CCL

Összesen 31 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100860
Első szerző:Árnyasi Mariann (agrármérnök)
Cím:Investigation of polymorphisms and association of the ABCG2 gene with milk production traits in sheep / M. Árnyasi, I. Komlósi, M. P. Kent, L. Czeglédi, G. Gulyás, A. Jávor
Dátum:2013
ISSN:1871-1413
Megjegyzések:The ATP-binding casette sub-family G member 2 (ABCG2) gene was chosen as a candidate gene influencing milk production traits in sheep based on its function and chromosomal localization. A number of fragments were sequenced, including the 3·UTR region, 16 exons, and regions within introns 4, 5 and 6, in samples collected from 11 Awassi and 2 Gyimesi Racka sheep. A single 35-base insertion/deletion, and a total of 13 single nucleotide polymorphisms (SNPs) were identified. SNP mutations found in exons (n=3) were synonymous. Two SNPs (g.703T>C, c.863+40G>A) and the insertion/deletion (c.683-80_46del) were chosen for further investigation, and an association study between these three polymorphisms and milk production traits was performed in both breeds (Awassi n=310, Gyimesi Racka n=75). The analysis revealed significant effect of two of the studied SNPs in Gyimesi Racka. Mutation g.703T>C showed significant effect on protein percentage (p<0.05) while the c.683-80_46del had a significant effect on somatic cell score (p<0.01). However, further studies are needed to evaluate these possible associations more effectively.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
ABCG2 gene
Milk production
Sheep
Megjelenés:Livestock Science. - 154 : 1-3 (2013), p. 64-68. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Kent, M. P. Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM109257
035-os BibID:(Scopus)85149477136 (WoS)000942239000001
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Capsanthin supplementation modulates the immune response in broiler chickens under Escherichia coli lipopolysaccharide challenge / Brigitta Csernus, Csaba Szabó, Renáta Knop, Reda Gebrehaweria Kidane, Sawadi Fransisco Ndunguru, Gabriella Gulyás, Xénia Erika Ozsváth, Levente Czeglédi
Dátum:2023
ISSN:2363-9822
Megjegyzések:Due to the legislation of antibiotic usage, natural substances are required for application in the poultry industry. Because of their potential anti-inflammatory and immunomodulatory effects, carotenoids are great sources. Capsanthin, a major carotenoid giving the red color of pepper, is a promising feed additive, as it can reduce chronic inflammation. This study was conducted to determine the effects of capsanthin supplementation at 80 mg kg?1 in feed on the immune response of broiler chickens under Escherichia coli O55:B5 lipopolysaccharide (LPS) challenge. Ross 308 male broilers were divided into treatments: control (basal diet) and feedsupplemented groups. At 42 d of age, chickens were weighed and then challenged with 1 mg LPS per kilogram of body weight intraperitoneally. Four hours after injection, birds were euthanized, and then spleen and blood samples were collected. Capsanthin supplement at 80 mg kg?1 did not change the growth parameters and the relative spleen weight. LPS immunization resulted in higher splenic interleukin-1? (IL-1?), interleukin-6 (IL-6), and interferon-? (IFN-? ) mRNA expressions. Capsanthin addition reached lower gene expression levels of IL-6 and IFN-? compared to the LPS-injected birds. At plasma level, dietary capsanthin resulted in lower IL-1? and IL-6 levels. These results may indicate the potential anti-inflammatory effect of capsanthin supplementation in broiler chickens.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
capsanthin
broiler chicken
gene expression
immunology
Megjelenés:Archives Animal Breeding. - 66 : 1 (2023), p. 103-111. -
További szerzők:Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök) Knop Renáta (1983-) (állatorvos) Reda, Gebrehaweria Kidane (Phd hallgató) Ndunguru, Sawadi Fransisco (1980-) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Ozsváth Xénia Erika Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2020-NKA-04
Egyéb
ÚNKP20-4-I-DE-101
Egyéb
K139021
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM088097
Első szerző:Csikós Ádám (molekuláris biológus)
Cím:Species identification in meat and cheese products by PCR-single strand conformation polymorphism (PCR-SSCP) and DNA sequencing / Csikós Ádám, Tisza Ádám, Simon Ádám, Gulyás Gabriella, Jávor András, Czeglédi Levente
Dátum:2015
ISSN:1786-8440
Megjegyzések:In recent years species identification in foodstuffs by molecular biological methods have received more attention than in the earlier decades. The food adulteration scandals have highlighted to the importance of species identification techniques. In our study foodstuffs were analysed by PCR-SSCP and DNA sequencing techniques. Samples were originated from hypermarkets. DNA was extracted from foodstuffs. After DNA isolation we have amplified 278 bp region of 12S rRNA gene of mitochondrial genome. Amplified fragment was denaturated by high temperature and presence of formamide before SSCP. Denaturated PCR amplicons were separated by non-denaturing polyacrylamide gelelectrophoresis. DNA bands were visualized by silver-staining method. After PCR-SSCP analysis the non-denaturated PCR amplicons of 12 meat and 6 cheese products were analyzed by DNA sequencing. After PCR-SSCP analysis 6 meat products of 12 samples and 3 cheese products of 6 samples revealed to contain undeclared species. These results were confirmed by DNA sequencing that it showed the same results in the same samples. These results demonstrated that PCR-SSCP method is a reliable technique for species identification analysis in foodstuffs. Furthermore the PCR-SSCP method is a low cost method compared to than DNA sequencing or real-time PCR techniques.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
