CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM110199
035-os BibID:(cikkazonosító)760 (Scopus)85153736363 (WoS)000979621400001
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Assessment of Bioactive Profile of Sorghum Brans under the Effect of Growing Conditions and Nitrogen Fertilization / Nagy, Róbert; Murányi, Eszter; Bíróné Molnár, Piroska; Szepesi, Judit; Győri, Zoltán; Veres, Szilvia; Remenyik, Judit; Sipos, Péter
Dátum:2023
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Sorghum bicolor (L.) Moench is an increasingly important crop grown in many countries as a food source due to its excellent nutritional value, drought and pest resistance, and gluten-free properties. In this study, the bioactive profiles and antioxidant potentials of brans of six sorghum varieties were evaluated using spectrophotometric methods. The effects of weather and environmental conditions and different nitrogen nutrition were also evaluated. The bran of red varieties contained a higher amount of polyphenols and tannins and exhibited higher antioxidant capacities than the bran of white varieties, with the exception of one red genotype. The highest total polyphenol contents were measured in samples from two red varieties (Zádor, Alföldi1) with 1084.52 57.92 mg 100 g??1 GAE and 1802.51 121.13 mg 100 g??1 GAE values, respectively, while condensed tannin content varied between 0.50 mg g??1 and 47.79 mg g??1 in sorghum brans. Red varieties showed higher antioxidant activities/capacities with 70?281 mol TE g??1 and 71?145 mol TE g??1 for DPPH and TEAC. Correlation analysis showed a strong interaction between DPPH, TEAC, and the amounts of polyphenols and tannins, but not with FRAP values. In conclusion, red-colored varieties are a good source of polyphenols, but seed color alone is not enough to determine the nutritional value of a genotype, and the environmental conditions greatly affect the bioactive profile of sorghum.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sorghum
antioxidant
polyphenols
agronomy
nutrition
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 13 : 4 (2023), p. 1-17. -
További szerzők:Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szepesi Judit Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM066349
Első szerző:Tarsoly Mária (okl. élelmiszermérnök)
Cím:Arzén vegyületek hatása a laboratóriumi körülmények között nevelt kukorica és napraforgó növényekre / Tarsoly Mária, Lévai László, Bódi Éva, Nagy Kinga, Andrási Dávid, Veres Szilvia, Győri Zoltán, Kovács Béla
Dátum:2010
ISBN:978 963 990 957 1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok tanulmány, értekezés
kukorica
arzén
napraforgó
Megjelenés:VI. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia / szerk. Szabó Béla, Tóth Csilla. - p. 205-210. -
További szerzők:Lévai László (1951-) (agrármérnök, mérnöktanár) Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Nagy Kinga (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1