CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM065073
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:A meggy tárolását javító pre-, és posztharveszt technológiák vizsgálata / Kovács Csilla, Sipos Szilvia, Takács Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2016
ISSN:0231-2956
Megjegyzések:A meggy a tárolásával kapcsolatosan meglehetősen kevés megfigyelést végeztek a cseresznyével ellentétben. A meggy posztharveszt technológiája a hasonló gyümölcsök esetében sikeresen alkalmazott módszerek megfelelő adaptálásával minden bizonnyal sikeresen kifejleszthető. A megfelelő tárolási technológiák kidolgozásához szükséges eredmények a közeljövőben lehetővé tehetik a polcállóság, vagyis az eltarthatóság időtartamának megnövelését, mely pozitívan befolyásolná a meggy gazdaságban, feldolgozásban betöltött szerepét, hiszen megnőhetne a meggy felhasználási, illetve kereskedelembe hozatali időszaka. A kutatás célja a pre-és a posztharveszt módszerek vizsgálata a meggy eltérő (kontroll, módosított légterű) tárolása, valamint a meggy fungicides és kontroll kezelése esetén. A meggy minőségi és mennyiségi tulajdonságainak vizsgálatát az Újfehértói Kutató Állomáson, a mikrobiológiai célú vizsgálatokat pedig a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézet Mikrobiológiai Laboratóriumában végeztük.A vizsgálatok során célul tűztük ki, hogy az egyes tárolási módok (zacskós, tálcás, Stepack Xtend) hogyan befolyásolják a meggy minőségi és mennyiségi tulajdonságait (pl.: a színintenzitás, a húskeménység, a savkoncentráció, a Brix% és az antocianin-tartalom), valamint a tárolás alatti, romlást okozó mikróbák jelenlétét. A legfőbb célunk azonban az eltarthatóság, a polcállóság, a beltartalmi paraméterek megőrzése, valamint a mikrobiológiai változások figyelemmel kísérése volt.A vizsgálat során meghatároztuk az egyes betárolt meggyek fertőzöttségét, mely a fertőzöttség mértékét mutató index (Disease Severity Index) segítségével történt. Ezt követően a meggyekről kitenyészthető kórokozókat (Alternaria sp., Penicillium sp., Fusarium sp.) endofitákat (Trichoderma sp.) és baktériumokat identifikáltuk. A fungiciddel kezelt 'Érdi bőtermő' esetén megfigyelhető volt a kórokozók magasabb jelenléte a kezelés nélküli meggyekhez képest.Összességében elmondható, hogy a preharveszt fungicides kezelés pozitívan hatott vagy csak kismértékű csökkenést okozott a különböző meggy fajták minőségi paramétereit illetően és különböző módon a hatott a fajták függvényében.A polcállósági időtartam az 'Újfehértói fürtös' és a 'Debreceni bőtermő' esetében mutatott kimagaslóan jó értékeket. A tapasztaltak szerint a módosított légterű tárolás, illetve a fungicides preharveszt kezelés pozitívan befolyásolhatja az Érdi bőtermő minőségi paramétereinek megőrzésének hatékonyságát, illetve a polcállósági idejét, de az együttes hatás kevésbé volt eredményes, mint a külön-külön gyakorolt eredmény.A StePac Xtend tasak a tárolás alatt végbemenő minőségi paramétereknek negatív változását csökkentette és a kezelés a polcállósági időt pozitívan befolyásolta. A posztharveszt, módosított légtérben történő tárolás csökkentette a betárolt gyümölcsben bekövetkezett értékveszteséget, amely a gazdasági bevételt pozitív irányban befolyásolhatja, azonban javasolt a közvetlen forgalomba helyezés vagy a feldolgozás.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
meggy
pre-, és posztharveszt technológiák
Megjelenés:62. Növényvédelmi Tudományos Napok / szerk. Horváth József, Haltrich Attila, Molnár János. - p. 88. -
További szerzők:Sipos Szilvia (1994-) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM065074
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:Changes of quality parameters and decaying fungal community following modified atmosphere packaging of Prunus cerasus fruits / Kovács Csilla, Sipos Szilvia, Takács Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2016
Megjegyzések:Modified atmosphere has been widely used for long-time storage of different fruits. Breathable bags providing Modified Atmosphere Packaging (MAP) has been successfully used for Prunus avium (cherry, or sweet cherry), but we have limited knowledge about its usage for Prunus cerasus (sour cherry or tart cherry). Prunus cerasus varieties widely known to has high nutritional values with high melatonin, vitamin A, beta-carotene and flavonoid contents, while having lower sugar content than sweet cherries.Quality parameters were determined for firmness (Durofel-Index), colour (Ctifl-Index), sugar content (Brix%), titratable acid and anthocyanin content in three different conditions: (i) following harvest, (ii) following cold storage and (iii) following cold storage with MAP. Shelf-life was monitored using disease severity index (0-6) for detecting the activity of fruit decaying fungi. The incidence of the different fungi were also comparing at the end of the shelf-life tests.Quality parameters have decreased following 60 days cold storage, while MAP storage resulted similar parameters, like fruits following harvest. Antioxidant content has not changed dramatically during the storage either. However shelf-life was significantly reduced following 60 days storage in both cases. The fungal microbiota of the pre-storage and post-storage fruits has also changed with dominating Alternaria and Penicillium species following cold storage. Further optimization of pre and/or postharvest treatments may extend the storage and the shelf-life of the Prunus cerasus fruits providing longer time for availability of fresh fruit with high nutritional value with the help of cold MAP storage.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
quality parameters
modified atmosphere packaging
Prunus cerasus
Megjelenés:Meeting of Young Researchers from V4 Countries Abstract book / Ed. Monika Wesołowska. - p. 44.
További szerzők:Sipos Szilvia (1994-) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:
Rekordok letöltése1