CCL

Összesen 26 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079228
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determining the antioxidant compounds of beer / Alexa Loránd, Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:The increasing consumption of beer indicates the necessity of the thorough analysis of its composition. In this study, the total phenolic content, flavonoid content and colour intensity of 24 beer samples have been determined. The samples contained pale barley, dark barley, pale wheat and dark wheat beers. The aim of the study was to determine the amount of the antioxidant compounds in beer, as well as to find correlation between different beer types and the above mentioned parameters. Dark barley samples contained phenolic compounds in the highest concentrations, and it can also be concluded that dark beers contain phenolic compounds and flavonoids in higher concentrations than pale beers in the case of barley and wheat samples. According to the performed statistical analysis, these beer types cannot be differentiated based on the analysed parameters. The highest percentage of correctly classified samples could be observed in case of dark barley samples, but this value has only been 75%, and the total result of correctly classified cases was only 41.7%. The analysis of more samples and parameters is required to carry out a successful differentiation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
beer
TPC
flavonoid
colour
differentiation
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 5-10. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM116972
Első szerző:Baráth Nikolett (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, élelmiszermérnök)
Cím:Overview of test methods used to classify wheat flour and bread samples : REVIEW / Baráth, Nikolett; Ungai, Diána Kinga; Kovács, Béla
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:In Hungary, common wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare) is of good quality and world famous. In addition, it plays an important role in the human diet. The classification of flours ground from wheat is quite decisive and there are several methods for its examination. The most important flour testing requirements include moisture content, protein content gluten properties and the most important bakery value number. The measured characteristics give us the opportunity to conclude about the properties of the dough, and then bakery products. Several dynamic and static methods have been developed to study the physical properties of dough. The evaluation of products can be carried out in several respects with the help of a baking test. The multitude of methods currently used to qualify flour, dough and finished products also proves that the overview of the methods is quite topical.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok esettanulmány
folyóiratcikk
flour test
bread test
test loaf
quality
technological property
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2023), p. 27-34. -
További szerzők:Ungai Diána (1980-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM066383
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Peles Ferenc, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
antioxidáns aktivitás
mikrobiológia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 52 (2013), p. 25-30. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1./B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM066343
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák szelénspeciációs vizsgálata / Bódi Éva, Andrási Dávid, Kovács Béla
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
étkezési csírák
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 56 (2014), p. 23-28. -
További szerzők:Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM064762
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Molibdénnel kezelt kukorica és napraforgó növények vizsgálata rizoboxos kísérletben / Bódi Éva, Veres Szilvia, Andrási Dávid, Farzaneh Garousi, Várallyay Szilvia, Kovács Béla
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Kukorica
Napraforgó
száraz tömeg
vas
Molibdén
kén
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 64 (2015), p. 11-14. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Garousi Farzaneh (1981-) (PhD hallgató) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM079229
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:The effect of collecting area on the element content of Hungarian acacia honeys / Czipa Nikolett, Kántor Andrea, Alexa Loránd, Kovács Béla
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Six macroelements and twelve microelements were identified in thirty-six Hungarian acacia honeys collected from ten counties by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). One-Way ANOVA (LSD and Dunnett T3 test) and linear discriminant analysis (LDA) were used to determine the statistically verified differences among the honey samples with different geographical origin. Significant differences were established among the samples from different counties in Na, P, S, Fe, Ni, Cu and Sr concentrations. Based on the macroelement content of honeys, the separation of samples with different geographical origin was not successful because the percent of correctly categorised cases was only 64.9%. However, examining the As, B, Ba, Cu, Fe Mn, Ni and Sr concentration, the separation of different groups was convincing since the percent of correctly classified cases was 97.2%. Thus, the examination of microelement concentration may be able to determine the geographical origin of acacia honeys.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