species identification
PCR-SSCP
DNA sequencing
Megjelenés:Animal welfare, etológia és tartástechnológia. - 11 : 2 (2015), p. 78-83. -
További szerzők:Tisza Ádám Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM061520
035-os BibID:(WoS)000371800000009 (Scopus)84960539521
Első szerző:Csikós Ádám (molekuláris biológus)
Cím:Applicability and sensitivity of PCR-SSCP method for milk species identification in cheese / A. Csikós, A. Hodzic, E. Pasic-Juhas, A. Jávor, A. Hrkovic-Porobija, T. Goletic, G. Gulyás, L. Czeglédi
Dátum:2016
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:Species identification in food has become a prominent issue in recent years as the importance of consumer protection has increased. DNA-based species identification methods were developed by researchers in the last two decades, as these are reliable, accurate, and low-cost techniques for species identification in raw and processed food products as well. In our study, universal primers were designed to conserved regions of mitochondrial 12S rRNA. Amplicons were heat-denatured and a PCR single strand conformation polymorphism (SSCP) method was developed to identify cattle, buffalo, sheep, and goat DNA. Sensitivity of this technique was tested on DNA mixtures of cattle-sheep, cattle-goat, and cattle-buffalo and the threshold limit of cattle DNA was 5%, 5%, and 3%, respectively. One hundred and five cheeses were purchased and collected from Bosnian and Hungarian farmers, retails, and supermarkets to reveal fraud, 32 percent of them (34 cheeses) were found to be mislabelled by species.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 45 : 1 (2016), p. 69-76. -
További szerzők:Hodzic, Aida Pasic-Juhas, Eva Jávor András (1952-) (agrármérnök) Hrkovic-Porobija, Amina Goletic, Teufik Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM061464
Első szerző:Csikós Ádám (molekuláris biológus)
Cím:Species identification in meat products by PCR-single strand conformation polymorphism and DNA sequencing / Csikós Ádám, Tisza Ákos, Simon Ádám, Gulyás Gabriella, Jávor András, Czeglédi Levente
Dátum:2014
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
Megjelenés:Innovative researches for the future of agriculture and rural areas development : Vth International Scientific Symposium for PhD Students and Students of Agricultural Colleges, 18-20 September 2014 Bydgoszcz-Inowrocław, Poland. - p. 42.
További szerzők:Tisza Ákos Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM061461
Első szerző:Csikós Ádám (molekuláris biológus)
Cím:Polimorfizmus keresése a szarvasmarha hipofízis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid 5. exonjában / Csikós Ádám, Simon Ádám, Homonai Krisztina, Gulyás Gabriella, Tisza Ákos, Tamás Andrea, Reglődi Dóra, Jávor András, Czeglédi Levente
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 65 (2015), p. 17-20. -
További szerzők:Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus) Homonai Krisztina (molekuláris biológus) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Tisza Ákos Tamás Andrea (Idegtudomány) (Pécs) Reglődi Dóra (Idegtudományok) Jávor András (1937-) (okleveles villamosmérnök) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM061462
Első szerző:Csikós Ádám (molekuláris biológus)
Cím:PCR-TTGE módszer alkalmazása DNS mutációk kimutatására / Csikós Ádám, Simon Ádám, Tisza Ákos, Gulyás Gabriella, Jávor András, Czeglédi Levente
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 57 (2014), p. 21-25. -
További szerzők:Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus) Tisza Ákos Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM104498
035-os BibID:(WoS)000819615300001 (Scopus)85132024237 (cikkazonosító)1559
Első szerző:Czeglédi Levente (agrármérnök)
Cím:Relationship between Plasma Pituitary Adenylate Cyclase-Activating Polypeptide (PACAP) Level and Proteome Profile of Cows / Czegledi Levente, Csosz Eva, Gulyas Gabriella
Dátum:2022
ISSN:2076-2615
Megjegyzések:Pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide (PACAP) is a pleiotropic and multifunc- tional neuropeptide; it takes part in the regulation of various physiological processes, such as feeding, reproduction, catecholamine synthesis, thermoregulation, motor activity, brain development and neuronal survival. Since PACAP plays important regulatory roles, we hypothesized that the level of PACAP in blood is associated with expression of other proteins, which are involved in different metabolic pathways. The objective of the present study was to compare plasma protein profiles of cows with high and low plasma PACAP levels. Differential proteome analyses were performed by two-dimensional gel electrophoresis (2D-PAGE) followed by tryptic digestion and protein identi- fication by liquid chromatography?mass spectrometry (LC-MS). A total of 210 protein spots were detected, and 16 protein spots showed statistically significant differences (p < 0.05) in the expression levels between groups. Ten spots showed a higher intensity in the high-PACAP-concentration group, while six spots were more abundant in the low-PACAP-concentration group. The functions of the differentially expressed proteins indicate that the PACAP level of plasma is related to the lipid metabolism and immune status of cattle.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
