CCL

Összesen 11 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM016320
Első szerző:Borbélyné Varga Mária (vegyész)
Cím:Mycotoxin contamination in cereals / Mária Borbély, Péter Sipos, Ferenc Pelles, Zoltán Győri
Dátum:2010
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Mycotoxins
cereals
contamination
Megjelenés:Journal of Agroalimentary Processes and Technologies. - 16 : 2 (2010), p. 96-98. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM009419
Első szerző:Borbélyné Varga Mária (vegyész)
Cím:Investigation of mycotoxin contamination of wheat and wheat flour / Borbély, M., Peles, F., Bácskai, T., Sándor, M., Sipos, P., Ungai, D., Győri, Z.
Dátum:2010
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
Megjelenés:Workshop for variety registration in cereals for Fusarium resistance in EU. - p. 1.
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Bácskai T. Sándor Marina Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Ungai Diána (1980-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM021578
Első szerző:Kovács Béla (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Cím:Effect of molybdenum and selenium treatment on element contents of wheat- and pea-sprouts, as well as their microbiological analyses / Béla Kovács, Éva Bódi, Ferenc Peles, Anita Puskás-Preszner, Dávid Andrási, Zoltán Győri
Dátum:2011
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
molybdenum treatment
selenium treatment
sprouts
microbiology
Megjelenés:12th International Symposium on Soil and Plant Analysis : Abstract Book / ed. Mediterranean Agronomic Institute of Chania. - p. 109.
További szerzők:Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Puskás-Preszner Anita (1984-) (vegyész) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM091261
035-os BibID:(cikkazonosító)104
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Biological Control and Mitigation of Aflatoxin Contamination in Commodities / Ferenc Peles, Péter Sipos, Szilvia Kovács, Zoltán Győri, István Pócsi, Tünde Pusztahelyi
Dátum:2021
ISSN:2072-6651
Megjegyzések:Aflatoxins (AFs) are toxic secondary metabolites produced mostly by Aspergillus species. AF contamination entering the feed and food chain has been a crucial long-term issue for veterinarians, medicals, agroindustry experts, and researchers working in this field. Although different (physical, chemical, and biological) technologies have been developed, tested, and employed to mitigate the detrimental effects of mycotoxins, including AFs, universal methods are still not available to reduce AF levels in feed and food in the last decades. Possible biological control by bacteria, yeasts, and fungi, their excretes, the role of the ruminal degradation, pre-harvest biocontrol by competitive exclusion or biofungicides, and post-harvest technologies and practices based on biological agents currently used to alleviate the toxic effects of AFs are collected in this review. Pre-harvest biocontrol technologies can give us the greatest opportunity to reduce AF production on the spot. Together with post-harvest applications of bacteria or fungal cultures, these technologies can help us strictly reduce AF contamination without synthetic chemicals.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
biocontrol
aflatoxin
pre-harvest
post-harvest
non-aflatoxigenic
ruminal
Megjelenés:Toxins. - 13 : 2 (2021), p. 1-19. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Pócsi István (1961-) (vegyész) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
2020-4.1.1-TKP2020
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM082608
035-os BibID:(cikkazonosító)2861 (WOS)000504275200001 (Scopus)85077285551
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Adverse Effects, Transformation and Channeling of Aflatoxins Into Food Raw Materials in Livestock / Ferenc Peles, Péter Sipos, Zoltán Győri, Walter P. Pfliegler, Federica Giacometti, Andrea Serraino, Giampiero Pagliuca, Teresa Gazzotti, István Pócsi
Dátum:2019
ISSN:1664-302X
Megjegyzések:Aflatoxins are wide-spread harmful carcinogenic secondary metabolites produced by Aspergillus species, which cause serious feed and food contaminations and affect farm animals deleteriously with acute or chronic manifestations of mycotoxicoses. On farm, both pre-harvest and post-harvest strategies are applied to minimize the risk of aflatoxin contaminations in feeds. The great economic losses attributable to mycotoxin contaminations have initiated a plethora of research projects to develop new, effective technologies to prevent the highly toxic effects of these secondary metabolites on domestic animals and also to block the carry-over of these mycotoxins to humans through the food chain. Among other areas, this review summarizes the latest findings on the effects of silage production technologies and silage microbiota on aflatoxins, and it also discusses the current applications of probiotic organisms and microbial products in feeding technologies. After ingesting contaminated foodstuffs, aflatoxins are metabolized and biotransformed differently in various animals depending on their inherent and acquired physiological properties. These mycotoxins may cause primary aflatoxicoses with versatile, species-specific adverse effects, which are also dependent on the susceptibility of individual animals within a species, and will be a function of the dose and duration of aflatoxin exposures. The transfer of these undesired compounds from contaminated feed into food of animal origin and the aflatoxin residues present in foods become an additional risk to human health, leading to secondary aflatoxicoses. Considering the biological transformation of aflatoxins in livestock, this review summarizes (i) the metabolism of aflatoxins in different animal species, (ii) the deleterious effects of the mycotoxins and their derivatives on the animals, and (iii) the major risks to animal health in terms of the symptoms and consequences of acute or chronic aflatoxicoses, animal welfare and productivity. Furthermore, we traced the transformation and channeling of Aspergillus-derived mycotoxins into food raw materials, particularly in the case of aflatoxin contaminated milk, which represents the major route of human exposure among animal-derived foods. The early and reliable detection of aflatoxins in feed, forage and primary commodities is an increasingly important issue and, therefore, the newly developed, easy-to-use qualitative and quantitative aflatoxin analytical methods are also summarized in the review.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Frontiers in Microbiology. - 10 (2019), p. 1-26. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus) Giacometti, Federica Serraino, Andrea Pagliuca, Giampiero Gazzotti, Teresa Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:Debreceni Egyetem Biotechnológia tématerületi program
