CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM092261
Első szerző:Gere Attila
Cím:Applying parallel factor analysis and Tucker-3 methods on sensory and instrumental data to establish preference maps: case study on sweet corn varieties / Gere Attila, Losó Viktor, Györey Annamária, Kovács Sándor, Huzsvai László, Nábrádi András, Kókai Zoltán, Sipos László
Dátum:2014
ISSN:0022-5142
Megjegyzések:BACKGROUND: Traditional internal and external preferencemappingmethods are based on principal component analysis (PCA). However, parallel factor analysis (PARAFAC) and Tucker-3 methods could be a better choice. To evaluate the methods, preference maps of sweet corn varieties will be introduced. RESULTS; A preference map of eight sweet corn varieties was established using PARAFAC and Tucker-3 methods. Instrumental data were also integrated into the maps. The triplot created by the PARAFAC model explains better how odour is separated from texture or appearance, and how some varieties are separated from others. CONCLUSION: Internal and external preference maps were created using parallel factor analysis (PARAFAC) and Tucker-3 models employing both sensory (trained panel and consumers) and instrumental parameters simultaneously. Triplots of the applied three-way models have a competitive advantage compared to the traditional biplots of the PCA-based external preference maps. The solution of PARAFAC and Tucker-3 is very similar regarding the interpretation of the first and third factors. The main difference is due to the second factor as it differentiated the attributes better. Consumers who prefer ♭super sweet' varieties (they place great emphasis especially on taste) are much younger and have significantly higher incomes, and buy sweet corn products rarely (once a month). Consumers who consume sweet corn products mainly because of their texture and appearance are significantly older and include a higher ratio of men.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
preference mapping algorithm
parallel factor analysis
Tucker-3
sensory analysis
sweet corn
Megjelenés:Journal Of The Science Of Food And Agriculture. - 94 : 15 (2014), p. 3213-3225. -
További szerzők:Losó Viktor Györey Annamária Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Huzsvai László (1961-) (talajerőgazdálkodási szakmérnök, agrármérnök) Nábrádi András (1956-) (közgazdász, agrárökonómus) Kókai Zoltán Sipos László (agrár)
Pályázati támogatás:TÁMOP 4.2.1.B-09/1/KMR-2010-005
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM096851
Első szerző:Nyitrai Ákos
Cím:Associations of sweet corn's overall liking and sensory relationships with PLS-PM model / Ákos Nyitrai, Viktor Losó, László Csambalik, Sándor Kovács, Attila Gere, Zoltán Kókai, László Sipos
Dátum:2018
ISBN:978-963-269-753-6
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:2nd International Conference on Biosystems and Food Engineering in memory of Professor András Fekete / Zsomné Muha Viktória. - p. e222. -
További szerzők:Losó Viktor Csambalik László Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Gere Attila Kókai Zoltán Sipos László
Pályázati támogatás:VEKOP-2.3.3-15-2017-00022
VEKOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1