CCL

Összesen 19 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM092554
035-os BibID:(Scopus)85116133307
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Élelmiszerekből izolált Staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata / Horváth Brigitta, Peles Ferenc, Gasparik Judit, Pocklán Edit, Sipos Rita, Erős Ágnes, Petróczki Flóra Mária, Szűcs Kata Dorina, Albert Ervin, Micsinai Adrienn
Dátum:2021
ISSN:0422-9576
Megjegyzések:A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) törzsek élelmiszerláncban előforduló jelenlétét már számos tanulmány igazolta az Európai Unióban, azonban Magyarországon kevés adat áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Jelen vizsgálat célja az élelmiszerekből izolált Staphylococcus törzsek antibiotikum rezisztenciájának vizsgálata klasszikus mikrobiológiai, molekuláris biológiai módszerekkel és MALDI-TOF MS technikával, továbbá az antibiotikum rezisztens törzsek multilókusz szekvencia tipizálása (MLST). A vizsgálat során 47 koaguláz-pozitív (CPS) és 30 koaguláz-negatív Staphylococcus (CNS) izolátumot gyűjtöttünk. A MALDI-TOF MS vizsgálat során, minden CPS izolátum (n=47) S. aureus fajnak bizonyult, míg a CNS törzsek esetében 8 különböző fajt azonosítottunk. Két S. aureus törzs esetében állapítottunk meg methicillin-rezisztenciát, melyek közül az egyik izolátum eddig még nem ismert szekvencia típusba, míg a másik MRSA törzs az ST398 típusba tartozott, mely a mezőgazdasági haszonállatokból izolált MRSA törzsek leggyakoribb típusa az EU/EGT területén.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
élelmiszer
Staphylococcus
antibiotikum rezisztencia
MALDI-TOF MS
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 2 (2021), p. 3360-3382. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Gasparik Judit (1965-) (biológus, mikrobiológus) Pocklán Edit (1980-) (biológus, mikrobiológus) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Erős Ágnes (1990-) (biológus) Petróczki Flóra Mária (1992-) (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök) Szűcs Kata Dorina (1992-) (biomérnök, biotechnológus) Albert Ervin (1988-) (állatorvos) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:ÚNKP-19-3-III
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM090080
Első szerző:Kojo Woode, Benjamin
Cím:Microbiological quality of bulk tank raw milk from two dairy farms in Hajdú-Bihar County, Hungary / Benjamin Kojo Woode, Flóra Mária Petróczki, Béla Béri, Ferenc Peles
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Two main channels have been identified to be responsible for microbiological contamination of raw milk and milk products. Firstly, contamination has occurred due to udder infection from the cow or the blood which harbours most bacteria that come in contact with the raw milk. Secondly, via external factors (may include faeces, skin, contaminated water, environment etc.) which are associated with the operation of milking. There is direct contact with the milk and/or surfaces before, during or after the milking, posing public health risk and economic decline. The aim of this study was to examine the bacteriological quality of bulk tank raw milk samples collected from two different size dairy farms (Farm 1 and Farm 2) of different housing forms (cubicle loose and deep litter) in Hajdú-Bihar County, Hungary in July, 2017. Three samples were taken from each farm, and the total plate count, coliform count, Escherichia coli count, Staphylococcus aureus count, and yeast and mould count were determined in them. The results clearly showed low level of all measured bacteria group load in Farm 1 samples in comparison to Farm 2 with the exception of coagulase-negative Staphylococcus (CNS) which represented high level in general, indicating significant difference (P<0.05). The mean value of total plate count in Farm 2 samples was higher (1.0 ? 105 CFU/mL) than Farm 1 samples (2.8 ? 104 CFU/mL). There was a significant difference (P<0.05) in mean count of coliforms in raw milk samples between Farm 1 and Farm 2. Similarly, results of E. coli were significantly different (P<0.05) with mean count of 1.44 ? 102 CFU/mL and 2.02 ? 103 CFU/mL for Farm 1 and Farm 2 respectively. Results of Staphylococcus aureus also showed significant difference (P<0.05) with mean count of 9.7 ? 101 CFU/mL for Farm 1 and 6.28 ? 102 CFU/mL for Farm 2. The mean of mould count recorded was 1.07 ? 102 CFU/mL and 4.93 ? 102 CFU/mL for Farm 1 and Farm 2 respectively. The recorded mean of yeast count was 1.68 ? 103 CFU/mL and 3.41 ? 103 CFU/mL for Farm 1 and Farm 2 respectively; however, both farms showed no significant difference (P>0.05) in terms of mean of mould and yeast count. Although Farm 2 produced six times lower milk quantity than Farm 1, the measured microbial parameters were high. Both farms' microbiological numbers were higher above the permitted limit values as stated by Regulation (EC) No 853/2004, Hungarian Ministry of Health (MoH) 4/1998 (XI. 11.). This could be an indication of non-conformance to effective GMP, ineffective pre?milking disinfection or udder preparation, poor handling and storage practice, time and temperature abuse and inadequate Food Safety Management System Implementation. Therefore, our recommendation is as follows; establish control measures for pre- and postharvest activities involved in the milking process which would be an effective approach to reduce contamination of the raw milk by pathogenic microorganisms from these farms, strict sanitation regime and hygiene protocol be employed and applied to cows, all equipment, contact surfaces and minimize handling of the milk prior, during and after milking. This will also serve as scientific information to the producers for continual improvement in their operations.
