CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM066383
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Peles Ferenc, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
antioxidáns aktivitás
mikrobiológia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 52 (2013), p. 25-30. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1./B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM047228
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The determination of antioxidant activity of selenium-enriched wheat and pea sprouts, as well as their microbiological analysis / Éva Bódi, Judit Remenyik, Andrea Nemes, Judit Homoki, Ferenc Peles, István Fekete, Béla Kovács
Dátum:2013
ISSN:2285-5785 1222-5339 (előző) 2285-5807
Megjegyzések:In this present study, we prepared selenium-enriched food sprouts, where the antioxidant capacity was analyzed, and we also determined their microbiological status. When we were about to decide which micronutrients to use during treatments, we took into account the fact that we can take in only a small amount of selenium by consuming food. During our research we wanted the following question to be answered: If sprouts are treated with increasing concentration of selenium, does it have any effect on the original antioxidant capacity of the sprouts, which is mainly due to high vitamin content of sprouts.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
food sprouts
antioxidant capacity
selenium
microbiology
Doktori iskola
Megjelenés:Scientific papers. Series A., Agronomy = Lucrări științifice. Seria A, Agronomie. - 56. (2013), p. 196-201. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM044922
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A szelénkezelés és az antioxidáns aktivitás közötti kapcsolat vizsgálata étkezési csírák esetén / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
Megjegyzések:Számos irodalmi adat igazolja, hogy a szelén antioxidáns tulajdonsággal rendelkező enzimek alkotójaként hatékonyan részt vesz a szabad gyökök semlegesítésében, így jelentős mértékben csökkenheti a rák kialakulásának kockázatát. Kutatómunkánk során e fenti tény kapcsán arra kerestük a választ, hogy lehetséges-e az étkezési csírák eredeti antioxidáns kapacitását még tovább fokozni, ha a csírákat növekvő koncentrációjú szelén oldatokon neveljük.A csírák vízoldható és zsíroldható antioxidáns kapacitását PHOTOCHEM kemiluminométer segítségével határoztuk meg, amely módszer a fotokemilumineszcencián alapszik. Kísérleti eredményeinket kiértékelve megállapítottuk, hogy növekvő koncentrációjú szelenit, illetve szelenát kezelés elsősorban a csírák vízoldható antioxidáns kapacitására volt hatással. A búzacsírák vízoldható antioxidáns kapacitása jóval meghaladta a borsócsírában mért értékeket, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a búzacsírák esetében jóval magasabb C-vitamintartalmat mértünk, amely köztudattan a búzacsírák egyik legfontosabb antioxidáns tulajdonsággal rendelkező vegyülete.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
szelénkezelés
antioxidáns aktivitás
étkezési csírák
Megjelenés:XIX. Ifjúsági Tudományos Fórum. - p. 1-6.
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1