CCL

Összesen 7 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM078696
035-os BibID:(WoS)000467904700013 (Scopus)85067379231
Első szerző:Bojtor Csaba (okleveles növényorvos)
Cím:Effect of bean rust (Uromyces appendiculatus (pers.) strauss) on photosynthetic characteristics, superoxide-dismutase activity and lipid peroxidation of common bean (Phaseolus vulgaris L.) / Bojtor Cs., Győri Z., Sipos P., Radócz L., Tóth B.
Dátum:2019
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:The aim of the study was to investigate changes of photosynthetic effi ciency, amount of photosynthetic pigments, superoxide dismutase (SOD) enzyme activity, and rate of lipid peroxidation in bean?rust interaction. The clarifi cation of the role of the above changes involved in the defence mechanism can signifi cantly contribute to the breeding of plant varieties with natural resistance. Consequently, the amount of chemicals used in food production can be signifi cantly reduced. In the present study some principal physiological parameters, such as the relative chlorophyll content of the host plant, the amount of photosynthetic pigments, changes in photosynthetic effi ciency, and the activity of superoxide-dismutase (SOD) in addition to rate of lipid peroxidation (LP) were measured. The experiment was conducted in a humidity tent. Signifi cant decrease in the relative chlorophyll content and in the amount of photosynthetic pigments was measured. At both sampling times, an increase was found in superoxide-dismutase enzyme activity and in rate of lipid peroxidation due to the bean rust infection. Notably, in several cases the differences were signifi cant. The results indicate that the above parameters have important role in the bean?rust interaction, which should be taken into consideration in resistance breeding.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 48 : 2 (2019), p. 253-259. -
További szerzők:Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Radócz László (1965-) (növényvédő agrármérnök) Tóth Brigitta (1984-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:ÚNKP-17-2
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM089843
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:The aflatoxin content of milk and dairy products as well as breast milk and the possibilities of detoxification / J. Csapó, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2020
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 13 : 1 (2020), p. 99-117. -
További szerzők:Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM089844
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Effect of UV light on food quality and safety / J. Csapó, J. Prokisch, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2019
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 12 : 1 (2019), p. 21-41. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM069557
Első szerző:Diósi Gerda (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Role of the farinograph test in the wheat flour quality determination / G. Diósi, M. Móré, P. Sipos
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
farinograph
wheat
flour
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria 8 (2015), p. 104-110. -
További szerzők:Móré Mariann (1985-) (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM071843
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Effect of different levels of nitrogen on the total polyphenol and total flavonoid content of sorghum and millet flours / Jevcsák Szintia, Murányi Eszter, Stündl László, Jóvér János, Sipos Péter
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria. - 10 (2017), p. 107-115. -
További szerzők:Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Jóvér János (1988-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM070768
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Alternative grains in nutrition / Sz. Jevcsák, P. Sipos
Dátum:2016
ISSN:2066-7744
Megjegyzések:Many people suffer from gluten sensitivity or gluten intolerance. They have to avoid or limit their gluten intake. Sorghum and millet are gluten-free cereals, wherefore persons with gluten sensitivity or gluten intolerance could consume them. Moreover, they have a lot of positive effects due to their phenolic compounds as phenol acid or flavonoid. Antioxidant activity in sorghum is especially high in comparison with other cereals. Our aim was to compare literature data about the chemical compositions of sorghum and millet with other grains.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria. - 9 : 1 (2016), p. 69-76. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM069556
Első szerző:Móré Mariann (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Cím:Investigation of rheological properties winter wheat varieties during storage / M. Móré, G. Diósi, P. Sipos, Z. Győri
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
winter wheat
reological properties
storage
valorigraph test
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria 8 (2015), p. 63-69. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1