CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072278
Első szerző:Agócs Attila
Cím:Isolation of allene carotenoids from mamey / Agócs Attila, Murillo Enrique, Turcsi Erika, Béni Szabolcs, Darcsi András, Szappanos Ádám, Kurtán Tibor, Deli József
Dátum:2018
ISSN:0889-1575
Megjegyzések:The fruit of red mamey (Pouteria sapota) contains a wide variety of carotenoids, generally in high concentration, which makes possible even the isolation of minor components in measurable amounts. Carotenoids were extracted from red mamey with acetone, subsequent saponification resulted a crude extract, which was submitted to column chromatography using aluminium oxide (Al2O3) as adsorbent. By using consecutive chromatographic steps and crystallization allene carotenoids, such as neoxanthin, (9'Z)-neoxanthin and capsoneoxanthin, were isolated from the most polar fractions in milligram amounts and in high purity. The amount of capsoneoxanthin was found sufficient for the complete analysis of this rare carotenoid 15 years after its first isolation. The complete 1H- and 13C NMR assignments of neoxanthin and (9'Z)-neoxanthin using 2D techniques were achieved for the first time, as well. Electronic Circular Dichroism (ECD) spectra for the neoxanthin isomers were in good accordance with literature data, whereas the spectrum of capsoneoxanthin suggested aggregate formation in n-hexane solution.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Food analysis
Food composition
Allene carotenoids
Capsoneoxanthin
Neoxanthin
Mamey
NMR analysis
Megjelenés:Journal of Food Composition and Analysis 65 (2018), p. 1-5. -
További szerzők:Murillo, Enrique Turcsi Erika Béni Szabolcs Darcsi András Szappanos Ádám (1989-) (vegyész) Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Deli József
Pályázati támogatás:115931
OTKA
K120181
OTKA
PD 109373
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM047904
Első szerző:Gulyás-Fekete Gergely
Cím:Cryptocapsinepoxide-Type Carotenoids from Red Mamey, Pouteria sapota / Gergely Gulyas-Fekete, Enrique Murillo, Tibor Kurtan, Tamas Papp, Tunde-Zita Illyés, Laszlo Drahos, Julia Visy, Attila Agocs, Erika Turcsi, Jozsef Deli
Dátum:2013
ISSN:0163-3864
Megjegyzések:New carotenoids, cryptocapsin-5,6-epoxide, 3·-deoxycapsanthin-5,6-epoxide, and cryptocapsin-5,8-epoxides, have been isolated from the ripe fruits of red mamey (Pouteria sapota). Cryptocapsin-5,6-epoxide was prepared by partial synthesis via epoxidation of cryptocapsin, and the (5R,6S)- and (5S,6R)-stereoisomers were identified by HPLC-ECD analysis. Spectroscopic data of the natural (anti) and semisynthetic (syn) derivatives obtained by acid-catalyzed rearrangement of cryptocapsin-5,8-epoxide stereoisomers were compared for structural elucidation. Chiral HPLC separation of natural and semisynthetic samples of cryptocapsin-5,8-epoxides was performed, and HPLC-ECD analysis allowed configurational assignment of the separated stereoisomers.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Journal of Natural Products. - 76 : 4 (2013), p. 607-614. -
További szerzők:Murillo, Enrique Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Papp Tamás Illyés Tünde Zita (1970-) (kémia-fizika szakos tanár) Drahos László Visy Júlia Agócs Attila Turcsi Erika Deli József
Pályázati támogatás:K 83898
OTKA
K 105871
OTKA
K 105459
OTKA
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0025
TÁMOP
TÁMOP/SROP-4.2.2/B-10/1-2010-0029
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM085067
Első szerző:Murillo, Enrique
