CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM001476
Első szerző:Győri Zoltán (vegyész)
Cím:Az élelmiszertudományi képzés fejlődése a Debreceni Egyetemen / Győri Zoltán, Ungai Diána
Dátum:2007
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 53 : 1 (2007), p. 8-12. -
További szerzők:Ungai Diána (1980-) (agrármérnök)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM120226
035-os BibID:(Scopus)5139745153
Első szerző:Ungai Diána (agrármérnök)
Cím:Evolution of the mineral content of winter wheat in Hungary based on 30 years of measurement results / Diána Ungai, Péter Sipos, Zoltán Győri
Dátum:2022
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Az őszi búza ásványianyag-tartalmának alakulása magyarországon 30 év mérési eredményei alapján
Nowadays, research related to food science and nutrition places more and more emphasis on the examination of the chemical, feeding and nutrition-physiology quality of various products of plant origin and the evolution of the changes. The attention of many researchers is focused on these quality issues related to nutritional values, and on how these characteristics have changed over the past few decades, thanks to the intensive agrotechniques applied and the available varieties. In terms of our eating habits, cereals have been playing a central role in our everyday lives for thousands of years. In addition to providing energy thanks to their carbohydrate content, cereals can also be seen as a source of proteins, fibers, vitamins and, last but not least, minerals, as there are traditions of making and eating bread made from cereals both worldwide and in Hungary. Grain-based food production is part of a nation's culture. By preparing our manuscript, our goal was to analyze the large number of samples available from different growing areas to obtain an answer to a question that arises in many people, how the mineral content of winter wheat, which is a staple food in our diet, has changed over the past decades. Thus, by demonstrating the combined effect of changing ecological conditions, the applied agrotechniques and biological foundations, we intend to provide an accurate picture of the evolution of the mineral content of cereals.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
grain
winter wheat
years of cultivation
mineral content
phosphorus
potassium
magnesium
calcium
manganese
zinc
copper
changes in composition by year
boxplot diagram
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 3 (2022), p. 4013-4019. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM103985
Első szerző:Ungai Diána (agrármérnök)
Cím:Az őszi búza ásványianyag-tartalmának alakulása Magyarországon 30 év mérési eredményei alapján / Ungai Diána, Sipos Péter, Győri Zoltán
Dátum:2022
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Táplálkozási szokásainkat tekintve a gabonafélék évezredek óta központi szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Azon túlmenően, hogy szénhidráttartalmuknak köszönhetően energiát szolgáltatnak, a cereáliára fehérje-, rost-, vitamin- és nem utolsósorban ásványi anyagok forrásaként is tekinthetünk, hiszen úgy világszerte, mint Magyarországon egyaránt hagyományai vannak a gabonafélékből készített kenyér készítésének és fogyasztásának. A gabona-alapú élelmiszer-előállítás egy adott nemzet kultúrájának részét képezi. Kéziratunk elkészítésével kitűzött célunk az volt, hogy a rendelkezésre álló nagyszámú és különböző termőterületekről származó minták elemzésével választ kapjunk egy olyan ? sokakban felmerülő ? kérdésre, hogy miként változott az elmúlt évtizedek során az alap táplálékunkhoz tartozó őszi búza ásványi anyag tartalma. Így az idők folyamán változó ökológiai viszonyok, az alkalmazott agrotechnika és a biológiai alapok együttes hatását szemléltetve kívánunk valós képet adni a gabonafélék ásványi anyag tartalmának alakulásáról.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
őszi búza
elemtartalom
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 3 (2022), p. 4006-4012. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM090095
035-os BibID:(Scopus)85088267185
Első szerző:Ungai Diána (agrármérnök)
Cím:Az ásványianyag-tartalom alakulása a Jubilejnaja 50 őszi búzafajtában (Triticum aestivum L.), különböző termesztési években és termőterületeken, Magyarországon / Ungai Diána Kinga, Kovács Béla, Győri Zoltán
Dátum:2019
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 65 : 1 (2019), p. 2397-2405. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1