CCL

Összesen 41 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM103589
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Examination of changes in the antioxidant compounds and acidity of the mash of different fruits / Loránd Alexa, Andrea Kántor, Emőke Papp-Topa, Béla Kovács, Nikolett Czipa
Dátum:2018
Megjegyzések:Hungary is famous of its high-quality fruits and fruit products, such as jams, juices, frozen products or pálinka, which is a special Hungarian spirit. Fresh fruits contain significant amounts of healthy components, for example antioxidant compounds, organic acids, etc. In this study, 2 apple varieties were used for preparing a mash, and their dry matter content, total phenolic content, flavonoid content and acid content were measured before and after distillation. According to the results, it can be declared, that there are differences between the apple varieties in the parameters mentioned above, which difference can be observed during the whole mashing. The concentration of phenolic compounds and flavonoids were decreasing during the mashing. On the other hand, the acid content of the samples increased. Unfortunately, the concentration of these compounds was extremely low in the primary distillate, for instance, the concentration of flavonoids was under the limit of detection. Therefore, they are not likely to be present in the final product either. In this study, the mash and primary distillate of two apple varieties were examined. The differences between the varieties could be observed during the mashing, and changes in the total phenolic content, flavonoid content and acid content could also be seen, but the concentration of these components were extremely low in the primary distillate. Further studies would be necessary to find compounds of the raw materials in the final product.
ISBN:9789634900412
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific researches in food production : 3rd meeting of young researchers from V4 countries : Proceeding of Abstracts. - p. 16. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM103629
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Erdei mézek toxikus elemtartalmának kockázatbecslése / Alexa Loránd, Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett, Papp-Topa Emőke
Dátum:2018
Megjegyzések:A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból, vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag. Az említett anyagokat, a méhek saját anyagaikat hozzáadva átalakítják, majd ennek raktározása, dehidratálása és érlelése következik (Belay et al., 2013; MÉ 1-3-2001/110). A méz jelentős szerepet játszik a humán táplálkozásban, melyet az is bizonyít, hogy hiába az EU a világ második legnagyobb méztermelője, így is importra szorul. Magyarország az EU legjelentősebb méztermelői közé tartozik (I1). A mézfogyasztás előnyös hatásai már régóta ismeretesek. Egészségvédő hatású vegyületek százait tartalmazza, például fenolos vegyületeket és flavonoidokat, esszenciális aminosavakat, szerves savakat, vitaminokat és ásványi anyagokat (Bilandzic et al., 2017). Mindennek ellenére könnyen szennyeződhet toxikus elemekkel, úgymint kadmiummal, rézzel, ólommal, stb. A mézek magas nehézfémtartalma több forrásból származhat, például nehézipari tevékenységből, vagy autópályákhoz közeli gyűjtési területekről (Czipa et al., 2015). Kutatásunk során 20, Magyarország területéről származó erdei méz minta makro- és mikroelem-tartalmát vizsgáltuk, melyet egy élelmiszerbiztonsági kockázatbecslés követett, azokra az elemekre elvégezve, melyeknek rendelkezésünkre áll a WHO-JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) által meghatározott PTDI (tolerálható napi bevitel) értéke. A kutatás célja az volt, hogy meghatározzuk, hogy az erdei mézek fogyasztása kedvezőtlen hatást gyakorolhat-e toxikus elemtartalma által az emberi egészségre.
ISBN:978-615-5545-81-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Irinyiné Oláh Katalin, Tóth Csilla. - p. 80. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM103626
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Contribution of beer to cover human's nutritional needs / Loránd Alexa, Andrea Kántor, Béla Kovács, Nikolett Czipa
Dátum:2017
Megjegyzések:Beer is one of our oldest alcoholic beverages, consumed all around the world. In some countries with a great history of brewing, the annual consumption per capita can reach 100 litres. The parameters of the raw materials are extremely important, because they determine the characteristics and the composition of the final product, such as mineral contents. In this study, the element contents of 24 commercial beer samples have been measured, and for those which have NRV (Nutrient Reference Value) values announced by 1169/2011/EC regulation (K, Ca, P, Mg, Zn, Cu, Mn, Se, Cr, Mo), a calculation has been carried out to get information about beer's contribution to our nutritional needs. The samples can be divided into 4 groups: pale barley, dark barley, pale wheat and dark wheat. The analysis of element contents has been carried out by the method of Kovács et al. (1996) by using ICP-OES and ICP-MS. According to the results, dark barley samples contained the highest concentrations of the analysed elements in general, and lower element concentrations could be observed in pale barley samples. K was the most abundant element, followed by P. The sample richest in K could provide almost quarter of human needs, and in case of P this value is even higher, some samples could even provide half of the NRV value. On the other hand, the efficiency of beer consumption in Ca supplement is not considerable. As for the microelements, the results were various. In most cases they do not provide elements in mentionable concentrations, but some samples contained Cr and Mo in a significant concentration which could give about 35-42 % of the NRV values. To sum up, we may conclude that temperate consumption of beer can help the supplement of the elements analysed, but we also have to consider other health effects, such as energy and alcohol content.
