CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM010925
Első szerző:Papp Mária (belgyógyász, gasztroenterológus)
Cím:Anti-microbial antibodies in celiac disease : trick or treat? / Maria Papp, Ildiko Foldi, Istvan Altorjay, Eszter Palyu, Miklos Udvardy, Judit Tumpek, Sandor Sipka, Ilma Rita Korponay-Szabo, Eva Nemes, Gabor Veres, Tamas Dinya, Attila Tordai, Hajnalka Andrikovics, Gary L. Norman, Peter Laszlo Lakatos
Dátum:2009
ISSN:1007-9327 (Print)
Megjegyzések:To determine the prevalence of a new set of anti-glycan and anti-outer membrane protein (anti-OMP) antibodies in a Hungarian cohort of adult Celiac disease (CD) patients. METHODS: 190 consecutive CD patients [M/F: 71/119, age:39.9 (SD:14.1) years], 100 healthy, and 48 gastrointestinal controls were tested for glycan anti-Saccharomyces cerevisiae (gASCA), anti-laminaribioside (ALCA), anti-chitobioside, anti-mannobioside, anti-OMP antibodies and major NOD2/CARD15 mutations. Thirty out of 82 CD patients enrolled at the time of diagnosis were re-evaluated for the same antibodies after longstanding gluten-free diet (GFD). RESULTS: 65.9% of the CD patients were positive for at least one of the tested antibodies at the time of the diagnosis. Except anti-OMP and ALCA, anti-microbial antibodies were exclusively seen in untreated CD; however, the overall sensitivity was low. Any glycan positivity (LR+: 3.13; 95% CI: 2.08-4.73) was associated with an increased likelihood ratio for diagnosing CD. Significant correlation was found between the levels of anti-glycan and anti-endomysial or anti-transglutaminase antibodies. Anti-glycan positivity was lost after longstanding GFD. Anti-glycan antibody titers were associated with symptoms at presentation, but not the presence of NOD2/CARD15 mutations. Patients with severe malabsorption more frequently had multiple antibodies at diagnosis (P = 0.019). CONCLUSION: The presence of anti-glycan antibodies in CD seems to be secondary to the impaired small bowel mucosa which can lead to increased antigen presentation. Furthermore, anti-glycan positivity may be considered an additional marker of CD and dietary adherence.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:World Journal of Gastroenterology 15 : 31 (2009), p. 3891-3900. -
További szerzők:Földi Ildikó (1981-) (orvos) Altorjay István (1954-) (belgyógyász, gasztroenterológus, onkológus) Pályu Eszter (1983-) Udvardy Miklós (1947-) (belgyógyász, haematológus) Tumpek Judit (1944-) (orvosi laboratóriumi szakorvos) Sipka Sándor (1945-) (laboratóriumi szakorvos) Korponay-Szabó Ilma (1959-) (gyermekgyógyász) Nemes Éva (1957-) (csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus) Veres Gábor (1969-2020) (csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus) Dinya Tamás (1974-) (sebész szakorvos, onkológus szakorvos) Tordai Attila Andrikovics Hajnalka Norman, Gary L. Lakatos Péter (Semmelweis Egyetem)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM008179
Első szerző:Papp Mária (belgyógyász, gasztroenterológus)
Cím:Haptoglobin-polimorfizmus : új genetikai kockázati tényező a coeliakia kialakulásában és klinikai megjelenési formáiban / Papp M., Nemes E., Földi I., Udvardy M., Harsfalvi J., Altorjay I., Máté I., Dinya T., Várvölgyi Cs., Barta Zs., Veres G., Lakatos P. L., Tumpek J., Tóth L., Szathmári E., Kapitány A., Gyetvai Á., Korponay-Szabó I.
