CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM092262
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Application of MALDI-TOF MS for identification of food associated Staphylococcus aureus / Horváth Brigitta, Peles Ferenc, Bereczki László, Széll András, Sipos Rita, Erős Ágnes, Lovász Csaba, Micsinai Adrienn
Dátum:2018
Megjegyzések:Staphylococcus aureus is recognized as one of the most common pathogens responsible for food poisoning and gives rise to various infections in humans and animals. Our aim was to look into the possibility of applying matrix-assisted laser desorption ionization-time of flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) techniques to the identification of coagulase-positive staphylococci with two sample preparation methods (direct sample preparation and formic acid suspension technique) to study the impact on the identification results. In the present study 20 food samples were collected from different food matrices and screened for food-borne staphylococci with a selective medium (Baird-Parker). The strains collected from food were identified by MALDI BioTyper, 19 out of 20 coagulase-positive Staphylococcus isolates were securely identified at a genus and within that 7 isolates were identified at a species level with a high probability. The two sample preparation methods (direct and formic acid suspension techniques) yielded the same identification evaluation results, thus both protocols seem to be adequate. Application of MALDI-TOF MS could be reduced the analysis time of identification of Staphylococcus spp. The developed method is able to identify Staphylococcus aureus, cheaper and more reliably in a routine diagnostic laboratory.
ISBN:978-963-490-032-0
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Staphylococcus aureus
MALDI-TOF MS
foodborne pathogen
Megjelenés:Scientific researches in food production - 3rd meeting of young researchers from V4 countries : Conference Proceedings / ed. Béla Kovács, Nikolett Czipa, Ferenc Peles, Éva Bacskainé Bódi, Andrea Kántor, Flóra Mária Szabóné Petróczki, Loránd Alexa. - p. 17-22. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Bereczki László Széll András (1972-) (laboratóriumi szakorvos) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Erős Ágnes (1990-) (biológus) Lovász Csaba (1988-) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM092259
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Indentification of food associated Staphylococcus aureus with MALDI-TOF MS / Horváth Brigitta, Peles Ferenc, Bereczki László, Sipos Rita, Erős Ágnes, Lovász Csaba, Micsinai Adrienn
Dátum:2018
Megjegyzések:Staphylococcus aureus is recognized as one of the most common pathogens responsible for food poisoning and giving rise to various infections in humans and animal. Express and dependable methods for identification of bacterial isolates are mainly dependent on phenotypic and genotypic characteristics of the bacteria. The MALDI-TOF MS technique is based on coupling a laser ion source and a time-of-flight mass spectrometer. The energy of the laser emitted is absorbed by the matrix, which in turn ionises the target compounds of the sample, and thus they can enter the vacuum of the mass spectrometer and finally reach the detector. The mass spectra obtained by MALDI-TOF technique provides information on the protein and macromolecular profile of the bacteria. The aim is to be able to identify Staphylococcus aureus, cheaper and more reliably in a routine diagnostic laboratory. In the present study 20 food samples were collected from different food and screened for food-borne Staphylococci with a selective medium (Baird-Parker). The strains collected from food were identified by MALDI BioTyper.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
MALDI-TOF MS
food-borne Staphylococcus aureus
Megjelenés:Scientific researches in food production : Proceeding of abstracts. - p. 19
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Bereczki László Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Erős Ágnes (1990-) (biológus) Lovász Csaba (1988-) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM092226
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Distinguishing Between MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus) and MSSA (Methicillin-Sensitive Staphylococcus Aureus) with MALDI-TOF MS / Horváth Brigitta, Peles Ferenc, Bereczki László, Erős Ágnes, Sipos Rita, Lovász Csaba, Micsinai Adrienn
Dátum:2018
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
MRSA, MSSA, MALDI-TOF MS
Megjelenés:One Health and Food Safety Conference Proceedings / ed. Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität. - p. 97
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Bereczki László Erős Ágnes (1990-) (biológus) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Lovász Csaba (1988-) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM092179
