CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM089149
Első szerző:Lénárt József
Cím:Metabolomic Approach Assisted High Resolution LC?ESI-MS Based Identification of a Xenobiotic Derivative of Fenhexamid Produced by / József Lénárt, Erika Bujna, Béla Kovács, Eszter Békefi, Leonóra Száraz, Mihály Dernovics
Dátum:2013
ISSN:0021-8561
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
metabolomic
xenobiotic
fenhexamid
Megjelenés:Journal Of Agricultural And Food Chemistry. - 61 : 37 (2013), p. 8969-8975. -
További szerzők:Bujna Erika Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Békefi Eszter Száraz Leonóra Dernovics Mihály
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM116703
035-os BibID:(Scopus)85175305049 (WoS)001096145600003
Első szerző:Ragályi Péter
Cím:Quantitative analysis of selenium species in the edible parts of cabbage, carrot, tomato and green pea treated with selenate-enriched irrigation water / Péter Ragályi, Tünde Takács, Áron Soós, Béla Kovács, Mihály Dernovics, Zdenko Lončarić, Péter Dobosy, Gyula Záray, Márk Rékási
Dátum:2024
ISSN:0032-079X 1573-5036
Megjegyzések:Background and aims: Selenium (Se)-biofortified foods are able to compensate for Se deficient diets, but the proportion of different Se species varies among plant species, and the bioavailability of Se species also varies. This study aims to examine the Se species composition of four vegetables. Methods: The effect of Se-enriched irrigation water on the concentrations of Se species in the edible parts of cabbage, carrots, tomatoes and green peas grown on different soil types was investigated and quantified using HPLC-ICP-MS with either standard addition or isotope dilution. Results: Cabbage leaf and carrot root contained a high proportion (88 and 92%, respectively) of selenate (SeVI), while in tomato fruit and green pea seed selenomethionine (SeMet) was found in the highest proportion (33% and 48%, respectively), but elemental Se was also detected. The elemental Se concentration of peas was significantly higher on sandy soil (2.29 mg kg?1) than on sandy silt (1.38 mg kg?1) or silt soil (1.34 mg kg?1). In 100 g of fresh edible parts, the largest amount of Se species was found in cabbage leaves, but organic Se in the form of SeMet was the most abundant in green peas, being significantly higher than in carrots or tomatoes. Tomatoes contained a nearly three-fold ratio of organic Se to inorganic Se, the latter being mostly comprised of the elemental form, which is unusually high in vegetables. The highest rate of unknown Se species exceeded 66% in the case of peas, while the highest identification rate (> 95%) of Se could be achieved in tomato. Conclusion: Tomatoes converted the absorbed Se into organic Se in the highest ratio, while green peas had the highest amount of organic Se in fresh biomass, so biotransformation was the most effective for these vegetables without any significant biomass reduction. These vegetables may be adapted to soils with a higher Se content.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Bioavailability
Biofortification
Elemental selenium
Isotope dilution
Selenium speciation
Vegetables
Megjelenés:Plant And Soil. - 496 : 1-2 (2024), p. 341-360. -
További szerzők:Takács Tünde (agrár) Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Dernovics Mihály Lončarić, Zdenko Dobosy Péter Záray Gyula Rékási Márk
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1