CCL

Összesen 62 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079406
Első szerző:Andrási Dávid (vegyész)
Cím:Method development for direct wine analysis by inductively coupled plasma mass spectrometry / Andrási Dávid, Soós Áron, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
ISBN:978-605-63935-0-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:EuroFoodChem : Book of abstracts / ed. Hamit Köksel. - p. 315. -
További szerzők:Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Fekete István Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM065019
Első szerző:Andrási Dávid (vegyész)
Cím:Parameter optimization of an inductively coupled plasma mass spectrometer for measuring arsenic and selenium / Dávid Andrási, Anita Puskás-Preszner, Zsuzsa Tarján, Béla Kovács, Zoltán Győri
Dátum:2011
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegenr nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
spectrometer
selenium
Megjelenés:Journal of agricultural sciences. - 44 (2011), p. 81-85. -
További szerzők:Puskás-Preszner Anita (1984-) (vegyész) Tarján Zsuzsanna (1984-) (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM030451
Első szerző:Andrási Dávid (vegyész)
Cím:Parameter opzimization of inductively coupled plasma mass spectrometer to analyze arsenic and selenium / Andrási Dávid, Kovács Béla, Puskás-Preszner Anita, Győri Zoltán
Dátum:2011
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:12th International Symposium on Soil and Plant Analysis : Abstract Book / ed. Mediterranean Agronomic Institute of Chania. - p. 47.
További szerzők:Puskás-Preszner Anita (1984-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM030447
Első szerző:Andrási Dávid (vegyész)
Cím:Study of arsenic species (arsenite, arsenate) stability in soil samples during storage / Andrási Dávid, Kovács Béla, Puskás-Preszner Anita, Győri Zoltán
Dátum:2011
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:12th International Symposium on Soil and Plant Analysis : Abstract Book / ed. Mediterranean Agronomic Institute of Chania. - p. 47.
További szerzők:Puskás-Preszner Anita (1984-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM087130
Első szerző:Bertáné Szabó Emese (agrármérnök)
Cím:Long-term effects of contamination from mining accidents on the contents of Zn, Cu, Pb, Cd, in a floodplain soil of the river Tisza (river) / Bertáné Szabó Emese, Fekete István, Sipos Péter, Andrási Dávid, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán, Kovács Béla
Dátum:2012
ISSN:978 972 789 365 2
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th International Symposium on Environmental Geochemistry, AVeiro, Portugal, July 15-21, 2012 : Book of Abstracts / eds. Eduardo Ferreira da Silva, Amélia Paula Reis, Carla Patinha, Eduarda Pereira, Sonia Rodrigues. - p. 207-208. -
További szerzők:Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM043844
Első szerző:Bertáné Szabó Emese (agrármérnök)
Cím:Recent results to the evaluation of the long-term effects of metal pollution in Tisza river / Emese Bertáné Szabó, P. Sipos, B. Kovács, D. Andrási, Z. Győri
Dátum:2012
ISSN:0238-1249
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Tisza
effects
Megjelenés:Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica. - 47 : 2 (2012), p. 355-362. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:DOI
Szerző által megadott UR
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM066384
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The role of selenium-enriched food sprouts with respect to our daily selenium needs / Éva Bódi, István Fekete, Dávid Andrási, Béla Kovács
Dátum:2012
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
selenium
Megjelenés:4th International Symposium on Trace Elements in the Food Chain. Friends or Foes? TEFC 2012 15-17 November 2012 Hotel Visegrád, Visegrád, Hungary : Program : Abstracts. - p. 58
További szerzők:Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
TÁMOP-4.2.1./B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM066366
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Selenium speciation analysis of selenium-enriched wheat sprouts / Éva Bódi, Dávid Andrási, Béla Kovács
Dátum:2014
ISBN:978 81 904442 6 2
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok tanulmány, értekezés
Selenium
wheat sprout
Megjelenés:28th Indian Society for Mass Spectrometry Symposium cum Workshop on Mass Spectrometry / ed. Suresh K. Aggarwal, P. G. Jaison, Arnab Sarkar. - p. 220-223. -
További szerzők:Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM066343
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák szelénspeciációs vizsgálata / Bódi Éva, Andrási Dávid, Kovács Béla
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
étkezési csírák
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 56 (2014), p. 23-28. -
További szerzők:Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM066309
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Különböző extrakciós módszerek összehasonlítása szelénnel dúsított étkezési csírák esetén / Bódi Éva, Andrási Dávid, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
