CCL

Összesen 10 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM117438
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:The analysis of ostrich chick vitality / Lili Dóra Brassó, Renáta Knop, Zsófia Rózsáné Várszegi, István Komlósi
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Examinations on ostrich chick vitality can help to improve the effectiveness of Hungarian ostrich husbandry and hatching technology. The investigations were carried out on an ostrich breeder farm in Eastern Hungary. For the analyses, the Tona et al. (2003) scoring system was applied presenting eight main criteria (activity, feather, condition, eyesight, the condition of navel and leg, the amount of the remaining shell membrane and egg content, and the size and tenderness of the abdomen). Most chicks (98.08%) were vigilant and had clean and dry feathers. There was no difference between the average hatching weights between May and August but a decreasing tendency was shown during the laying season. The vitality total score was above 90 in each evaluated month and was not affected by the hatching month. Our results revealed that the vitality of chicks was not affected by either the hatching month (P=0.51) or the weight category (P=0.11). Neither the hatching weight of chicks and leg condition were correlated (P=0.79). Results showed that the Tona scoring system with small modifications can be well applied to ostrich chicks. Practical on-farm usage of the system can be suggested as an aid in day-old chick evaluation. After individual marking of chicks, the investigation of growth and culling rate could be carried out for more precise conclusions, involving more farms and laying seasons.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
ostrich
chick vitality
hatching month
hatching weight
weight categories
Tona scoring system
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2023 : 2 (2023), p. 35-40. -
További szerzők:Knop Renáta (1983-) (állatorvos) Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök) Komlósi István (1960-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM117437
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Haematological parameters of Hungarian farmed ostriches / Lili Dóra Brassó, István Komlósi, James Kachungwa Lugata,Zsófia Rózsáné Várszegi, Péter Massányi, Renáta Knop
Dátum:2023
ISSN:0375-1589
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:South African Journal Of Animal Science. - 53 : 6 (2023), p. 1-9. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Lugata, James Kachungwa (1992-) (Ph.D hallgató) Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök) Massányi Péter Knop Renáta (1983-) (állatorvos)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM112619
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Assessment of the microbiological status of two Hungarian ostrich farms / Dóra Lili Brassó, Renáta Knop, Zsófia Várszegi, Péter Bársony, István Komlósi, Árpád Bacsadi, Andrea Bistyák
Dátum:2023
ISSN:0236-6290 1588-2705
Megjegyzések:The aim of this study was to estimate the occurrence of bacterial infection and contamination in two ostrich-producing farms. Compared to other poultry species, the hatchability of ostrich eggs is especially low. In a quest to identify factors that may affect hatchability, we collected faecal samples from adult birds, as well as eggs with dead-in-shell embryos, dead chicks and swab samples from the surface of the eggs and from the environment. The samples were screened for the presence of bacteria by routine bacteriological culture methods. The most prevalent bacteria, detected in the samples, were Escherichia coli, Bacillus spp. and coliform bacteria, whereas Pseudomonas spp. were less frequently found. The intensity and species compositon of the bacterial contamination was comparable in the two farms. Our results revealed that the bacteria, present in the environment, may likely be transmitted to the surface of the eggs. If they are able to penetrate the shell then the embryos and chicks become infected easily. These findings draw the attention to the special importance of enforcing efficient decontamination and disinfection measures to keep the environment and egg surface free from germs. Besides the appropriate egg treatment procedure, the incubation and hatching technology should also be kept under control.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állatorvosi tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
ostrich farm
hatchability
bacterial contamination
Megjelenés:Acta Veterinaria Hungarica. - 71 (2023), p. 1-9. -
További szerzők:Knop Renáta (1983-) (állatorvos) Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök) Bársony Péter (1975-) (agrármérnök) Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Bacsadi Árpád Bistyák Andrea
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP-VEKOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM107535
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Studies on ostrich (Struthio camelus) meat - Review / Lili Dóra Brassó, István Komlósi
Dátum:2021
ISSN:2422-3484
