CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM110321
Első szerző:Fischinger László Ádám
Cím:Beltartalmi paraméterek vizsgálata kereskedelmi forgalomban kapható fokhagymákban és fokhagymakrémekben / Fischinger László Ádám, Czipa Nikolett, Alexa Loránd, Kovács Béla, Kántor Andrea
Dátum:2018
ISBN:978-615-5545-90-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Tóth Csilla. - p. 345-353. -
További szerzők:Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM103810
Első szerző:Fischinger László Ádám
Cím:Beltartalmi paraméterek vizsgálata kereskedelmi forgalomban kapható fokhagymákban és fokhagymakrémekben / Fischinger László Ádám, Czipa Nikolett, Alexa Loránd, Kovács Béla, Kántor Andrea
Dátum:2018
Megjegyzések:Vizsgálatunk alapjául a fokhagyma (Allium sativum) szolgált. A fokhagyma évszázadok óta az emberiség egyik legfontosabb étrendi és gyógyászati növénye (Rivlin, 2001). A Bibliában és az egyiptomi Ebers-papiruszokban is beszámolnak jótékony és gyógyító hatásáról. A Középkorban is alkalmazták betegségek megelőzésére, mint a pestis és a kolera elleni prevenció (Csupor, 2016). Mára tudományosan is alátámasztották antibakteriális hatását (Csupor, 2016). A fokhagymában egészséges fitokémiai anyagok nagy mennyisége megtalálható, mint az antioxidánsok, a fenolok, a flavonoidok és az allicin (Lanzotti, 2006). Vizsgálataink során meghatároztuk a beszerzett minták szárazanyag-, összes sav-, összes polifenol-, flavonoid- és makroelem-tartalmát.
ISBN:978-615-5545-81-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Irinyiné Oláh Katalin, Tóth Csilla. - p. 93-94. -
További szerzők:Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM110250
035-os BibID:(Scopus)85088855311
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Funkcionális kenyér, avagy a fokhagyma és készítményei hatása a kenyér egyes paramétereire = Functional bread, or the effects of garlic and its products on certain parameters of bread / Kántor Andrea, Fischinger László Ádám, Alexa Loránd, Papp-Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2019
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Napjainkban a kenyér fogyasztása szinte mindennapos. Mivel a fokhagyma jótékony hatása közismert, ezért is gondoltunk arra, hogy a kenyérbe sütve azt, egy kellemes ízű és élettanilag is kedvező hatású terméket hozhatunk létre. A kísérlethez fokhagymát, fokhagymakrémet és fokhagyma granulátumot használtunk különböző koncentrációkban, melyeket előzetes vizsgálatok alapján választottunk ki. Az elkészült termékeknél vizsgáltuk, hogy a kontroll kenyerünkhöz képest a dúsítások milyen mértékben változtatták meg a termékben az antioxidáns hatású vegyületek, valamint makroelemek mennyiségét. Az eredményeket statisztikai programmal is elemeztük, amelynek alapján megállapítottuk, hogy a vizsgált paraméterekben igazolható különbségeket sikerült kimutatni az egyes kísérleti cipók között. Az összes polifenol-tartalomban egyértelmű növekedést értünk el, az elemtartalom esetében azonban változatos eredményeket kaptunk.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 65 : 4 (2019), p. 2704-2714. -
További szerzők:Fischinger László Ádám Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1