CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM118034
035-os BibID:(WoS)001145170800001 (Scopus)85182692510
Első szerző:Répás Zoltán (Okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Comparison of the nutrient content of commercially purchased medium seed brown lentils with the world's leading database / Zoltán Répás, Zoltán Győri
Dátum:2024
ISSN:1438-2377
Megjegyzések:The purpose of our study was to ensure that comparing the mineral content of the lentil and the amount of nutrients publishedby the world's leading organizations. The samples were randomly and subjectively selected from different retail outlets. Fifteen types of medium seed brown lentil from fifteen different distributors were obtained and analyzed for moisture, protein, Na, K, Ca, Mg, P, Fe, Cu, Zn, Mn, and S content. Descriptive statistics were done and for comparisons. Shapiro?Wilk test was first conducted to assess normality. When data followed a normal distribution, T-test was used, and when not, Wilcoxon signed rank test (P-values = 0.05). The results of the measurements were compared with data from several FAO/INFOODS food composition databases, as well as the Canadian National Food Composition Database, USDA Food Data Central, United Kingdom, Australian Food Composition Database, and Indian food composition tables. The evaluation of the measurement results showed significant differences (p = 0.05) in the amount of Na, K, Ca, Mg, P, Fe, and Cu compared to the amounts listed in the world's leading databases in most cases. Our results were also examined from a dietary perspective to determine if the differences had practical significance. The results of the Canadian samples were compared with the Canadian database, there was a significant difference amount of Na, K, Ca, Mg, P, Fe, Cu, and Mn. For each discrepancy, more than the quantitative values published in the databases were measured, in the case of Ca, Mg, and Fe almost double.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
lentil
mineral element
food composition data
database
comparison
Megjelenés:European Food Research and Technology. - [Epub] (2024), p. 1-12. -
További szerzők:Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM116376
Első szerző:Répás Zoltán (Okleveles élelmiszermérnök)
Cím:A Magyar Honvédség élelmezésellátásának modernizációs lehetőségei / Répás Zoltán, Bakos Csaba Attila, Hajdú Ferenc, Buzás-Bereczki Orsolya, Győri Zoltán
Dátum:2023
ISSN:2732-3226 2060-1506
Megjegyzések:A Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként kidolgozott Szuper Atléta Program remek alapot biztosít a jelenlegi élelmezési rendszer modernizációs lehetőségeinek vizsgálatára. A szerzők célja az volt, hogy ezen alapokat felhasználva össze-állítsanak egy olyan ajánlást, amely megfelel a mai kor elvárásainak és nem rugaszkodik el a valóságtól. Munkájuk során a feladatvégrehajtás függvényében kategorizálták a szolgálati napokat, és eszerint állapították meg az energiaszükségletet, valamint a makrotápanyagok (fehérje, zsír és szénhidrát) minőségét és ajánlott napi abszolút és egymáshoz viszonyított mennyiségét. Javaslatuk kidolgozásánál figyelembe vették a NATO-ajánlásokat, a nem-zetközi szakirodalmat és a legújabb kutatási eredményeket is.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
élelmezés
modernizálás
tápanyag
energia
Megjelenés:Honvédségi Szemle. - 151 : 5 (2023), p. 103-114. -
További szerzők:Bakos Csaba Attila Hajdú Ferenc Buzás-Bereczki Orsolya Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM114872
Első szerző:Répás Zoltán (Okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Különböző országokból származó termények tápanyagtartalmának meghatározása / Répás Zoltán, Győri Zoltán
Dátum:2021
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XIII. Hungalimentaria konferencia 2021. - p. 68-69.
További szerzők:Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM114873
Első szerző:Répás Zoltán (Okleveles élelmiszermérnök)
Cím:A deutérium tartalom jelentősége a táplálkozásban / Répás Zoltán, Győri Zoltán, Boros László G.
Dátum:2022
ISBN:978-615-5606-12-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLV. Vándorgyűlése : Programfüzet és Összefoglalók / szerk. Biró Lajos, Gelensér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre. - p. 48. -
További szerzők:Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Boros László G.
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM114879
035-os BibID:(cikkazonosító)2822 (WoS)001089978500001 (Scopus)85175168495
Első szerző:Répás Zoltán (Okleveles élelmiszermérnök)
Cím:The Relationship between Rehydration Time and Tenderness at Different Rehydrating Water Temperatures in Freeze-Dried Pork Loin / Répás Zoltán, Prokisch József, Győri Zoltán, Sipos Péter
Dátum:2023
ISSN:2227-9717
Megjegyzések:Meat tenderness is one of the key factors determining consumer satisfaction and food quality. Freeze drying is a critical aspect of food preservation. Foods produced this way can be stored for an exceedingly long time, but they are characterized by being very hard in texture and requiring rehydration before use. This study presents an investigation focusing on finding preparation parameters of freeze-dried meat that would enable rehydration when left in an environment below 50 degrees C for 10 min, qualities that are ideal for hikers or soldiers. The meat samples were cooked at both 100 degrees C and 120 degrees C, cooled, and freeze-dried. Optical analysis, conducted using a microscope, was conducted to assess tissue damage. A compact and uniform structure was observed in the samples cooked at 120 degrees C, whereas fractures and gaps were detected on the surfaces of those cooked at 100 degrees C. Various rehydration durations and temperatures were explored to attain the samples' original tenderness, as measured using the Warner-Bratzler method, and identify the optimal rehydration conditions. Based on this investigation, it was determined that with proper preparation, the original tenderness can be restored at temperatures below 50 degrees C within a 10 min rehydration period. It was determined that the recommended rehydration temperature is 40 degrees C for a 10 min duration.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Processes. - 11 : 10 (2023), p. 1-11. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM101231
035-os BibID:(Scopus)85129415367
Első szerző:Répás Zoltán (Okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Különböző országokból származó termések tápanyagtartalmának meghatározása / Répás Zoltán, Győri Zoltán
Dátum:2022
ISSN:0422-9576
Megjegyzések:A Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható termések származási országuk tekintetében nagy változékonyságot mutatnak. Hipotézisünk szerint ez a sokféleség megmutatkozik a tápanyagtartalom mennyiségében is. Kísérleteink során különböző származási helyről érkező jázminrizs, lencse és szárazbab tápanyagés ásványanyag-tartalmának meghatározását végeztük el, az eredményeket leíró statisztikai módszerekkel elemeztük. Munkánk célja az volt, hogy a világ különböző országaiból származó alapanyagokból legyenek alapadataink, amelyeket összehasonlíthatunk a magyarországi alapadatokkal. Az eredmények értékelése során a makrotápanyagok trendszerű változását tapasztaltuk, a termények ásványanyag tartalma több esetben közepes vagy erős változékonyságú volt. Eredményeink alapján javasolható, hogy a szakértők gyakrabban újítsák meg az alapadatokat - tekintettel az egyre globalizált világra -, és vegyék figyelembe a termények származási ország szerinti változékonyságát.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 1 (2022), p. 3746-3762. -
További szerzők:Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1