CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM055181
035-os BibID:PMID: 25097723 Article ID: 976394
Első szerző:Bányai Emese (orvos)
Cím:Novel functional changes during podocyte differentiation : increase of oxidative resistance and H-ferritin expression / Emese Bányai, Enikő Balogh, Miklós Fagyas, Paolo Arosio, Zoltán Hendrik, Gábor Király, Gábor Nagy, Bence Tánczos, István Pócsi, György Balla, József Balla, Gáspár Bánfalvi, Viktória Jeney
Dátum:2014
ISSN:1942-0900 1942-0994
Megjegyzések:Podocytes are highly specialized, arborized epithelial cells covering the outer surface of the glomerular tuft in the kidney. Terminally differentiated podocytes are unable to go through cell division and hereby they are lacking a key property for regeneration after a toxic injury. Podocytes are long-lived cells but, to date, little is known about the mechanisms that support their stress resistance. Our aim was to investigate whether the well-known morphological changes during podocyte differentiation are accompanied by changes in oxidative resistance in a manner that could support their long-term survival. We used a conditionally immortalized human podocyte cell line to study the morphological and functional changes during differentiation. We followed the differentiation process for 14 days by time-lapse microscopy. During this period nondifferentiated podocytes gradually transformed into large, nonproliferating, frequently multinucleated cells, with enlarged nuclei and opened chromatin structure. We observed that differentiated podocytes were highly resistant to oxidants such as H2O2 and heme when applied separately or in combination, whereas undifferentiated cells were prone to such challenges. Elevated oxidative resistance of differentiated podocytes was associated with increased activities of antioxidant enzymes and H-ferritin expression. Immunohistochemical analysis of normal human kidney specimens revealed that podocytes highly express H-ferritin in vivo as well.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2014 (2014), p. 1-10. -
További szerzők:Balogh Enikő (1987-) (molekuláris biológus) Fagyas Miklós (1984-) (orvos) Arosio, Paolo Hendrik Zoltán (1986-) (orvos) Király Gábor (1988-) (biológus) Szemán-Nagy Gábor (1975-) (biológia tanár-molekuláris biológus) Tánczos Bence (1987-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Bánfalvi Gáspár (1943-) (sejtbiológus, gyógyszerész) Jeney Viktória (1971-) (vegyész, kémia tanár)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045
TÁMOP
Belgyógyászat Kutatócsoport
TÁMOP-4.2.4.A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
OTKA-K83478
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM048958
Első szerző:Emri Tamás (biológus)
Cím:Towards high-siderophore-content foods : optimisation of coprogen production in submerged cultures of Penicillium nalgiovense / Tamás Emri, Viktória Tóth, Csilla Terézia Nagy, Gábor Nagy, Imre Pócsi, Gyöngyi Gyémánt, Károly Antal, József Balla, György Balla, Gyula Román, István Kovács, István Pócsi
Dátum:2013
ISSN:0022-5142
Megjegyzések: Background Fungal siderophores are likely to possess atheroprotective effects in humans, and therefore studies are needed to develop siderophore-rich food additives or functional foods to increase the siderophore uptake in people prone to cardiovascular diseases. In this study the siderophore contents of mould-ripened cheeses and meat products were analysed and the coprogen production by Penicillium nalgiovense was characterised. Results High concentrations of hexadentate fungal siderophores were detected in penicillia-ripened Camembert- and Roquefort-type cheeses and also in some sausages. In one sausage fermented by P. nalgiovense, the siderophore content was comparable to those found in cheeses. Penicillium nalgiovense produced high concentrations of coprogen in submerged cultures, which were affected predominantly by the available carbon and nitrogen sources under iron starvation. Considerable coprogen yields were still detectable in the presence of iron when the fermentation medium was supplemented with the iron chelator Na2-EDTA or when P. nalgiovense was co?cultivated with Saccharomyces cerevisiae. Conclusion These data may be exploitable in the future development of high?siderophore?content foods and/or food additives. Nevertheless, the use of P. nalgiovense fermentation broths for these purposes may be limited by the instability of coprogen in fermentation media and by the β-lactam production by the fungus.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Egészség- és Környezettudomány
Doktori iskola
atherosclerosis
coprogen
sausage
Penicillium nalgiovense
functional food
β-lactam
Megjelenés:Journal Of The Science Of Food And Agriculture. - 93 : 9 (2013), p. 2221-2228. -
További szerzők:Tóth Viktória (1984-) (biológus) Nagy Csilla Terézia Szemán-Nagy Gábor (1975-) (biológia tanár-molekuláris biológus) Pócsi Imre Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Antal Károly (neurobiológus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Román Gyula Kovács István Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
Mikrobiális genetika és genomika
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045
TÁMOP
Gyermekgyógyászat Kutatócsoport
OTKA-K75883
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1