CCL

Összesen 9 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079613
Első szerző:Amir-Houshang, Shemirani
Cím:Genetics in Peripheral Artery Disease / Amir-Houshang Shemirani, Zsóri Katalin Szilvia, Jávor András, Csiki Zoltán
Dátum:2017
Megjegyzések:Besides traditional risk factor, it has been proved that genetics and gene?environment interaction have a possible independent role in the development and progression of peripheral arterial disease (PAD). Knowledge about such genetic factors will increases our understanding about pathophysiologic mechanisms of PAD and could facilitate the therapeutic approaches. Human genetics has gone through an advanced improvement and it increases our chance to acquire better diagnostic and therapeutic approaches. In this chapter, we try to provide an update on the genetics of PAD, which is mostly about genome-wide association studies, linkage analyses, heritability, candidate gene studies, and epigenetics. Finally, we discuss challenges and future developments of researches in PAD genetics.
ISBN:978 178 984 217 3
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok könyvfejezet
peripheral arterial disease
genetics
genome-wide association study
linkage analyses
heritability
candidate gene studies
epigenetics
Megjelenés:Peripheral Arterial Disease - A Practical Approach / Ed. Sareen Nishtha. - p. 107-116. -
További szerzők:Zsóri Katalin Szilvia Jávor András (1952-) (agrármérnök) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM060493
Első szerző:Bézi István
Cím:A polyphenolok szív- és érrendszerre kifejtett hatásai / Bézi István, Nagy Anikó, Csiki Zoltán, Jávor András, Soltész Pál
Dátum:2014
ISSN:1218-3636
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
flavonok
kvercetin
angiológia
cardiovasculáris hatások
Megjelenés:Érbetegségek. - 21 : 4 (2014), p. 137-143. -
További szerzők:Nagy Anikó (1987-) (dietetikus, táplálkozástudományi szakember) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Soltész Pál (1961-) (belgyógyász, kardiológus)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM057392
Első szerző:Csiki Zoltán (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Cím:Orally delivered sour cherry seed extract (SCSE) affects cardiovascular and hematological parameters in humans / Zoltan Csiki, Agnes Papp-Bata, Attila Czompa, Aniko Nagy, Istvan Bak, Istvan Lekli, Andras Javor, David D. Haines, Gyorgy Balla, Arpad Tosaki
Dátum:2015
ISSN:0951-418X
Megjegyzések:In the present study, we investigated the effects of sour cherry seed extract (SCSE) on a variety of systemic processes that contribute to general health and viability of human subjects. The experiments were conducted according to a double-blind protocol in which six healthy individuals were administered 250-mg/day SCSE for 14 days, while four were treated with placebo. Peripheral blood was collected before and after the treatment period. Samples were analyzed for levels of selected cells, enzymes, or metabolites. Subjects that received SCSE showed increases in the values of mean cell volume, serum transferrin, mean peroxidase index, and representation of peripheral blood lymphocytes. On the other hand, decreases were observed in circulating neutrophils and ferritin levels. Changes observed in the present study do not fit into a clear pattern that might yield additional in-depth understanding of SCSE-mediated alterations in physiologic responses. The most encouraging result of the present study is the absence of any indication of toxicity by subjects consuming the extract.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
sour cherry seed extract
heme oxygenase-1
human subjects
Megjelenés:Phytotherapy Research. - 29 : 3 (2015), p. 444-449. -
További szerzők:Papp-Bata Ágnes (1986-) Czompa Attila (1985-) (gyógyszerész) Nagy Anikó (1987-) (dietetikus, táplálkozástudományi szakember) Bak István (1975-) (vegyész, analitikus, farmakológus) Lekli István (1981-) (gyógyszerész) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Haines, David Donald (1981-) (gyógyszerész) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Tósaki Árpád (1958-) (kísérletes farmakológus, gyógyszerész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM060496
Első szerző:Jávor András (agrármérnök)
Cím:Bacterial overgrowth can be detected by breath hydrogen measurement before clinical manifestations in suckling lambs / András Jávor, Anikó Nagy, Ágnes Papp-Bata, Nóra Vass, János Oláh, Zoltán Csiki
Dátum:2015
ISSN:0001-7213
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
diagnosis
diarrhoea
hydrogen breath test
Megjelenés:Acta Veterinaria Brno. - 84 : 3 (2015), p. 243-247. -
További szerzők:Nagy Anikó (1987-) (dietetikus, táplálkozástudományi szakember) Papp-Bata Ágnes (1986-) Vass Nóra (1983-) (állatorvos) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM060565
Első szerző:Nagy Anikó (dietetikus, táplálkozástudományi szakember)
Cím:Minőségi bárányhús mint funkcionális élelmiszer : fejlesztési lehetőségek / Nagy Anikó, Jávor András, Csiki Zoltán
Dátum:2014
ISSN:0030-6002
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
bárányhús
funkcionális élelmiszer
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 155 : 45 (2014), p. [1808]. -
További szerzők:Jávor András (1952-) (agrármérnök) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM060500
Első szerző:Nagy Anikó (dietetikus, táplálkozástudományi szakember)
Cím:Minőségi bárányhús a humán táplálkozásban, termékjellemzők, elfogadottság / Nagy Anikó, Csiki Zoltán, Horváth Zsuzsanna, Monori István, Jávor András