Cím:Isolation and identification of sapotexanthin 5,6-epoxide and 5,8-epoxide from red mamey (Pouteria sapota) / Enrique Murillo, Attila Agócs, Veronika Nagy, Sándor Balázs Király, Tibor Kurtán, Eunice Molinar Toribio, Johant Lakey-Beitia, József Deli
Dátum:2020
ISSN:0899-0042 1520-636X
Megjegyzések:Two new carotenoids, sapotexanthin 5,6-epoxide and sapotexanthin 5,8-epoxide, have been isolated from the ripe fruits of red mamey (Pouteria sapota). Sapotexanthin 5,6-epoxide was also prepared by partial synthesis via epoxidation of sapotexanthin, and the (5R,6S) and (5S,6R) stereoisomers were identified by high-performance liquid chromatography?electronic circular dichroism (HPLC-ECD) analysis. Spectroscopic data of the natural and semisynthetic derivatives obtained by acid-catalyzed rearrangement of cryptocapsin 5,8-epoxide stereoisomers were compared for structural elucidation.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
carotenoid
deoxy kappa end group
HPLC-ECD
semisynthesis
structure elucidation
Megjelenés:Chirality. - 32 : 5 (2020), p. 579-587. -
További szerzők:Agócs Attila Nagy Veronika Király Sándor Balázs (1991-) (vegyész) Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Toribio, Eunice Molinar Lakey-Beitia, Johant Deli József
Pályázati támogatás:NKFI K 115931
Egyéb
NKFI K 131493
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM035662
Első szerző:Murillo, Enrique
Cím:Isolation and Characterization of Novel Capsorubin-Like Carotenoids from the Red Mamey (Pouteria sapota) / Enrique Murillo, Yesury Mosquera, Tibor Kurtán, Gergely Gulyás-Fekete, Veronika Nagy, József Deli
Dátum:2012
Megjegyzések:From the ripe fruits of red mamey (Pouteria sapota), two new carotenoids, 3'-deoxycapsorubin and 3,3'-dideoxycapsorubin, were isolated and identified based on their UV/VIS, CD, 1H-NMR, and mass spectral data.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Helvetica Chimica Acta. - 95 : 6 (2012), p. 983-988. -
További szerzők:Mosquera, Yesury Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Gulyás-Fekete Gergely Nagy Veronika Deli József
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM060430
Első szerző:Turcsi Erika
Cím:Isolation of β-Cryptoxanthin-epoxides, Precursors of Cryptocapsin and 3·-Deoxycapsanthin, from Red Mamey (Pouteria sapota) / Erika Turcsi, Enrique Murillo, Tibor Kurtán, Ádám Szappanos, Tünde-Zita Illyés, Gergely Gulyas-Fekete, Attila Agocs, Peter Avar, Jozsef Deli
Dátum:2015
ISSN:0021-8561
Megjegyzések:From an extract of red mamey (Pouteria sapota) β-Cryptoxanthin-epoxides, β-Cryptoxanthin-5',6'-epoxide, 3'-deoxycapsanthin, and cryptocapsin were isolated and characterized by UV-vis spectroscopy, electronic circular dichroism (ECD), nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy, and mass spectrometry (MS). Epoxidation of β-Cryptoxanthin delivered the ?-(5'R,6'S)- and (5'S,6'R)-cryptoxanthin-5',6'-epoxides, which were identified by HPLC-ECD analysis. These carotenoids among others are quite common in the fruits of Central America, and as they are natural provitamins A, they should play an important role in the diet of the mostly vitamin A deficient population of this region.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
carotenoids
mamey
tropical fruit
HPLC-ECD analysis
Megjelenés:Journal of Agricultural And Food Chemistry. - 63 : 26 (2015), p. 6059-6065. -
További szerzők:Murillo, Enrique Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Szappanos Ádám (1989-) (vegyész) Illyés Tünde Zita (1970-) (kémia-fizika szakos tanár) Gulyás-Fekete Gergely Agócs Attila Avar Péter Deli József
Pályázati támogatás:K 83898, 105871, 105459, 115931
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1