Dátum:2008
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
coeliakia
Haptoglobin
Genetikai rizikó
HLA-DQ
Génpolimorfizmus
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:Gyermekgyógyászat. - 59 : 5 (2008), p. 264-270. -
További szerzők:Nemes Éva (1957-) (csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus) Földi Ildikó (1981-) (orvos) Udvardy Miklós (1947-) (belgyógyász, haematológus) Hársfalvi Jolán (1949-) (klinikai biokémikus) Altorjay István (1954-) (belgyógyász, gasztroenterológus, onkológus) Máté István Dinya Tamás (1974-) (sebész szakorvos, onkológus szakorvos) Várvölgyi Csaba (1958-) (belgyógyász, gasztroenterológus) Barta Zsolt (1964-) (belgyógyász, gasztroenterológus) Veres Gábor (1969-2020) (csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus) Lakatos Péter (Semmelweis Egyetem) Tumpek Judit (1944-) (orvosi laboratóriumi szakorvos) Tóth László (1971-) (patológus) Szathmári Erzsébet Kapitány Anikó (1979-) (molekuláris biológus) Gyetvai Ágnes Korponay-Szabó Ilma (1959-) (gyermekgyógyász)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM006783
Első szerző:Papp Mária (belgyógyász, gasztroenterológus)
Cím:Haptoglobin polymorphism : a novel genetic risk factor for celiac disease development and its clinical manifestations / Papp, M., Foldi, I., Nemes, E., Udvardy, M., Harsfalvi, J., Altorjay, I., Mate, I., Dinya, T., Varvolgyi, C., Barta, Z., Veres, G., Lakatos, P. L., Tumpek, J., Toth, L., Szathmari, E., Kapitany, A., Gyetvai, A., Korponay-Szabo, I. R.
Dátum:2008
ISSN:0009-9147
Megjegyzések:Haptoglobin (Hp) alpha-chain alleles 1 and 2 account for 3 phenotypes that may influence the course of inflammatory diseases via biologically important differences in their antioxidant, scavenging, and immunomodulatory properties. Hp1-1 genotype results in the production of small dimeric, Hp2-1 linear, and Hp2-2 cyclic polymeric haptoglobin molecules. We investigated the haptoglobin polymorphism in patients with celiac disease and its possible association to the presenting symptoms. METHODS: We studied 712 unrelated, biopsy-proven Hungarian celiac patients (357 children, 355 adults; severe malabsorption 32.9%, minor gastrointestinal symptoms 22.8%, iron deficiency anemia 9.4%, dermatitis herpetiformis 15.6%, silent disease 7.2%, other 12.1%) and 384 healthy subjects. We determined haptoglobin phenotypes by gel electrophoresis and assigned corresponding genotypes. RESULTS: Hp2-1 was associated with a significant risk for celiac disease (P = 0.0006, odds ratio [OR] 1.54, 95% CI 1.20-1.98; prevalence 56.9% in patients vs 46.1% in controls). It was also overrepresented among patients with mild symptoms (69.2%) or silent disease (72.5%). Hp2-2 was less frequent in patients than in controls (P = 0.0023), but patients having this phenotype were at an increased risk for severe malabsorption (OR 2.21, 95% CI 1.60-3.07) and accounted for 45.3% of all malabsorption cases. Celiac and dermatitis herpetiformis patients showed similar haptoglobin phenotype distributions. CONCLUSIONS: The haptoglobin polymorphism is associated with susceptibility to celiac disease and its clinical presentations. The predominant genotype in the celiac population was Hp2-1, but Hp2-2 predisposed to a more severe clinical course. The phenotype-dependent effect of haptoglobin may result from the molecule's structural and functional properties.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:Clinical Chemistry. - 54 : 4 (2008), p. 697-704. -
További szerzők:Földi Ildikó (1981-) (orvos) Nemes Éva (1957-) (csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus) Udvardy Miklós (1947-) (belgyógyász, haematológus) Hársfalvi Jolán (1949-) (klinikai biokémikus) Altorjay István (1954-) (belgyógyász, gasztroenterológus, onkológus) Máté István Dinya Tamás (1974-) (sebész szakorvos, onkológus szakorvos) Várvölgyi Csaba (1958-) (belgyógyász, gasztroenterológus) Barta Zsolt (1964-) (belgyógyász, gasztroenterológus) Veres Gábor (1969-2020) (csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus) Lakatos Péter (Semmelweis Egyetem) Tumpek Judit (1944-) (orvosi laboratóriumi szakorvos) Tóth László (1971-) (patológus) Szathmári Erzsébet Kapitány Anikó (1979-) (molekuláris biológus) Gyetvai Ágnes Korponay-Szabó Ilma (1959-) (gyermekgyógyász)
Internet cím:elektronikus változat
DOI
elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1