acacia honey
collecting area
element content
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - Klsz. (2018), p. 129-138. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM047311
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:Nátrium-szelenát hatása retek és paprika in vitro fejlődésére szövettenyészetekben / Domokos-Szabolcsy Éva, Veres Zsuzsanna, Holb Imre, Kovács Béla, Fári Miklós
Dátum:2005
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 16 (2005), p. 149-155. -
További szerzők:Veres Zsuzsanna (1978-) (élelmiszermérnök) Holb Imre (1973-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM066387
Első szerző:Fekete István (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök)
Cím:A különböző szőlő alanyfajták hatása a szőlőbogyó (must, mag) As, Cu, Co és Zn tartalmára / Fekete István, Rakonczás Nándor, Andrási Dávid, Bódi Éva, Szilágyi Szilárd, Kovács Béla
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szőlő alanyfajták
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 52 (2013), p. 39-44. -
További szerzők:Rakonczás Nándor (1978-) (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Szilágyi Szilárd (1972-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1./B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által mgadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM043360
Első szerző:Fekete István (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök)
Cím:A borok elemtartalmának vizsgálatára kidolgozott különböző mintaelőkészítési módszerek kidolgozása / Fekete István, Andrási Dávid, Kovács Béla
Dátum:2012
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
borok
elemtartalom
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 48 (2012), p. 77-82. -
További szerzők:Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM064072
Első szerző:Garousi Farzaneh (PhD hallgató)
Cím:Assessment and comparison of selenium-enriched maize with sodium selenite and sodium selenate / Farzaneh Garousi, Szilvia Veres, Éva Bódi, Szilvia Várallyay, Béla Kovács
Dátum:2016
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
selenite
selenate
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 68 (2016), p. 11-15. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM087747
Első szerző:Hódi Katalin (agrármérnök)
Cím:Különböző genotípusú szarvasmarhák tejének makroelem-tartalma / Hódi Katalin, Szendrei Zoltán, Kovács Béla, Holcvart Mária, Béri Béla
Dátum:2010
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Az emberiség ősidőktől fogyasztja, és fontos táplálékának tekinti a tejet és a belőle készített termékeket. A tej és a tejtermékek, a bennük található szerves és szervetlen komponenseknek teljes biológiai értéke miatt, nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Munkánk során azonos tartási és takarmányozási feltételek mellett vizsgáltuk hat első laktációs tejelő szarvasmarha genotípus (brown-swiss, jersey, norvég vörös, svéd vörös, ayrshire, illetve a holstein-fríz, mint kontroll) tejének ásványianyag tartalmát. A makroelem-tartalmat (K, Na, Ca, P, Mg, S) induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES) határoztuk meg.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
tehéntej
makro elem
ayrshire
brown-swiss
holstein-fríz
jersey
norvég vörös
svéd vörös
cow milk
macroelement
holstein
norwegian red
swedish red
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények. - 40 (2010), p. 27-31. -
További szerzők:Szendrei Zoltán (1979-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Holcvart Mária (1985-) (Ph.D. hallgató) Béri Béla (1951-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM090034
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Change of antioxidant compounds of spices during drying / Andrea Kántor, Loránd Alexa, Emőke Papp-Topa, Béla Kovács, Nikolett Czipa
Dátum:2019
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Spices and herbs have been used by humanity for thousands of years, so they are very important plants. In this study, the change of dry matter content and antioxidant compounds of eight spices (basil, thyme, rosemary, mint, parsley, lemongrass, chives, coriander) have been examined the raw plants and in plants preserved by three different drying methods (an oven in 50?60?C; drying at room temperature; lyophilisation between -40 and -50?C, under pressure), because we wanted to see the change of the parameters. The water content of raw plants was very high, i.e. the dry matter content was very low. By the application of the three drying methods nearly 100% of the water has left the plants, with the exception of the lyophilized basil and rosemary. Based on the results related to the original material, lyophilized has proved to be the best treatment for the preservation of antioxidant compounds, however air drying also showed high results for some spices.
Tárgyszavak:Műszaki tudományok Bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2019), p. 77-81. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1- 16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3