Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 2 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM072278
Első szerző:
Agócs Attila
Cím:
Isolation of allene carotenoids from mamey / Agócs Attila, Murillo Enrique, Turcsi Erika, Béni Szabolcs, Darcsi András, Szappanos Ádám, Kurtán Tibor, Deli József
Dátum:
2018
ISSN:
0889-1575
Megjegyzések:
The fruit of red mamey (Pouteria sapota) contains a wide variety of carotenoids, generally in high concentration, which makes possible even the isolation of minor components in measurable amounts. Carotenoids were extracted from red mamey with acetone, subsequent saponification resulted a crude extract, which was submitted to column chromatography using aluminium oxide (Al2O3) as adsorbent. By using consecutive chromatographic steps and crystallization allene carotenoids, such as neoxanthin, (9'Z)-neoxanthin and capsoneoxanthin, were isolated from the most polar fractions in milligram amounts and in high purity. The amount of capsoneoxanthin was found sufficient for the complete analysis of this rare carotenoid 15 years after its first isolation. The complete 1H- and 13C NMR assignments of neoxanthin and (9'Z)-neoxanthin using 2D techniques were achieved for the first time, as well. Electronic Circular Dichroism (ECD) spectra for the neoxanthin isomers were in good accordance with literature data, whereas the spectrum of capsoneoxanthin suggested aggregate formation in n-hexane solution.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Food analysis
Food composition
Allene carotenoids
Capsoneoxanthin
Neoxanthin
Mamey
NMR analysis
Megjelenés:
Journal of Food Composition and Analysis 65 (2018), p. 1-5. -
További szerzők:
Murillo, Enrique
Turcsi Erika
Béni Szabolcs
Darcsi András
Szappanos Ádám (1989-) (vegyész)
Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító)
Deli József
Pályázati támogatás:
115931
OTKA
K120181
OTKA
PD 109373
OTKA
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM072277
Első szerző:
Nagy Veronika
Cím:
Carotenoid glycoside isolated and identified from cyanobacterium Cylindrospermopsis raciborskii / Nagy Veronika, Agócs Attila, Deli József, Gulyás-Fekete Gergely, Illyés Tünde-Zita, Kurtán Tibor, Turcsi Erika, Béni Szabolcs, Dékány Miklós, Ballot Andreas, Vasas Gábor
Dátum:
2018
ISSN:
0889-1575
Megjegyzések:
The freshwater cyanobacterium Cylindrospermopsis raciborskii was investigated for carotenoid composition. Besides ?-carotene, echinenone and (9/9·Z)-echinenone a carotenoid glycoside was found to be the main component. This compound was isolated and subsequently acetylated for structural elucidation. The acetyl derivative was fully characterized by UV?vis, ECD, NMR and HRMS techniques. The detailed 1H and 13C NMR chemical shift assignment of the major carotenoid supported the unequivocal identification of (2·S)-2-hydroxymyxol 2·-?-L-fucoside.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
2-hydroxymyxol fucoside
Cylindrospermopsis raciborskii
Carotenoid glycoside
NMR
Cyanobacterium
Blue-green algae
Megjelenés:
Journal of Food Composition and Analysis 65 (2018), p. 6-10. -
További szerzők:
Agócs Attila
Deli József
Gulyás-Fekete Gergely
Illyés Tünde Zita (1970-) (kémia-fizika szakos tanár)
Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító)
Turcsi Erika
Béni Szabolcs
Dékány Miklós
Ballot, Andreas
Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész)
Pályázati támogatás:
115931
OTKA
NKFI-119647
Egyéb
NKFIH-109373
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.