ISBN:978-80-552-1736-9
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific researches in food production, FBFS, SUA in Nitra - Proceedings of abstracts / ed. Miroslava Kačániová. - p. 18. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM103579
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Risk assessment for forest honey's toxic element content / Loránd Alexa, Andrea Kántor, Béla Kovács, Emőke Papp-Topa, Nikolett Czipa
Dátum:2018
Megjegyzések:In our study, the micro element contents of 20 Hungarian forest honey samples had been determined by using ICP-MS. After the measurement, a risk analysis was carried out for the elements which have PTDI (Probable Tolerable Daily Intake) values announced by WHO/JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) to find out whether these samples could have any adverse effect on human health or not. These elements were Al, As, Cd, Cu, Fe, Pb and Zn. The risk analysis was calculated for consumers with a body weight of 30, 60 and 90 kg. As for the results, we can claim that these samples did not contain the above-mentioned elements in hazardous concentrations except for cadmium. Even by consuming 30 g of the sample which contained Cd in the highest concentration, children with a body weight of 30 kg could reach the level of consumption which indicates a possible risk. This means that during some specific periods, when the personal consumption of honey increases (winter months, illnesses, etc.), it could be possible to take in enough cadmium to trigger adverse effects.
ISBN:978-963-490-032-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific researches in food production : 3rd meeting of young researchers from V4 countries / ed. Béla Kovács, Nikolett Czipa, Ferenc Peles, Éva Bacskainé Bódi, Andrea Kántor, Flóra Mária Szabóné Petróczki, Loránd Alexa. - p. 6-11. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM079278
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determination of micro and trace elements of commercial beers / Alexa Loránd, Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1338-5178
Megjegyzések:In the present paper, a risk analysis of beer's element content has been carried out. Al, As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mo, Mn, Ni, Se, Sr, Pb and Zn were determined by Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS) in 24 beer samples produced by different breweries. Samples could be originated from Hungary, Belgium, the Czech Republic, Germany and Austria, and the set consisted of 4 types of beer: pale barley, dark barley, pale wheat and dark wheat samples. It appeared that Mn was the most abundant among the analysed elements, followed by Sr, and Al, and Co, Se and Cr could be found in the lowest concentrations, except for those which were present in a concentration lower than LoD. The statistical analysis showed that barley and wheat beers could be differentiated according to their Mn and Cu content, but to separate all of the groups analysed further investigations and more samples are needed. A risk assessment for Al, Cu and Zn has also been performed for the analysed samples. The results showed that none of these elements could have any adverse effect on our health. The assessment of other toxic elements was not needed, because their concentrations were under LoD, or their PTDI values have been withdrawn by WHO JECFA
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Beer
element
differentiation
risk assessment
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. - 7 : 3 (2018), p. 432-436. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM079228
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determining the antioxidant compounds of beer / Alexa Loránd, Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:The increasing consumption of beer indicates the necessity of the thorough analysis of its composition. In this study, the total phenolic content, flavonoid content and colour intensity of 24 beer samples have been determined. The samples contained pale barley, dark barley, pale wheat and dark wheat beers. The aim of the study was to determine the amount of the antioxidant compounds in beer, as well as to find correlation between different beer types and the above mentioned parameters. Dark barley samples contained phenolic compounds in the highest concentrations, and it can also be concluded that dark beers contain phenolic compounds and flavonoids in higher concentrations than pale beers in the case of barley and wheat samples. According to the performed statistical analysis, these beer types cannot be differentiated based on the analysed parameters. The highest percentage of correctly classified samples could be observed in case of dark barley samples, but this value has only been 75%, and the total result of correctly classified cases was only 41.7%. The analysis of more samples and parameters is required to carry out a successful differentiation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
