spent substrate. The mushroom is rich in nondigestible carbohydrates like chitin and glucan, which act as prebiotics and support the growth and activity of beneficial gut bacteria, thereby maintaining a healthy balance of gut microbiota and reducing the risk of antibiotic resistance. The bioactive compounds in P. ostreatus mushrooms, including polysaccharides (glucans, chitin) and secondary metabolites (phenolic compounds, terpenoids, and lectins), exhibit antibacterial, antiviral, and antifungal activities. When mushrooms are consumed, these compounds can help preventing the growth and spread of harmful bacteria in the gut, reducing the risk of infections and the development of antibiotic resistance. Nonetheless, further research is necessary to determine the efficacy of P. ostreatus against different pathogens and to fully comprehend its prebiotic and antimicrobial properties. Overall, consuming a diet rich in mushroom-based foods can have a positive impact on human digestion health. A mushroom-based diet can support a healthy gut microbiome and reduce the need for antibiotics.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
prebiotics
probiotics
Pleurotus ostreatus polysaccharides
phenolic compounds
terpenoids
lectins
oyster extracts
secondary metabolies
Megjelenés:Foods. - 12 : 10 (2023), p. 1-23. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész) Velasco, Fernando Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM111393
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:To What Extent Can Maillard Reaction Products Influence the Probiotic and Harmful Bacteria? / Gréta Törős, Ferenc Peles, Hassan El-Ramady, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:0302-6701 2357-0369
Megjegyzések:MAILLARD reactions (MRs) is a non-enzymatic browning process, which helps to produce flavor and aroma, and different compounds with different health effects in the food and feed. The reaction is between reducing carbohydrates (reducing sugars) and amino compounds and it can be classified into three stages (initial, intermediate, and final). Depending on the reaction and storage conditions, activity and complexity of reactants used tools for environment control, and applied biotechnological applications, both beneficial and toxic MRPs can be produced. This review aims to analyze the activities and mechanisms of components forming by the Maillard reaction and the most common bioactive Maillard reaction products (MRPs) with prebiotic, antifungal, and antibacterial activity. Moreover, the study of the possible formation of toxic chemicals and having a look at the elimination ways of this potential problem was also an important goal in this review. The main aim of this review is to address the benefits of Maillard reaction products, which have been identified in previous studies to have antimicrobial and prebiotic effects, for the treatment of human pathogens. The present study will help to understand the positive and negative sides of Maillard reaction.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Melanoidin
Gut health
Amadori products
Antimicrobials
Prebiotics
Megjelenés:Egyptian Journal of Soil Science. - "Accepted by Publisher" 63 : 2 (2023), p. 178-185. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1