Tárgyszavak:Műszaki tudományok Bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 75 (2018), p. 105-112. -
További szerzők:Petróczki Flóra Mária (1992-) (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM095556
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A laktációszám és a laktáció stádium hatása a tejmennyiségre, a nyers tehéntej összetételére és mikrobiológiai tulajdonságaira egy hazai tehenészeti telepen / Petróczki Flóra Mária, Béri Béla, Peles Ferenc
Dátum:2021
ISSN:0422-9576
Megjegyzések:A tej összetételének és higiéniai tulajdonságainak változásai befolyásolják a termelői árat, ezért elengedhetetlen, hogy a felelős tejtermelő információt gyűjtsön ezen paraméterek különböző tényezők hatására bekövetkező változásairól. A szerzők a tanulmányukban arra keresik a választ, hogy tapasztalható-e változás a tehenek napi tejmennyiségében, illetve a nyers tehéntej összetételében (zsír- és fehérjetartalom) és mikrobiológiai tulajdonságaiban (szomatikus sejtszám, összcsíraszám, coliformés S. aureus-szám) az egyszer és többször ellett teheneknél, illetve a laktációjuk különböző stádiumaiban. Egy hazai nagyüzemi tejtermelő telep adatai alapján megállapították, hogy a tej zsír- és fehérjetartalmában ugyan nem volt különbség, de a többször ellett teheneknél nagyobb volt a napi tejhozam, valamint az egyszer ellett tehenek tejéhez képest a tejben magasabb volt a szomatikus sejtszám és nagyobb mennyiségben fordultak elő coliform baktériumok. A napi tejmennyiség a laktáció egymást követő stádiumaiban csökkent, viszont a tej zsír- és fehérjetartalma növekedést mutatott, amely feltételezhetően a csökkenő tejmennyiség koncentráló hatásának tulajdonítható. A mikroorganizmusok telepszámában a laktáció különböző stádiumaiban nem tapasztaltak jelentős változást.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 2 (2021), p. 3421-3430. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM095298
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Characterization of Staphylococcus aureus strains isolated from bulk milk from two dairy farms in Hajdú-Bihar County, Hungary / Petróczki Flóra Mária, Kardos Gábor, Béri Béla, Peles Ferenc
Dátum:2019
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
staphylococcus aureus
antibiotic resistance
bulk milk
hemolysis
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 66 : Suppl1 (2019), p. 179-180. -
További szerzők:Kardos Gábor (1974-) (absztraktok) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM095461
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Characterisation of Staphylococcus aureus strains isolated from raw milk from vending machines in Hajdú-Bihar County, Hungary / Petróczki Flóra Mária, Veres Viktória, Kardos Gábor, Béri Béla, Peles Ferenc
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
microbiology
Staphylococcus aureus
raw milk
vending machine
Megjelenés:Scientific researches in food production - 3rd meeting of young researchers from V4 countries - Conference Proceedings / eds. University of Debrecen. - p. 50-54.
