CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079924
Első szerző:Kovács Éva Katalin
Cím:A családi munkaerő-felhasználás vizsgálata a karcagi gazdáikadók körében / Kovács Éva Katalin, Pető Károly, Kovács Sándor
Dátum:2019
ISSN:0046-5518
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Szociológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Gazdálkodás. - 63 : 2 (2019), p. 129-138. -
További szerzők:Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM100467
035-os BibID:(WOS)000770775200006 (Scopus)85124587322
Első szerző:Kovács Sándor (matematika tanár)
Cím:An approach to the understanding of sports civil organizations' activity and management in Hungary / Sándor Kovács, Éva Bácsné Bába, Zoltán Bács, Károly Pető, Veronika Fenyves, Kushtrim Vllasaj, András Helmeczi, György Norbert Szabados
Dátum:2022
ISSN:1611-1699
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal of Business Economics and Management. - 23 : 2 (2022), p. 343-363. -
További szerzők:Bácsné Bába Éva (1968-) (bölcsésztanár, szakközgazda) Bács Zoltán (1969-) (agrármérnök) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Fenyves Veronika (1978-) (gazdasági agrármérnök) Vllasaj, Kushtrim (1993-) (Business and Management Master) Helmeczi András (1976-) (jogász) Szabados György (1974-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM077998
035-os BibID:(WOS)000468715200010 (Scopus)85063271332
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:A modified model of the willingness to pay for functional foods / Zoltán Szakály, Sándor Kovács, Károly Pető, Péter Huszka, Marietta Kiss
Dátum:2019
ISSN:0195-6663
Megjegyzések:The aim of this research was to develop a modified version of the Munene model summarizing the factors influencing willingness to pay for functional foods, adjusted to the Hungarian population. The questionnaire survey was conducted in 2014 in Hungary on a sample of 500 individuals, representative for gender, age, settlement type and region. Building blocks of the Munene model were examined and tested with a Latent Variable Path Analysis with the Partial Least Squares (LVPLS) model. According to the results, the strongest relationship in the modified model was identified between attitudes towards, and beliefs about, the attributes of functional foods, i.e. the more consumers believe in the health protecting effect of functional foods, the more positive their attitudes towards those foods, and the more they are willing to pay a premium for them. The highest explanatory power in the model was attributed to the attitudes towards functional foods, followed by beliefs about the attributes of functional foods, and then by consumer demographics. The modification of the original Munene model based on a Hungarian sample contributes to an examination of its usability and provides an example of how it can fit to another culture. Moreover, a comprehensive model including factors influencing WTP has not yet been developed among Hungarian consumers.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
functional food
willingness to pay
WTP
consumer attitude
Megjelenés:Appetite. - 138 (2019), p. 94-101. -
További szerzők:Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Huszka Péter Kiss Marietta (1981-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM076637
035-os BibID:(WOS)000440938200006 (Scopus)85050686269
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:Adaptation of the Food Choice Questionnaire: the case of Hungary / Szakály Zoltán, Kontor Enikő, Kovács Sándor, Popp József, Pető Károly, Polereczki Zsolt
Dátum:2018
ISSN:0007-070X
Megjegyzések:Purpose The purpose of this paper is to examine the applicability of the original 36-item Food Choice Questionnaire (FCQ) model developed by Steptoe et al. (1995) in Hungary. Design/methodology/approach The national representative questionnaire involved 1,050 individuals in Hungary in 2015. Several multivariable statistical techniques were applied for the analysis of the data: confirmatory factor analysis, principal component analysis, and cluster and Log-linear analysis. Findings The results indicate that the original nine-factor model is only partially applicable to Hungary. This study successfully managed to distinguish the following factors: health and natural content, mood, preparation convenience, price and purchase convenience, sensory appeal, familiarity, and ethical concern. The FCQ scales proved to be suitable for the description of clusters based on specific food choices and demographic characteristics. By using the factors, the following five clusters were identified: modern food enthusiast, tradition-oriented, optimizer, easy-choice and un-concerned, all of which could be addressed by public health policy with individually tailored messages. Originality/value The Hungarian testing process of the FCQ model contributes to an examination of its usability and provides the possibility of fitting the model to different cultures.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Validity
Motives
Food choice
Questionnaire
Megjelenés:British Food Journal. - 120 : 7 (2018), p. 1474-1488. -
További szerzők:Kontor Enikő (1963-) (közgazdász) Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Popp József (1955-) (közgazdász) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Polereczki Zsolt (1980-) (élelmiszer-marketing)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM074681
035-os BibID:(cikkazonosító)1763 (Scopus)85030455509 (WOS)000414896200093
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:Attitudes of the Lifestyle of Health and Sustainability Segment in Hungary / Szakály Zoltán, Popp József, Kontor Enikő, Kovács Sándor, Pető Károly, Jasák Helga
Dátum:2017
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:The aim of the research was to define the size of the Hungarian LOHAS (Lifestyle of Health and Sustainability) consumer group by analyzing its lifestyle based on sustainable values. To achieve this goal, a representative questionnaire-based survey was carried out involving 1000 individuals in Hungary. During the value-orientated research, 25 lifestyle statements were drawn up. According to the results, five value-based segments could be distinguished. The largest cluster, the young trend followers group, reflects the characteristics of the LOHAS consumers' lifestyle to the greatest extent. However, this segment cannot entirely be regarded as a consumer group devoted to LOHAS values, which is why a further segmentation of this group was necessary. As a result of this further segmentation, the third sub-cluster, which emphasizes the ethical (competence) statements the most, can be identified with the LOHAS consumer group, which makes up 8.7% of the Hungarian population. Further research is necessary to find out whether the situation regarding value orientation in Hungary is similar to that in other Eastern European countries whose social and cultural backgrounds are very similar. Revealing the values of the Lifestyle of Health and Sustainability segment contributes to the extension of the literature.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
lifestyle
health
sustainability
attitudes
segmentation
Megjelenés:Sustainability. - 9 : 10 (2017), p. 1763-. -
További szerzők:Popp József (1955-) (közgazdász) Kontor Enikő (1963-) (közgazdász) Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Jasák Helga (1988-) (élelmiszermarketing)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1