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Methicillin-rezisztens staphylococcus aureus (mrsa) MALDI-TOF MS módszerrel történő vizsgálata során alkalmazott mintaelőkészítési eljárások összehasonlítása / Horváth Brigitta, Peles Ferenc, Bereczki László, Erős Ágnes, Sipos Rita, Lovász Csaba, Micsinai Adrienn
Dátum:2018
Megjegyzések:Az antibiotikum rezisztens baktériumok terjedését, a multirezisztens kórokozók megjelenését napjainkban az egyik legfontosabb közegészségügyi veszélyként tarthatjuk számon. A rezisztencia kialakulása összefügg az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazásával a humán és az állatgyógyászatban egyaránt, melynek következményeképpen szűkülnek a terápiás lehetőségek. A vizsgálatokat segítené, ha a tenyésztésen alapuló módszerek esetén a rezisztencia megállapítását műszeresen lehetne végezni. Éppen ezért vizsgáltuk meg a MALDITOF MS technika alkalmazhatóságát MRSA azonosításában, így téve lehetővé a multirezisztens kórokozók gyorsabb, pontosabb azonosítását, mely segítséget nyújthat az infekciókontroll, monitoring, valamint terápia során. A MALDI-TOF MS technika egy repülési idő tömegszám analizátor és egy lézer ionforrás összekapcsolásán alapul. Alkalmazása során információkhoz jutunk a vizsgált minta makromolekuláiról, fehérjeprofiljáról. Azonban az így kapott, ujjlenyomat szerű spektrumokat nagymértékben befolyásolhatja a mintaelőkészítési eljárás. Annak érdekében, hogy a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureust biztonságosan azonosítani lehessen, egy olyan minta előkészítési eljárást kidolgozását tűztük ki célul, mely a kapott markerszettek szempontjából a legoptimálisabbnak bizonyult. A módszer fejlesztése során 4 különböző mintaelőkészítési eljárást (etanolos előkészítés, direkt mintafelvitel, direkt mintafelvitel hangyasavval, módosított direkt mintafelvitel) hasonlítottunk össze, valamint figyelembe vettük a különböző mikrobiológiai tenyésztési körülmények (Véres agar, Mueller-Hinton agar, Baird-Parker agar) spektrumokra gyakorolt hatásait is.
ISBN:978-615-5586-26-2
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
MALDI-TOF MS
antibiotikum rezisztencia
Staphylococcus aureus
módszerfejlesztés
Megjelenés:Tavaszi szél konferencia 2018 Nemzetközi multidiszciplináris konferencia : Abszrtraktkötet / szerk. Keresztes Gábor. - p. 40. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Bereczki László Erős Ágnes (1990-) (biológus) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Lovász Csaba (1988-) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM092175
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Comparison of sample preparation methods for the identification of Staphylococcus Aureus by MALDI-FOF MS / Brigitta Horváth, Ferenc Peles, László Bereczki, András Széll, Rita Sipos, Ágnes Erős, Csaba Lovász, Adrienn Micsinai
Dátum:2019
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Coagulase-positive staphylococci include 3 species, Staphylococcus aureus, S. hyicus and S. intermedius. Of these three species, S. aureus is the most well-known human pathogen. S. aureus is part of the human and animal normal microbiota, however, it is capable of producing several staphylococcal enterotoxins (SEs) that cause intoxication symptoms of varying intensity in humans after consuming contaminated food. Selective media which are used for the determination of coagulase-positive staphylococci from foods are not able to identify isolates at a species. With the MALDI-TOF MS technique, we can identify S. aureus cheaper and faster than by using molecular methods. This paper describes the results of the study of the presence of coagulase-positive staphylococci and S. aureus in many food products, and the application of three sample preparation methods: direct sample preparation, formic acid suspension and ethanol extraction.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Coagulase-positive staphylococci
MALDI-TOF MS
sample preparation
foodborne pathogen
S. aureus
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2019 : 1 (2019), p. 9-14. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Bereczki László Széll András (1972-) (laboratóriumi szakorvos) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Erős Ágnes (1990-) (biológus) Lovász Csaba (1988-) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM080699
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Identification of methicillin-resistant staphylococcus aureus (mrsa) by maldi-tof ms method / Brigitta Horváth, Ferenc Peles, László Bereczki, Ágnes Erős, Rita Sipos, Csaba Lovász, Adrienn Micsinai
Dátum:2018
ISBN:978 963 315 370 3
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Fiatal Biotechnológusok Országos Konferenciája / szerk. Tamás László, Zelenyánszki Helga. - p. 94. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Bereczki László Erős Ágnes (1990-) (biológus) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Lovász Csaba (1988-) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1