Megjegyzések:Globally, ostrich meat is considered a gourmet product, as high-nutritive-value red meat, it fits into the diet. This study aimed to gather the most significant information on ostrich meat quality and characteristics based on the literature. We also made a comparison between an ostrich, beef, poultry, and pork meat. Meat quality is influenced by many genetic, environmental, management, and processing technological factors which can be different in respect of farms and countries. Meat quality measures include color, pH, nutritional composition, technological parameters, and organoleptic value. Ostrich meat has a dark red color similar, to but slightly darker than beef. The pH at 24 hours post mortem (pH24) is moderately acidic, between 5.8 and 6.2. The ostrich meat is rich in protein (18-22 %) similar to pork but richer than poultry and beef. Ostrich has lean meat with low-fat content (1-4.5 %) compared to other domestic species. The ostrich meat is rich in unsaturated fatty acids, also the saturated fatty acid content is lower compared to other species. The technological losses are higher compared to beef and pork. The organoleptic value is average, but regarding flavor and tenderness, we can find statistical differences between the meat parts. La carne de avestruz es considerada un producto gourmet a nivel mundial, ya que como carne roja de alto valor nutritivo, encaja en la dieta. El presente estudio tuvo como objetivo recopilar la información más significativa sobre la calidad y las características de la carne de avestruz con base en la literatura. También hicimos una comparación entre la carne de avestruz, res, ave y cerdo. La calidad de la carne está influenciada por muchos factores tecnológicos genéticos, ambientales, de manejo y de procesamiento que pueden ser diferentes con respecto a las granjas y los países. Las medidas de calidad de la carne incluyen color, pH, composición nutricional, parámetros tecnológicos y valor organoléptico. La carne de avestruz tiene un color rojo oscuro similar, pero ligeramente más oscuro que la carne de res. El pH a las 24 horas post mórtem (pH24) es moderadamente ácido, entre 5,8 y 6,2. La carne de avestruz es rica en proteínas (18-22 %) similar a la del cerdo pero más rica que la de las aves y la ternera. El avestruz tiene carne magra con bajo contenido de grasa (1-4,5 %) en comparación con otras especies domésticas. La carne de avestruz es rica en ácidos grasos insaturados, además el contenido de ácidos grasos saturados es menor en comparación con otras especies. Las pérdidas tecnológicas son mayores en comparación con la carne de res y cerdo. El valor organoléptico es medio, pero en cuanto a sabor y terneza podemos encontrar diferencias estadísticas entre las partes de la carne.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
ostrich (Struthio camelus)
slaughter value
meat quality, meat composition
meat organoleptic characteristics
Megjelenés:Revista Ciencias Agropecuarias. - 7 : 2 (2021), p. 83-91. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM103890
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Studies on Ostrich (Struthio Camelus) - Review / Lili Dóra Brassó, Béla Béri, István Komlósi
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2020), p. 15-22. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Komlósi István (1960-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM103887
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Egy magyar struccállomány tojástermelésésnek értékelése (előzetes közlemény) / Lili Dóra Brassó, István Komlósi, Zsófia Várszegi, Éva Varga, Béla Béri
Dátum:2022
ISSN:0230-1814
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Állattenyésztés és Takarmányozás. - 70 : 4 (2022), p. 284-297. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök) Varga Éva Béri Béla (1951-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM103886
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:The environmental effects on the quality parameters and chemical composition of ostrich eggs / Lili Dóra Brassó, István Komlósi, Csaba Szabó, Zsófia Várszegi
Dátum:2022
ISSN:1786-8440
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Animal welfare, ethology and housing systems. - 18 : 1 (2022), p. 1-16. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök) Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM103885
035-os BibID:(cikkazonosító)1591 (WoS)000872042900001 (Scopus)85141816735
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Factors Affecting the Survival of Ostrich from Hatching Until the Age of 48 Weeks / Lili Dóra Brassó, Evelin Török, István Komlósi, János Posta
Dátum:2022
ISSN:2077-0472
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 12 (2022), p. 1-11. -
További szerzők:Török Evelin (1993-) (mezőgazdasági mérnök) Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Posta János (1978-) (informatika tanár, agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM101830
035-os BibID:(cikkazonosító)885 (WOS)000699085400001 (Scopus)85115239449
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Preliminary Study of Slaughter Value and Meat Characteristics of 18 Months Ostrich Reared in Hungary / Brassó Lili Dóra, Szabó Vanessza, Komlósi István, Pusztahelyi Tünde, Várszegi Zsófia
Dátum:2021
ISSN:2077-0472
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 11 : 9 (2021), p. 1-15. -
További szerzők:Szabó Vanessza Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM099337
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:Evaluation of egg quality parameters of two Hungarian ostrich populations / Brassó Lili Dóra, Komlósi István
Dátum:2021
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2021), p. 51-57. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1