CCL

Összesen 8 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM101505
035-os BibID:(cikkazonosító)1664 (WoS)000794541900001 (Scopus)85129311395
Első szerző:Erdélyi Lóránd József (Gyógyszerész)
Cím:Investigation of the Role and Effectiveness of Chitosan Coating on Probiotic Microcapsules / Erdélyi Lóránd, Fenyvesi Ferenc, Gál Bernadett, Haimhoffer Ádám, Vasvári Gábor, Budai István, Remenyik Judit, Bereczki Ilona, Fehér Pálma, Ujhelyi Zoltán, Bácskay Ildikó, Vecsernyés Miklós, Kovács Renátó, Váradi Judit
Dátum:2022
ISSN:2073-4360
Tárgyszavak:Műszaki tudományok Anyagtudományok és technológiák idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Polymers. - 14 : 9 (2022), p. 1-16. -
További szerzők:Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Gál Bernadett Haimhoffer Ádám (1994-) (gyógyszerész) Vasvári Gábor (1990-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Budai István (1977-) (folyamatmérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Bereczki Ilona (1981-) (vegyész, antibiotikumkémikus) Fehér Pálma (1976-) (gyógyszerész) Ujhelyi Zoltán (1984-) (gyógyszerész) Bácskay Ildikó (1969-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Vecsernyés Miklós (1959-) (gyógyszertechnológus, endokrinológus) Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.4-15-2020-00008
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM103834
035-os BibID:(cikkazonosító)9036 (scopus)85137124306 (wos)000845745000001
Első szerző:Gálné Remenyik Judit (kémia tanár, okleveles vegyész)
Cím:Comparison of the Modulating Effect of Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract on Occludin and ZO-1 on Caco-2 and HUVEC Cultures / Remenyik Judit, Biró Attila, Klusóczki Ágnes, Juhász Krisztián Zoltán, Szendi-Szatmári Tímea, Kenesei Ádám, Szőllősi Erzsébet, Vasvári Gábor, Stündl László, Fenyvesi Ferenc, Váradi Judit, Markovics Arnold
Dátum:2022
ISSN:1422-0067
Megjegyzések:Increased permeability of the epithelial and endothelial cell layers results in the onset of pathogenic mechanisms. In both cell types, cell?cell connections play a regulatory role in altering membrane permeability. The aim of this study was to investigate the modulating effect of anthocyanin-rich extract (AC) on TJ proteins in inflammatory Caco-2 and HUVEC monolayers. Distribution of Occludin and zonula occludens-1 (ZO-1) were investigated by immunohistochemical staining and the protein levels were measured by flow cytometry. The mRNA expression was determined by quantitative real-time PCR. The transepithelial electrical resistance (TEER) values were measured during a permeability assay on HUVEC cell culture. As a result of inflammatory induction by TNF-?, redistribution of proteins was observed in Caco-2 cell culture, which was reduced by AC treatment. In HUVEC cell culture, the decrease in protein and mRNA expression was more dominant during inflammatory induction, which was compensated for by the AC treatment. Overall, AC positively affected the expression of the examined cell-binding structures forming the membrane on both cell types
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
tight junction (TJ)
zonula occludens-1 (ZO-1)
occludin
Caco-2
HUVEC
Megjelenés:International Journal Of Molecular Sciences. - 23 : 16 (2022), p. 1-13. -
További szerzők:Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Klusóczki Ágnes (1991-) (biotechnológus) Juhász Krisztián Zoltán (1998-) (molekuláris biológus) Szendi-Szatmári Tímea (1989-) (molekuláris biológus) Kenesei Ádám (1989-) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Vasvári Gábor (1990-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM075561
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans : (a pilot clinical study) / Judit Homoki, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, László Stündl, Piroska Bíró-Molnár, Melinda Paholcsek, Judit Váradi, Fenyvesi Ferenc, Barna Kelentey, Judit Nemes, Judit Remenyik
Dátum:2018
ISSN:2042-6496 2042-650X