További szerzők:Veres Viktória Kardos Gábor (1974-) (absztraktok) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM095460
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Characterization of Staphylococcus aureus strains isolated from cheeses in Hungary / Petróczki Flóra Mária, Woode Benjamin Kojo, Törős Gréta, Nagy Noémi Stella, G. Kardos, Béri Béla, Peles Ferenc
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
microbiology
cheese
Staphylococcus aureus
antibiotic resistance
Megjelenés:Scientific researches in food production, University of Debrecen - Proceedings of abstracts / eds. University of Debrecen. - p. 26.
További szerzők:Woode, Benjamin Kojo Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Nagy Noémi Stella Kardos Gábor (1974-) (absztraktok) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM095458
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Microbiological status of smoked parenica cheeses produced in industrial and in small-scale conditions / Petróczki Flóra Mária, Woode Benjamin Kojo, Törős Gréta, Nagy Noémi Stella, Béri Béla, Peles Ferenc
Dátum:2017
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
microbiology
parenica cheese
indicator microorganisms
Staphylococcus aureus
Megjelenés:Scientific researches in food production, FBFS, SUA in Nitra - Proceeding of abstracts. - p. 36-37.
További szerzők:Woode, Benjamin Kojo Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Nagy Noémi Stella Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM095299
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Microbiological status of gomolya cheeses produced by small-scale dairies / F. M. Petróczki, B. K. Woode, G. Törős, N. S. Nagy, B. Béri, F. Peles
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
gomolya cheese
indicator microorganisms
coliform
mold
Staphylococcus aureus
microbiology
Megjelenés:Abstract Book : FSD 2018 3rd Food Structure & Design Conference / eds. University of Debrecen. - p. 36-37. -
További szerzők:Woode, Benjamin Kojo Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Nagy Noémi Stella Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM095297
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Characterisation of Staphylococcus aureus isolated from raw milk from vending machines / Flóra Mária Petróczki, Viktória Veres, Gábor Kardos, Béla Béri, Ferenc Peles
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Staphylococcus aureus
vending machine
raw milk
antibiotic resistance
hemolysis
Megjelenés:One Health & Food Safety International Congress : Conference Proceedings. - p. 93.
További szerzők:Veres Viktória Kardos Gábor (1974-) (absztraktok) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM091070
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The effect of breed and number of lactation on the microbiological quality of raw milk = a fajta és a laktáció számának hatása a nyerstej mikrobiológiai minőségére / Petróczki Flóra Mária, Béri Béla, Peles Ferenc
Dátum:2019
Megjegyzések:In this study, our aims were to determine whether there was a difference in the microbiological quality of the milk collected from primiparous and multiparous cows, and whether there was a difference between the microbiological quality of milk of two different cow breeds (Holstein Friesian and Jersey) kept and milked under similar conditions. The effect of the two factors was examined separately in two dairy farms. Raw milk samples were analysed between May 2018 and March 2019. During the conducted studies, the total plate count (TPC), the coliform count, and the Staphylococcus aureus count of the samples were determined. TPC was 3.41?0.50 lg cfu/ml in the milk collected from primiparous cows and 3.42?0.65 lg cfu/ml in the milk collected from multiparous cows. The difference was not significant (P>0.05). However, in the milk of multiparous cows, the mean coliform count (1.58?0.97 lg cfu/ml) was significantly higher (P<0.05) than in the milk of primiparous cows (0.80?0.61 lg cfu/ml). S. aureus occurred only in milk of multiparous cows. There was no significant difference (P>0.05) between the mean TPC and coliform count detected in the milk of the Holstein Friesian and Jersey cows. S. aureus was detected in only two of the twenty and in three of the eighteen milk samples taken from Holstein Friesian and Jersey cows. According to the results, it can be concluded that higher coliform and S. aureus count could be detected in the milk collected from multiparous cows than in the samples taken from the primiparous cows in Farm "A". The fact that in the samples taken from multiparous cows the microorganisms could be detected in a higher colony count may be related to the fact that teats could be damaged during lactations by the milking machine, which increased the chance of invading the microorganisms into the udder. Our results also show that in the case of TPC and coliform bacteria, the colony count does not differ significantly in the milk of the examined breeds.
