CCL

Összesen 7 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM078696
035-os BibID:(WoS)000467904700013 (Scopus)85067379231
Első szerző:Bojtor Csaba (okleveles növényorvos)
Cím:Effect of bean rust (Uromyces appendiculatus (pers.) strauss) on photosynthetic characteristics, superoxide-dismutase activity and lipid peroxidation of common bean (Phaseolus vulgaris L.) / Bojtor Cs., Győri Z., Sipos P., Radócz L., Tóth B.
Dátum:2019
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:The aim of the study was to investigate changes of photosynthetic effi ciency, amount of photosynthetic pigments, superoxide dismutase (SOD) enzyme activity, and rate of lipid peroxidation in bean?rust interaction. The clarifi cation of the role of the above changes involved in the defence mechanism can signifi cantly contribute to the breeding of plant varieties with natural resistance. Consequently, the amount of chemicals used in food production can be signifi cantly reduced. In the present study some principal physiological parameters, such as the relative chlorophyll content of the host plant, the amount of photosynthetic pigments, changes in photosynthetic effi ciency, and the activity of superoxide-dismutase (SOD) in addition to rate of lipid peroxidation (LP) were measured. The experiment was conducted in a humidity tent. Signifi cant decrease in the relative chlorophyll content and in the amount of photosynthetic pigments was measured. At both sampling times, an increase was found in superoxide-dismutase enzyme activity and in rate of lipid peroxidation due to the bean rust infection. Notably, in several cases the differences were signifi cant. The results indicate that the above parameters have important role in the bean?rust interaction, which should be taken into consideration in resistance breeding.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 48 : 2 (2019), p. 253-259. -
További szerzők:Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Radócz László (1965-) (növényvédő agrármérnök) Tóth Brigitta (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:ÚNKP-17-2
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM058971
Első szerző:Boros Norbert (agrármérnök)
Cím:Comparison of rheological characteristics of winter wheat cultivars determined by extensograph and alveograph / N. Boros, É. Kónya, Z. Győri
Dátum:2013
ISSN:0139-3006 1588-2535
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
extensograph
alveograph
dough rheology
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 42 : 3 (2013), p. 338-348. -
További szerzők:Kónya Éva (1985-) (biomérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM043527
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Proline content of different honey types / N. Czipa, M. Borbély and Z. Győri
Dátum:2012
ISSN:0139-3006
Megjegyzések:In this study we examined the proline content of 143 honey samples with different fl ower origin. Some of thesamples originated from commercial trade, the others came directly from beekeepers. We measured the prolinecontent of beekeepers' honeys and the received results were compared to the results of commercial honeys. Theeffects of added sugar products and heating on the quality parameters were also studied.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
honey
proline
heating
Megjelenés:Acta alimentaria. - 41 : 1 (2012), p. 26-32. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM069556
Első szerző:Móré Mariann (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Cím:Investigation of rheological properties winter wheat varieties during storage / M. Móré, G. Diósi, P. Sipos, Z. Győri
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
winter wheat
reological properties
storage
valorigraph test
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria 8 (2015), p. 63-69. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM073025
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:Changes in fatty acid composition of different milk products caused by different technology / R. V. Salamon, Zs. Mándoki, Zs. Csapó-Kiss, A. Győri, Z. Győri, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The fatty acid composition of cow's milk with fat contentsof 3.6%, Dalia cheese with fat contents of 44%, butter with fat contentsof 80% and margarine with fat contents of 24% was determined after aheat treatment performed on cooking plate and microwave treatment,respectively of different durations. The biggest difference was obtainedfor oleic acid and elaidic acid since with the exception of the margarinein each case proportion of the cis-configurated oleic acid decreased whilethat of the trans-configurated elaidic acid increased. For all of the otherfatty acids in the foodstu?s examined no such differences were obtainedregarding change in fatty acid composition, which differences could in-?uence healthy nutrition to considerable extent, therefore we can take itas a fact that neither heat treatment performed on a traditional cookingplate nor microwave treatment affects considerably the composition offood fats.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
milk, cheese
butter,
margarine
fatty acid composition
cis-trans isomers
microwave
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 1 (2009), p. 101-109. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Győri A. Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM073006
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:The influence of the season on the fatty acid composition and conjugated linoleic acid content of the milk / R. V. Salamon, E. Varga-Visi, Zs. Csapó-Kiss, A. Győri, Z. Győri, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The purpose of the research was to determine the fatty acidcomposition of milk of general varieties in Hungary that is HungarianSimmenthal, Red Holstein Friesian and Black Holstein Friesian and the changes in the fatty acid composition of their milk fat throughout theyear with special respect to the conjugated linoleic acid content. Theamount of unsaturated fatty acids (oleic acid, linoleic acid and linolenicacid) including conjugated linoleic acid was higher in summer than inwinter. In the case of the saturated fatty acids (butyric acid, caproicacid, caprylic acid, capric acid, myristic acid, palmitic acid and stearicacid) an opposite tendency has been shown. The amount of conjugatedlinoleic acid ranged from 0.8 to 1.4%, with an average value of 1.1%.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
conjugated linoleic acid
fatty acids
milk fat
season
Hungarian Simmenthal
Red Holstein Friesian
Black Holstein Friesian
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 1 (2009), p. 89-100. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Győri A. Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM100180
Első szerző:Shavcina, E.
Cím:The comparative analysis of some Hungarian and Moldavian vines: The promise of protected geographical indication / E. Shavcina, A. M. Borta, L. Csige, Z. Győri, J. Szepesi, E. Máthé
Dátum:2021
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 14 : 1 (2021), p. 95-116. -
További szerzők:Borta Anna Mária Csige László Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Szepesi Judit Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1