Megjegyzések:The purpose of this study was to determine whether cherry extract has any effect on salivary α-amylase activity (sAA) or on the level of Streptococcus mutans in human saliva. 70 patients (45 females and 25 males) in three age groups (22 children, 25 young adults, and 23 adults) were examined. All participants completed a questionnaire to obtain information on their oral health behaviour and life style. Clinical examination was performed to record the number of decayed, missing and filled teeth (DMF-T). Saliva samples were collected for the measurement of sAA and the salivary S. mutans level before and after chewing a gum with or without cherry extract. Statistical evaluation of data was performed. S. mutans and the sAA level of unstimulated saliva samples did not depend on either age or gender. The basal sAA value of adult patients was in linear correlation with the dental caries status. Habitual chewing-gum use decreased the resting sAA and the mean of DMF-T. The number of S. mutans cells was significantly lower in the resting saliva of allergic patients. The applied mechanical and gustatory stimuli by chewing gum resulted in higher sAA and S. mutans levels and a slow decrease of values was observed in the control group for the next 30 min. Thereafter, sAA and S. mutans levels decreased earlier in the presence of sour cherry extract than those of control cases. Chewing gum with sour cherry extract may be useful for the prevention of dental caries.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Food & Function. - 9 : 7 (2018), p. 4008-4016. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM073942
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anti-caries bubble gum / Homoki Judit, Gyémánt Gyöngyi, Balogh Péter, Stündl László, Bíróné Molnár Piroska, Szarvas Mária Magdolna, Váradi Judit, Fenyvesi Ferenc, Kelentey Barna, Nemes Judit, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 143. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM114816
035-os BibID:(cikkazonosító)4022 (WoS)001077925400001 (Scopus)85172280399
Első szerző:Klusóczki Ágnes (biotechnológus)
Cím:Effectiveness of Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract on Gliadin-Induced Caco-2 Barrier Damage / Ágnes Klusóczki, Boglárka Oláh, Dominik Hosszú, Ferenc Fenyvesi, Judit Remenyik, Judit Homoki, Alexandra Gyöngyösi, Ildikó Bácskay, Judit Váradi
Dátum:2023
ISSN:2072-6643
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Nutrients. - 15 : 18 (2023), p. 1-16. -
További szerzők:Oláh Boglárka Hosszú Dominik Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Homoki Judit (1978-) (biológus) Gyöngyösi Alexandra (1990-) (táplálkozástudományi szakember) Bácskay Ildikó (1969-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM074310
035-os BibID:(cikkazonosító)861 (WoS)000447544900064 (Scopus)85049609875
Első szerző:Nguyen, Thi Le Phuong
Cím:Protective Effect of Pure Sour Cherry Anthocyanin Extract on Cytokine-Induced Inflammatory Caco-2 Monolayers / Thi Le Phuong Nguyen, Ferenc Fenyvesi, Judit Remenyik, Judit Rita Homoki, Péter Gogolák, Ildikó Bácskay, Pálma Fehér, Zoltán Ujhelyi, Gábor Vasvári, Miklós Vecsernyés, Judit Váradi
Dátum:2018
ISSN:2072-6643
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Nutrients. - 10 : 7 (2018), p. 1-14. -
További szerzők:Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Homoki Judit (1978-) (biológus) Gogolák Péter (1968-) (biológus, immunológus) Bácskay Ildikó (1969-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fehér Pálma (1976-) (gyógyszerész) Ujhelyi Zoltán (1984-) (gyógyszerész) Vasvári Gábor (1990-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Vecsernyés Miklós (1959-) (gyógyszertechnológus, endokrinológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
AGR_PIAC_13-1-2013-0039
Egyéb
GINOP-2.2.1-15-2017-00079
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM118452
035-os BibID:(cikkazonosító)251 (WoS)001161181000001 (Scopus)85184692675
Első szerző:Skopkó Boglárka Emese (fogszakorvos)
Cím:Changes in the Composition of Unstimulated and Stimulated Saliva Due to Chewing Sour Cherry Gum and a Toothbrush Change / Boglárka Emese Skopkó, Judit Rita Homoki, Mónika Éva Fazekas, Melinda Paholcsek, Péter Fauszt, Péter Dávid, László Stündl, Piroska Bíróné Molnár, Ildikó Noémi Forgács, Judit Váradi, Kinga Ágnes Bágyi, Judit Remenyik
Dátum:2024
ISSN:2073-4409
