CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM108094
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:A rost és a rezisztens keményítő mennyiségének meghatározása különböző analitikai-kémiai módszerekkel / Csapó János, Mezőszentgyörgyi Dávid, Szabari Miklós, Kiss Dóra, Sipos Péter
Dátum:2022
Megjegyzések:Az élelmi rostok meghatározásának módszertana az alábbiak szerint három nagy kategóriába sorolható: nem enzimatikus-gravimetrikus, enzimatikus-gravimetrikus és enzimatikus-kémiai módszerek, amelyek magukban foglalják az enzimatikus-kolorimetriás módszereket és az enzimatikus-GLC/HPLC módszereket. A rezisztens keményítő (RS) meghatározása során az első lépés az emészthető keményítő eltávolítása az élelmiszermintából hasnyálmirigy alfa-amiláz és amiloglükozidáz segítségével. Néha az amilolízist egy proteolízis lépés előzi meg pepszinnel és tripszinnel, hogy utánozzák a gyomor és a belek működését. Az RS mennyiségét vagy közvetlenül a maradékban, vagy a teljes keményítő és az emészthető keményítő közötti különbségként határozzák meg. Az új eljárások elve az, hogy in vitro RS-nek azt a keményítőt nevezik, amely nem hidrolizálódik az alfa-amilázzal végzett inkubációval. Amiloglükozidázt azért adnak hozzá, hogy elkerüljék az amiláz hidrolízis melléktermékei által okozott gátlást. A hidrolízis termékeket 80%-os etanollal extrahálják és elöntik. Az RS-t ezután 2 mólos káliumhidroxidban feloldják, és amiloglükozidázzal hidrolizálják. Az eljárás viszonylag egyszerű, nem igényel különösebb képzettséget.
ISBN:2734-7109
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 28th International Conference on Chemistry / szerk. Majdik Kornélia. - p. 25. -
További szerzők:Mezőszentgyörgyi Dávid (agrár) Szabari Miklós Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM108092
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:A rezisztens keményítő előállítása különböző fizikai módszerekkel / Csapó János, Mezőszentgyörgyi Dávid, Szabari Miklós, Kiss Dóra, Sipos Péter
Dátum:2022
Megjegyzések:Production of resistant starch by different physical methods
Carbohydrates are the most important components of the diet for meeting human energy needs. Their digestible part has a significant role in the body's energy supply, and their indigestible part has a specific nutritional function as dietary fiber. One of the most important questions in food processing is how we can influence the technological and nutritional properties of carbohydrates in such a way that they better meet modern dietary needs, especially with regard to food-related health issues, overweight, obesity and nutrition. During the production of RS, physical processes are preferable to chemical methods, because in many cases there is no need for major intervention in the technology, and a moderate modification of the technology can result in a significant change in the digestibility and nutritional properties of the starch. During the presentation, the authors present novel results concerning the physical methods of food processing and RS production, the nutritional and technological properties of RS, and the starch and dietary fiber content of plant-based foods.
ISBN:2734-7109
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 28th International Conference on Chemistry / ed. Majdik Kornélia. - p. 24. -
További szerzők:Mezőszentgyörgyi Dávid (agrár) Szabari Miklós Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1