CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM066396
Első szerző:Kovács Béla (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Cím:Problems and solutions in the application of ICP-MS for analysis of trace elements in various samples / B. Kovács, É. Bódi, F. Garousi, Sz. Várallyay, Á. Soós, X. Vágó, D. Andrási
Dátum:2015
ISSN:2010-376X 2010-3778
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
ICP-MS
trace elements
Megjelenés:World Academy of Science, Engineering and Technology. International Journal of Nutrition and Food Engineering 2 : 6 (2015), p. 1. -
További szerzők:Bódi Éva (1987-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Garousi Farzaneh (1981-) (PhD hallgató) Várallyay Szilvia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Vágó Xénia (1983-) (agrár) Andrási Dávid (1984-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM045033
Első szerző:Vágó Xénia (agrár)
Cím:Oil seeds as natural resourches of selenium / Xénia Vágó, Kinga Nagy, Zita Burján, Dávid Andrási, Béla Kovács
Dátum:2012
ISSN:2063-5346
Megjegyzések:Selenium is an essential trace element that has beneficial health effects in adequate concentration i.e. about 60 ?g/day - in humans. Besidesits antioxidant function selenium incorporated in seleno-aminoacids, selenomethionine and selenocysteine, as these aminoacids supportanti-cancer and anti-aging effects. However ensuring the sufficient intake of this element may be limited in some countries, such asHungary, because of the soil, which is deficient of selenium. In some literature it has been reported that oil seeds contain higherconcentration of selenium, therefore they are potential selenium sources. The main aim of our work is to study and survey the role of theseseeds in selenium intake into a human body. It has been pointed out that consuming these food products can minimize but not eliminateinadequate selenium intake, except that of brazil nut (Bertholletia excelsa) with its high (20 ?g g-1) selenium-content.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
selenium
oil seeds
Egészség- és Környezettudomány
Doktori iskola
Megjelenés:European chemical bulletin. - 1 : 12 (2012), p. 495-497. -
További szerzők:Nagy Kinga (1988-) (agrár) Burján Zita (1985-) (agrármérnök) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
A növényi termékek minőségét meghatározó tényezők interaktív vizsgálata
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1