Megjegyzések:Background: Our previous studies demonstrated that sour cherry anthocyanins (AC) reduce the salivary count of Streptococcus mutans and inhibit salivary amylase activity within 30 minutes after chewing AC gum. AC gum and changing toothbrushes after scaling reduced the Gram-negative species in the unstimulated salivary microbiota. The present study examined the effect of AC gums on salivary factors, including changes in microbiome. Methods: The study was conducted over three weeks with two groups; young adults (18-30) and adults (30-45). Ten participants changed their toothbrushes, while the other 10 participants did not change after the control period. After scaling, all participants received three doses of AC gum daily. The salivary mRNA and protein levels of cytokines, mucins, melatonin, and the microbiota of unstimulated and stimulated saliva were determined by polymerase chain reaction, enzyme-linked immunosorbent assay, and 16S rRNA gene sequencing. Results: Significantly higher levels of tumor necrosis factor alpha (TNF alpha), interleukin-1 beta (IL-1 beta), mucin5B (MUC5B), mucin7 (MUC7), and melatonin were detected in stimulated saliva. Correlation analysis of these factors with the microbiota showed positive correlations with the genera Lachnospiraceae, Eikenella, Saccharibacteria_(TM7), Streptococcus, Prevotella, and Haemophilus. Conclusions: AC chewing gum has a beneficial effect on the composition of the oral microbiome, and toothbrush replacement leads to changes in the levels of salivary pro-inflammatory cytokines.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Cells. - 13 : 3 (2024), p. 1-29. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Fazekas Mónika (1985-) (biotechnológus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Forgács Ildikó Noémi (1992-) (biológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Bágyi Kinga (1971-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM108820
035-os BibID:(cikkazonosító)44 (Scopus)85148729067 (WoS)000938385000001
Első szerző:Skopkó Boglárka Emese (fogszakorvos)
Cím:High-Throughput Sequencing Analysis of the Changes in the Salivary Microbiota of Hungarian Young and Adult Subpopulation by an Anthocyanin Chewing Gum and Toothbrush Change / Boglárka Skopkó, Melinda Paholcsek, Anna Szilágyi-Rácz, Péter Fauszt, Péter Dávid, László Stündl, Judit Váradi, Renátó Kovács, Kinga Bágyi, Judit Remenyik
Dátum:2023
ISSN:2304-6767
Megjegyzések:The sour cherry contains anthocyanins, which have bactericide action against some oral bacteria (Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa). Sour cherry also has antibiofilm action against Streptococcus mutans, Candida albicans, and Fusobacterium nucleatum. Our earlier research proved that chewing sour cherry anthocyanin gum significantly reduces the amount of human salivary alpha-amylase and Streptococcus mutans levels. The microbiota of a toothbrush affects oral health and regular toothbrush change is recommended. A total of 20 healthy participants were selected for the study. We analysed saliva samples with 16S rRNA sequencing to investigate the effect of 2 weeks (daily three times, after main meals) of chewing sour cherry anthocyanin gum-supplemented by toothbrush change in half of our case-control study cohort-after scaling on human oral microbiota. A more stable and diverse microbiome could be observed after scaling by the anthocyanin gum. Significant differences between groups (NBR: not toothbrush changing; BR: toothbrush changing) were evaluated by log2 proportion analysis of the most abundant family and genera. The analysis showed that lower level of some Gram-negative anaerobic (Prevotella melaninogenica, Porphyromonas pasteri, Fusobacterium nucleatum subsp. vincentii) and Gram-positive (Rothia mucilaginosa) bacteria could be observed in the case group (BR), accompanied by build-up of health-associated Streptococcal network connections.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
gum chewing
toothbrush change
saliva
oral microbiota
recolonization
Megjelenés:Dentistry Journal. - 11 : 2 (2023), p. 1-16. -
További szerzők:Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Bágyi Kinga (1971-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1