Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 5 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM076397
035-os BibID:
(Scopus)85079663752
Első szerző:
Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:
Műtrágyakezelés hatása a szemescirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére = Effect of fertilization on the fat content and fatty acid profile of sorghum flour samples / Jevcsák Szintia, Bíró Attila, Remenyik Judit, Lehoczki Gábor, Murányi Eszter, Jóvér János, Diósi Gerda, Sipos Péter
Dátum:
2018
ISSN:
0422-9576
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 64 : 4 (2018), p. 2278-2335. -
További szerzők:
Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Lehoczki Gábor (1988-) (biológus, molekuláris biológus)
Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök)
Jóvér János (1988-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM087933
Első szerző:
Pongráczné Barancsi Ágnes (agrármérnök)
Cím:
Extenzográfos minősítés a nemzetközi búzapiacon / Pongráczné Barancsi Ágnes, Tarján Zsuzsanna, Sipos Péter
Dátum:
2010
ISSN:
0422-9576
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
nemzetközi búzapiac
extenzográfos minősítés
búza
búzapiac
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 56 : 1 (2010), p. 18-23. -
További szerzők:
Tarján Zsuzsanna (1984-) (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM001454
Első szerző:
Sipos Péter (agrármérnök)
Cím:
A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel / Sipos P., Tóth Á., Pongráczné Barancsi Á., Győri Z.
Dátum:
2007
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 53 : 3 (2007), p. 145-155. -
További szerzők:
Tóth Árpád (1980-) (agrármérnök)
Pongráczné Barancsi Ágnes (1975-) (agrármérnök)
Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:
elektronikus változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM120226
035-os BibID:
(Scopus)5139745153
Első szerző:
Ungai Diána (agrármérnök)
Cím:
Evolution of the mineral content of winter wheat in Hungary based on 30 years of measurement results / Diána Ungai, Péter Sipos, Zoltán Győri
Dátum:
2022
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
Az őszi búza ásványianyag-tartalmának alakulása magyarországon 30 év mérési eredményei alapján
Nowadays, research related to food science and nutrition places more and more emphasis on the examination of the chemical, feeding and nutrition-physiology quality of various products of plant origin and the evolution of the changes. The attention of many researchers is focused on these quality issues related to nutritional values, and on how these characteristics have changed over the past few decades, thanks to the intensive agrotechniques applied and the available varieties. In terms of our eating habits, cereals have been playing a central role in our everyday lives for thousands of years. In addition to providing energy thanks to their carbohydrate content, cereals can also be seen as a source of proteins, fibers, vitamins and, last but not least, minerals, as there are traditions of making and eating bread made from cereals both worldwide and in Hungary. Grain-based food production is part of a nation's culture. By preparing our manuscript, our goal was to analyze the large number of samples available from different growing areas to obtain an answer to a question that arises in many people, how the mineral content of winter wheat, which is a staple food in our diet, has changed over the past decades. Thus, by demonstrating the combined effect of changing ecological conditions, the applied agrotechniques and biological foundations, we intend to provide an accurate picture of the evolution of the mineral content of cereals.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
grain
winter wheat
years of cultivation
mineral content
phosphorus
potassium
magnesium
calcium
manganese
zinc
copper
changes in composition by year
boxplot diagram
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 3 (2022), p. 4013-4019. -
További szerzők:
Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
5.
001-es BibID:
BIBFORM103985
Első szerző:
Ungai Diána (agrármérnök)
Cím:
Az őszi búza ásványianyag-tartalmának alakulása Magyarországon 30 év mérési eredményei alapján / Ungai Diána, Sipos Péter, Győri Zoltán
Dátum:
2022
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
Táplálkozási szokásainkat tekintve a gabonafélék évezredek óta központi szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Azon túlmenően, hogy szénhidráttartalmuknak köszönhetően energiát szolgáltatnak, a cereáliára fehérje-, rost-, vitamin- és nem utolsósorban ásványi anyagok forrásaként is tekinthetünk, hiszen úgy világszerte, mint Magyarországon egyaránt hagyományai vannak a gabonafélékből készített kenyér készítésének és fogyasztásának. A gabona-alapú élelmiszer-előállítás egy adott nemzet kultúrájának részét képezi. Kéziratunk elkészítésével kitűzött célunk az volt, hogy a rendelkezésre álló nagyszámú és különböző termőterületekről származó minták elemzésével választ kapjunk egy olyan ? sokakban felmerülő ? kérdésre, hogy miként változott az elmúlt évtizedek során az alap táplálékunkhoz tartozó őszi búza ásványi anyag tartalma. Így az idők folyamán változó ökológiai viszonyok, az alkalmazott agrotechnika és a biológiai alapok együttes hatását szemléltetve kívánunk valós képet adni a gabonafélék ásványi anyag tartalmának alakulásáról.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
őszi búza
elemtartalom
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 3 (2022), p. 4006-4012. -
További szerzők:
Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.