Dátum:2014
ISSN:1788-1145
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
arabinoxylán, élelmiszer, termékminőség
Megjelenés:Magyar Gasztroenterológia. - 2014 : 2 különszám (2014), p. 14-19. -
További szerzők:Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Horváth Zsuzsanna Monori István (1976-) (agrármérnök) Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM060497
Első szerző:Nagy Anikó (dietetikus, táplálkozástudományi szakember)
Cím:Céklalé készítése során fellépő beltartalmi változások, alkalmazhatósága állati eredetű funkcionális élelmiszer fejlesztésére / Nagy Anikó, Jávor András, Takácsné Hájos Mária, Borbélyné Varga Mária, Soltész Pál, Csiki Zoltán
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
polifenol
cékla
betanin
vulgaxhantin
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 65 (2015), p. 53-57. -
További szerzők:Jávor András (1952-) (agrármérnök) Takácsné Hájos Mária (1961-) (kertészmérnök) Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Soltész Pál (1961-) (belgyógyász, kardiológus) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM100799
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:Effects of Mg and Se Intake for Lambs on Meat Quality, Consumers' Dietary Attitudes and Health / Papp-Bata Ágnes, Jávor András, Nagy Anikó, Monori István, Prokisch József, Csiki Zoltán, Szakály Zoltán
Dátum:2017
Megjegyzések:Background: The increased health consciousness of consumers opened new avenues for food research and development. In our study, we supplemented the drinking water of lambs with magnesium (Mg) and selenium (Se) to develop a potential functional food. Methods: Fifty-one Hungarian Merino lambs were allocated into three groups drinking Mg/Se/non-supplemented water. After slaughtering animals, carcass classification and fatty acid ratios of the meat were determined. We also investigated the Mg and Se levels of ready-to-eat food. In the second part of the study, healthy human volunteers (n=39) consumed the lamb meat three times per week for 6 weeks in total. Results: Based on our results, Mg-supplementation did not lead to higher Mg levels in the lamb meat; nevertheless, it increased extramuscular and intramuscular fat content significantly (p<0.005). On the contrary, Se-supplementation with 20 ?g?L-1 concentration increased Se content in the meat (p=0.011), and also increased the proportions of monounsaturated fatty acids (MUFA) (p=0.001). The investigated blood parameters of healthy human volunteers did not change in any group. The attitude of consumers towards lamb meat changed strongly during the study period. Discussion: Our results underline the extreme importance of proper information about healthy foods in increasing the market share. Some MUFA rich diets are beneficial for consumers' health; consequently, selenium supplementation for lambs may lead to a new type of functional food.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
functional food
attitudes
health
Megjelenés:V. AGRIMBA-AVA Congress : Program and abstracts. - p. 33.
További szerzők:Jávor András (1952-) (agrármérnök) Nagy Anikó Monori István (1976-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM049317
Első szerző:Ungvári Éva (molekuláris biológus)
Cím:Protective effects of meat from lambs on selenium nanoparticle supplemented diet in a mouse model of polycyclic aromatic hydrocarbon-induced immunotoxicity / Éva Ungvári, István Monori, Attila Megyeri, Zoltán Csiki, József Prokisch, Attila Sztrik, András Jávor, Ilona Benkő
Dátum:2014
ISSN:0278-6915
Megjegyzések:Increased environmental oxidative stress caused primarily by chemicals like polycyclic aromatic hydrocarbons, plays significant role in human diseases. A representative compound, 7,12-dimethylbenz(a)anthracene (DMBA), was used for modeling oxidative damages including the significant decrease of the antioxidant capacity of the blood. Selenium has antioxidant effects but with a narrow therapeutic window. In our current studies to avoid accidental overdose and toxicity selenium was given to meat-producing animals. The standard rodent diet of mice was replaced by meat from lambs either on standard or selenium-enriched diet. Selenium concentration of lamb meat was enhanced three times by nano-selenium administration and an increase in the antioxidant capacity of the blood of mice was measured after the indirect selenium supplementation. Protective effects were also observed against DMBA-induced immunotoxicity. Twice the amount of white blood cells and among them three times more phagocytes survived. Similarly, in their renewal system in bone marrow twice the amount of cells survived and regenerative capacity of granulopoiesis was four times higher than in control DMBA-damaged mice. Our findings suggest functional dietary benefits of lamb meat enriched with selenium by feeding lambs with nanoparticle selenium supplements.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
oxidative stress
polycyclic aromatic hydrocarbon
immunotoxicity
selenium
nanoparticles
Megjelenés:Food And Chemical Toxicology. - 64 (2014), p. 298-306. -
További szerzők:Monori István (1976-) (agrármérnök) Megyeri Attila (1968-) (orvos) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Prokisch József (1966-) (vegyész) Sztrik Attila (1983-) (táplálkozástudomány) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Benkő Ilona (1954-) (orvos, farmakológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1