FIKP
2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM043641
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Microbiological quality of organic wheat grains and sprouts / Peles F., Z. Győri, T. Bácskai, Zs. Szabó, M. Murvai, B. Kovács
Dátum:2012
ISSN:1224-6255
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Wheat grains
wheat sprout
microbiology
Megjelenés:Analele Universității din Oradea, Fascicula: Protecția Mediului. - 18 (2012), p. 53-60. -
További szerzők:Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Bácskai Tímea (1974-) (biológus, neurobiológus) Szabó Zsuzsanna (agrár) Murvai Melinda (1976-) (molekuláris biológus, mikrobiológus) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM035623
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Occurrence of Escherichia coli and Staphylococcus aureus on dairy farms in Hungary / Peles Ferenc, Béri Béla, Győri Zoltán, Varga László
Dátum:2011
ISSN:0362-028X
Megjegyzések:International Association for Food Protection 2011 Annual Meeting (2011)(Milwaukee, Wisconsin)
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
milk
Escherichia coli
Staphylococcus aureus
Megjelenés:Journal of Food Protection. - 74 (2011), p. 159-160. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Varga László
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM021489
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Changes in the microbiological status of wheat grains and sprouts during sprouting process / Peles Ferenc, Bácskai Tímea, Szabó Zsuzsanna, Győri Zoltán
Dátum:2011
ISSN:1217-8950
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
wheat
grains
sprouts
microbiology
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 58 : supplement 1 (2011), p. 86-87. -
További szerzők:Bácskai Tímea (1974-) (biológus, neurobiológus) Szabó Zsuzsanna (1973-) (biológus, biológia-kémia szakos középiskolai tanár) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM021480
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Effects of management and milking conditions for dairy cows on microbiological properties of raw milk / Peles Ferenc, Béri Béla, Győri Zoltán, Varga L.
Dátum:2011
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
raw milk
microbiological properties
Megjelenés:4th Congress of European Microbiologists. Program Book / Federation of European Microbiological Societies. - p. 160.
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Varga L.
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM013728
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Changes in the microbiological status of wheat grains and sprouts during sprouting process / Peles Ferenc, Bácskai Tímea, Szabó Zsuzsanna, Győri Zoltán
Dátum:2011
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
wheat
grain
sprout
microbiological status
Megjelenés:A Magyar Mikrobiológiai Társaság 2010. évi Nagygyűlése : Absztraktfüzet / [közread.] Magyar Mikrobiológiai Társaság és a MMT Alapítványa. - p. 70
További szerzők:Bácskai Tímea (1974-) (biológus, neurobiológus) Szabó Zsuzsanna (1973-) (biológus, biológia-kémia szakos középiskolai tanár) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM092386
035-os BibID:(cikkazonosító)204
Első szerző:Sipos Péter (agrármérnök)
Cím:Physical and Chemical Methods for Reduction in Aflatoxin Content of Feed and Food / Sipos Péter, Peles Ferenc, Brassó Dóra Lili, Béri Béla, Pusztahelyi Tünde, Pócsi István, Győri Zoltán
Dátum:2021
ISSN:2072-6651
Megjegyzések:Aflatoxins (AFs) are among the most harmful fungal secondary metabolites imposing serious health risks on both household animals and humans. The more frequent occurrence of aflatoxins in the feed and food chain is clearly foreseeable as a consequence of the extreme weather conditions recorded most recently worldwide. Furthermore, production parameters, such as unadjusted variety use and improper cultural practices, can also increase the incidence of contamination. In current aflatoxin control measures, emphasis is put on prevention including a plethora of pre-harvest methods, introduced to control Aspergillus infestations and to avoid the deleterious effects of aflatoxins on public health. Nevertheless, the continuous evaluation and improvement of post-harvest methods to combat these hazardous secondary metabolites are also required. Already in-use and emerging physical methods, such as pulsed electric fields and other nonthermal treatments as well as interventions with chemical agents such as acids, enzymes, gases, and absorbents in animal husbandry have been demonstrated as effective in reducing mycotoxins in feed and food. Although most of them have no disadvantageous effect either on nutritional properties or food safety, further research is needed to ensure the expected efficacy. Nevertheless, we can envisage the rapid spread of these easy-to-use, cost-effective, and safe post-harvest tools during storage and food processing.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
aflatoxin
mycotoxin
decontamination
absorption
Megjelenés:Toxins. - 13 : 3 (2021), p. 1-17. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Brassó Dóra Lili (1994-) (állattenyésztő mérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Pócsi István (1961-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
TKP2020-IKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1