beer
TPC
flavonoid
colour
differentiation
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 5-10. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM115626
035-os BibID:(Scopus)85169031219
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Determination of Trace, Micro and Macro Elemental Concentration of Eritrean Honeys / Nikolett Czipa, Béla Kovács, Loránd Alexa, Mehari Gebreyesus
Dátum:2023
ISSN:0163-4984
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Acacia honey
Eritrea
Element content
ICP
Megjelenés:Biological Trace Element Research. - 201 (2023), p. 1-9. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gebreyesus, Mehari
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM115452
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Magyarországi fajtamézek elemanalízise és fajtaazonosítása / Czipa Nikolett, Ungai Diána, Kovács Béla, Alexa Loránd
Dátum:2023
Megjegyzések:A kiadvány Győri Zoltán professzor emeritus 75. születésnajának tiszteletére készült
ISBN:978-963-490-525-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok könyvfejezet
könyvrészlet
méz
elemtartalom
fajtaazonosítás
Megjelenés:Minőségvizsgálattól az élelmiszerbiztonságig / szerk. Máthé Endre, Sipos Péter, Szepesi Judit. - p. 79-85. -
További szerzők:Ungai Diána (1980-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM079229
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:The effect of collecting area on the element content of Hungarian acacia honeys / Czipa Nikolett, Kántor Andrea, Alexa Loránd, Kovács Béla
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Six macroelements and twelve microelements were identified in thirty-six Hungarian acacia honeys collected from ten counties by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). One-Way ANOVA (LSD and Dunnett T3 test) and linear discriminant analysis (LDA) were used to determine the statistically verified differences among the honey samples with different geographical origin. Significant differences were established among the samples from different counties in Na, P, S, Fe, Ni, Cu and Sr concentrations. Based on the macroelement content of honeys, the separation of samples with different geographical origin was not successful because the percent of correctly categorised cases was only 64.9%. However, examining the As, B, Ba, Cu, Fe Mn, Ni and Sr concentration, the separation of different groups was convincing since the percent of correctly classified cases was 97.2%. Thus, the examination of microelement concentration may be able to determine the geographical origin of acacia honeys.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
acacia honey
collecting area
element content
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - Klsz. (2018), p. 129-138. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM076336
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Macro-element ratios provide improved identification of the botanical origin of mono-floral honeys / Czipa Nikolett, Alexa Loránd, Phillips Clive J. C., Kovács Béla
Dátum:2018
ISSN:1438-2377
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:European Food Research And Technology. - 244 : 8 (2018), p. 1439-1445. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Phillips, Clive J. C. Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM110321
Első szerző:Fischinger László Ádám
Cím:Beltartalmi paraméterek vizsgálata kereskedelmi forgalomban kapható fokhagymákban és fokhagymakrémekben / Fischinger László Ádám, Czipa Nikolett, Alexa Loránd, Kovács Béla, Kántor Andrea
Dátum:2018
ISBN:978-615-5545-90-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Tóth Csilla. - p. 345-353. -
További szerzők:Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM103810
Első szerző:Fischinger László Ádám
Cím:Beltartalmi paraméterek vizsgálata kereskedelmi forgalomban kapható fokhagymákban és fokhagymakrémekben / Fischinger László Ádám, Czipa Nikolett, Alexa Loránd, Kovács Béla, Kántor Andrea
Dátum:2018
Megjegyzések:Vizsgálatunk alapjául a fokhagyma (Allium sativum) szolgált. A fokhagyma évszázadok óta az emberiség egyik legfontosabb étrendi és gyógyászati növénye (Rivlin, 2001). A Bibliában és az egyiptomi Ebers-papiruszokban is beszámolnak jótékony és gyógyító hatásáról. A Középkorban is alkalmazták betegségek megelőzésére, mint a pestis és a kolera elleni prevenció (Csupor, 2016). Mára tudományosan is alátámasztották antibakteriális hatását (Csupor, 2016). A fokhagymában egészséges fitokémiai anyagok nagy mennyisége megtalálható, mint az antioxidánsok, a fenolok, a flavonoidok és az allicin (Lanzotti, 2006). Vizsgálataink során meghatároztuk a beszerzett minták szárazanyag-, összes sav-, összes polifenol-, flavonoid- és makroelem-tartalmát.
ISBN:978-615-5545-81-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Irinyiné Oláh Katalin, Tóth Csilla. - p. 93-94. -
További szerzők:Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3 4