ISBN:978-963-396-129-2
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
cow breed
number of lactation
microbiology
coliform bacteria
Staphylococcus aureus
Megjelenés:Innovation challenges in the 21st century : LXI. Georgikon Napok International Scientific Conference : abstract volume / eds. Gábor Pintér, Szilvia Csányi, Henrik Zsiborács. - p. 85. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM090744
035-os BibID:(cikkazonosító)104
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Occurrence and Characteristics of Staphylococcus aureus in a Hungarian Dairy Farm during a Control Program / Flóra M. Petróczki, Ákos Pásztor, Kata D. Szűcs, Károly Pál, Gábor Kardos, Ervin Albert, Brigitta Horváth, Erika Ungvári, Béla Béri, Ferenc Peles
Dátum:2021
ISSN:2076-0817
Megjegyzések:In this research, our aim was to assess the occurrence of Staphylococcus aureus in a Hungarian large-scale dairy farm during the S. aureus control program conducted in the course of our studies. Furthermore, the phenotypic and genotypic properties of the isolates (type of haemolysis, antibiotic susceptibility, staphylococcal enterotoxin (SE) gene carrying ability and spa type) were determined. S. aureus was detected in all bulk tank milk samples collected during this study. Two different spa types were identified among the 17 strains isolated in the farm. A total of 14 of the 17 studied strains (82%) showed ?-haemolysis on blood agar, 2/17 strains (12%) expressed double zone and 1/17 strains (6%) showed weak ?-haemolysis. All strains were susceptible to most antibiotics tested (cefoxitin, chloramphenicol, clindamycin, erythromycin, gentamicin, tetracycline and trimethoprim/sulphamethoxazole), but all strains were resistant to penicillin G. A total of 11 of the 17 strains (65%) were found to harbour seg, sei, selm, seln, selo genes; 4/17 strains (24%) harboured sei, selm, seln, selo genes and 2/17 strains (11%) harboured sei gene. Since the new SEs/SEls can also cause foodborne outbreaks potentially and all strains were found to be resistant to penicillin G, it is essential to decrease and keep the prevalence of S. aureus low in the dairy farm and the implementation of the S. aureus control program is also highly justified. The results showed that the S. aureus count decreased by the end of our studies, so the control program was proved to be effective.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
antibiotic resistance
bulk milk
enterotoxin
microbiology
spa typing
Staphylococcus aureus
Megjelenés:Pathogens. - 10 : 2 (2021), p. 1-12. -
További szerzők:Pásztor Ákos Szűcs Kata Dorina (1992-) (biomérnök, biotechnológus) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Kardos Gábor (1974-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Albert Ervin (1988-) (állatorvos) Horváth Brigitta (1992-) (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus) Ungvári Erika Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM090680
Első szerző:Petróczki Flóra Mária (élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The effect of season on the microbiological status of raw milk / Petróczki Flóra Mária, Béri Béla, Peles Ferenc
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Many factors can influence the microbiological quality of raw cow's milk. In this study, our aim was to determine whether there was any difference between the microbiological statuses of milk produced in different seasons. Samples were collected and analysed from five dairy farms in Hajdú-Bihar County, from February to November in 2019. During our studies, total plate count (TPC), coliform count and Staphylococcus aureus count of raw cow's milk samples were determined. There was no significant difference (P>0.05) between the mean TPC values detected in the milk collected in winter and autumn, but that values were significantly (P<0.05) lower than in the milk samples collected in spring and summer. Similarly to the TPC, in the case of coliform bacteria the lowest mean colony count was detected in the samples collected in winter. The difference was significant (P<0.05), compared to the values observed in the samples collected in summer. S. aureus was detected in bulk milk of only two farms in excess of 1.0 log10 cfu/ml. Also in case of S. aureus, there was a significant difference (P<0.05) between the values observed in the samples collected in winter and in summer. Samples from spring and summer contained the highest amount of S. aureus. Based on the results of our studies, in the case of almost all farms the mean TPC, coliform and S. aureus counts were lower in the samples collected in winter, than in the samples collected in summer. The fact that the samples collected in winter contained the lowest amount of colonies could be attributed to the inhibition of growth of mesophilic microorganisms below 8 ?C. Furthermore, the fact that we observed the highest colony counts in samples collected in summer, can be related to the heat stress of cows during the summer due to unfavorable weather conditions (high temperature and humidity).
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
coliform bacteria
microbiological quality
raw milk
season
Staphylococcus aureus
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta Agraria Debreceniensis. - 1 : 1 (2020), p. 95-99. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2