Megjegyzések:Az elmúlt évtizedben a szelén módosulatainak analitikai vizsgálata egyre inkább az élelmiszer- és táplálkozástudományi kutatások középpontjába került. Az élelmiszerek különböző szelén specieszeinek analitikai vizsgálata elsősorban azért indokolt, mert tudományos kutatások szerint, szelénhiányos táplálkozás esetén a szelén valamennyi módosulata hasznos, az éppen kielégítő szintet elérő szelénellátottságtól kezdve azonban jelentős eltérések figyelhetők meg egyes módosulatok szervezetre gyakorolt kedvező hatásai között. Különbség van a módosulatok biológiai hozzáférhetőségében, hasznosulásában, felhalmozódásában, a kutatások azonban a legfőbb eltérést a szelén rákellenes hatásával kapcsolatban mutatták ki [1].Jelen kísérletünkben szelénnel dúsított búza- és borsócsírákat állítottunk elő. Kutatómunkánk során a csírák összes szeléntartalmának meghatározásán kívül célkitűzésünk volt a csírákban jelenlévő szelénmódosulatok elválasztása is. A szelént nátrium-szelenit, illetve nátrium-szelenát formájában alkalmaztuk és a csíráztatáshoz felhasznált oldatok koncentrációja 10 mg dm-3 volt. A kontroll kezelés desztillált vizen való csíráztatást foglalt magában. A csíraminták összes szeléntartalmát azok mikrohullámú roncsolását követően induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel (ICP-MS) határoztuk meg. A szelénmódosulatok elválasztásához szükséges mintaelőkészítés során különböző extrakciós oldószereket (0,1 M és 0,2 M HCl; illetve 10 mM ecetsav puffer (pH 5,0)) alkalmaztunk, és arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a felhasznált extrakciós oldószerek közül melyik eredményez legnagyobb szelén kinyerési hatásfokot. A csíraminták extraktumainak szelénspeciációs vizsgálatát nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) anioncserélő oszlopon történő elválasztással végeztük el, a szelénmódosulatok detektálását pedig ICP-MS készülék segítségével oldottuk meg. Kísérleti eredményeinket kiértékelve megállapítottuk, hogy a csíráztatásnál alkalmazott szervetlen szelénformák jelentős része átalakult szerves szelénvegyületekké. A búza- és borsócsírák egyes szelén módosulatainak mennyiségében eltéréseket figyeltünk meg és a mérési eredményeink arra is rámutatnak, hogy a csírák szelén felvétele, és szelén módosulatainak a megoszlása a csíráztatásnál alkalmazott szelén formától is függ.Ezenkívül a mérésnél kapott kromatogramokból az is nyilvánvalóvá vált, hogy mintaelőkészítésnél alkalmazott extrakciós eljárások közül az ecetsav oldószerrel végzett extrakció a leghatásosabb.
ISBN:978 963 315 145 7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
szelén
étkezési csírák
Megjelenés:XXXVI. Kémiai Előadói Napok : Program és előadás-összefoglalók / szerk. Endrődi Balázs, Laufer Noémi. - p. 249. -
További szerzők:Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM064762
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Molibdénnel kezelt kukorica és napraforgó növények vizsgálata rizoboxos kísérletben / Bódi Éva, Veres Szilvia, Andrási Dávid, Farzaneh Garousi, Várallyay Szilvia, Kovács Béla
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Kukorica
Napraforgó
száraz tömeg
vas
Molibdén
kén
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 64 (2015), p. 11-14. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Garousi Farzaneh (1981-) (PhD hallgató) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM043668
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Étkezési csírák beltartalmi értéknek növelése molibdén, illetve szelén dúsítással, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk / Bódi Éva, Peles Ferenc, Andrási Dávid, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2012
Megjegyzések:Különböző kórtani kutatások arra mutatnak rá, hogy az étkezési csírák fogyasztásának kiemelt szerepük lehet az egészségünk fenntartásában, mivel a kicsírázott mag rendkívül tápláló élelem. A magvak csírázásakor a bennük található enzimek aktiválódnak, aminek következtében a nagy molekulájú összetett anyagok építőelemeikre bomolva könnyen, jól emészthető formává alakulnak. Ezenkívül a csírák gazdagon tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, esszenciális aminosavakat és zsírsavakat, egészségvédő hatással és fitokémiai tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket (glükozinolátok, természetes antioxidánsok). Bár a szakirodalmakban meglehetősen kevés adat található az étkezési csíranövények elemekkel történő kezeléséről, de a rendelkezésre álló kutatási eredmények azt igazolják, hogy a különböző elemekkel kezelt csírák fogyasztása kiváló lehetőséget nyújthat szervezetünk mikroelem szükségletének fedezéséhez, mivel a létfenntartásunkhoz szükséges nyomelemeket szerves kötésben tartalmazzák.
ISBN:978-615-5183-17-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok tanulmány, értekezés
búzacsíra
borsócsíra
molibdén
szelén
ICP-MS
ICP-OES
egészség- és környezettudomány
Megjelenés:Alap és alkalmazott kutatások eredményei a növénytudományokban / szerk. Szabó A. - p. 142-148. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
A növényi termékek minőségét meghatározó tényezők interaktív vizsgálata
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3 4 5 6