PACAP
cattle
protein expression
2D-PAGE
Megjelenés:Animals. - 12 : 12 (2022), p. 1-12. -
További szerzők:Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM089784
Első szerző:Czeglédi Levente (agrármérnök)
Cím:A hipofízis adenilát cikláz aktiváló polipeptid előfordulása tejelő tehenek plazmájában = Occurence of pituiraty adenylate cyclase-activating polypeptide in the plasma of dairy cows / Czeglédi Levente, Simon Ádám, Csernus Brigitta, Tisza Ákos, Ozsváth Xénia, Csősz Éva, Gulyás Gabriella
Dátum:2018
Megjegyzések:A hipofízis adenilát cikláz aktiváló polipeptid (PACAP) struktúráját tekintve a szekretin családhoz tartozik. Az állati szervezetben két aktív formája található meg, a 38 aminosavból álló PACAP38, 90%-os előfordulással, illetve a 27 aminosavból álló PACAP27. Irodalmi adatok alapján szerepe van a reprodukcióban, gasztrointesztinális rendszer működésében és az idegrendszeri szabályozásban. Holstein-fríz tejelő teheneken végzett vizsgálataink során ELISA assay-vel kvantitáltuk az azonos laktációs és szaporodásbiológiai stádiumban lévő állatok plazmájának PACAP38 szintjét, mely alapján alacsony és magas plazma PACAP38 koncentrációjú csoportokat alakítottunk ki. Ezt követően kétdimenziós poliakrilamid gélelektroforézissel frakcionáltuk a plazma proteomját és összehasonlító elemzés után azonosítottuk a különböző expressziós szintet mutató fehérjefoltokat. A tömegspektrometriás elemzés 8 olyan egyedi fehérjét eredményezett, melyek összefüggésbe hozhatóak a tehenek csökkent, illetve emelkedett PACAP expressziójával. A publikáció elkészítését az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008 számú projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Based on its structure, pituiraty adenylate cyclase-activating polypeptide (PACAP) is a member of secretin family. Two active forms of PACAP can be found in animals, PACAP38 is consisted of 38 amino acids which form has a frequency of 90 percent, and PACAP 27 that is a 27 amino acids form. Several functions can be attributed to this peptide, it takes part in reproduction, gastrointestinal-tract functions and regulates the nervous system. Holsteinfriesian dairy cows in the same lactational and reproductive stages were sampled to determine their plasma PACAP38 levels by ELISA assay. Based on PACAP38 plasma levels, cows were divided into 2 groups such as high and low PACAP38 levels and plasma proteoms were fractioned by two dimensional polyacrylamide gel electrophoresis. Comparing groups, protein spots with different expression levels were identified. MALDI-TOF mass spectrometry analysis resulted 8 unique proteins those are in relationship with low or high PACAP expression levels of cows. The work is supported by the EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008 project. The project is co-financed by the European Union and the European Social Fund.
ISBN:978 615 5837 14 2
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXXVII. Óvári Tudományos Nap, Fenntartható agrárium és környezet, az Óvári Akadémia 200 éve - múlt, jelen, jövő. - p. 90-91. -
További szerzők:Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus) Csernus Brigitta (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Tisza Ákos Ozsváth Xénia Erika Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM074447
Első szerző:Czeglédi Levente (agrármérnök)
Cím:Development of dna methods for the identification of food substitution by poultry species in meat and processed meat products / Czeglédi Levente, Gulyás Gabriella, Csernus Brigitta, Simon Ádám
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being / ed. Ovidiu Tiţa. - p. 83. -
További szerzők:Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Csernus Brigitta (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM060237
Első szerző:Czeglédi Levente (agrármérnök)
Cím:Állati eredetű termékek minőségének molekuláris háttere / Czeglédi Levente, Gulyás Gabriella, Jávor András
Dátum:2015
Megjelenés:[s.l.] : [s.n.], 2015
Terjedelem:[485] p.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok tankönyv
További szerzők:Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014
TÁMOP
701
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM059759
Első szerző:Czeglédi Levente (agrármérnök)
Cím:Proteomika az élelmiszer-előállításában / Czeglédi Levente, Gulyás Gabriella, Csősz Éva
Dátum:2015
Megjelenés:[s.l.] : [s.n.], 2015
Terjedelem:94 p.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok jegyzet
További szerzők:Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014
TÁMOP
701
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3