CCL

Összesen 13 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM066984
Első szerző:Fári Miklós (kertészmérnök)
Cím:Biotechnológia, anno 1920-1938 és ma : Ereky Károly programja a fehérjeprobléma megoldásáról és napjaink feladatai / szerzők Fári Miklós Gábor, Molnár Miklós, Antal Gabriella, Domokos-Szabolcsy Éva, Harangi-Rákos Mónika, Kurucz Erika, Kralovánszky U. Pál, Lisztes-Szabó Zsuzsa, Pető Károly, Szakály Zoltán, Veres Szilvia, Popp József
Dátum:2016
Megjelenés:Budapest : Szaktudás Kiadó Ház ; Debrecen : Ereky K. Biotechnológiai Alapítvány, 2016
Terjedelem:436 p.
ISBN:978 615 5224 67 6
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok szakkönyv
További szerzők:Molnár Miklós Antal Gabriella (1987-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Harangi-Rákos Mónika (1985-) (gazdasági agrármérnök) Kurucz Erika (1983-) (agrármérnök-kutató) Kralovánszky Ubul Pál Lisztes-Szabó Zsuzsa (1976-) (biológus) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Popp József (1955-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:Földművelésügyi Minisztérium (Szerződés száma: PTKF/1894-3/2015)
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM066983
Első szerző:Fári Miklós (kertészmérnök)
Cím:Biotechnológia, anno 1917-1919 : Ereky Károly víziója az élettudomány alkalmazásáról / szerzők Fári Miklós Gábor, Kralovánszky U. Pál, Harangi-Rákos Mónika, Pető Károly, Szakály Zoltán, Csíder Ibolya, Antal Gabriella, Kurucz Erika, Bradács Zsuzsanna, Domokos-Szabolcsy Éva, Popp József
Dátum:2015
Megjelenés:Budapest : Szaktudás Kiadó Ház ; Debrecen : Ereky K. Biotechnológiai Alapítvány, 2015
Terjedelem:261 p.
ISBN:978 615 5224 65 2
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok szakkönyv
További szerzők:Kralovánszky Ubul Pál Harangi-Rákos Mónika (1985-) (gazdasági agrármérnök) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Csíder Ibolya (1986-) (biodiverzitás, természetvédelem, agrár-közgazdaságtan) Antal Gabriella (1987-) (kertészmérnök) Kurucz Erika (1983-) (agrármérnök-kutató) Bradács Zsuzsa (1983-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Popp József (1955-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:Nemzeti Kultúrális Alap (Szerződés száma: 3437/1804)
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM113817
035-os BibID:(WOS)000759255200026
Első szerző:Popovics Péter András (agrárközgazdász)
Cím:Fostering innovation at University of Debrecen / Péter Popovics, Lilla Jutkusz, Károly Pető, Zoltán Szakály, Zoltán Bács
Dátum:2019
Megjegyzések:The aim of our writing is to present the opportunities offered by the University of Debrecen to students and researchers for the further development of innovative ideas in the marketplace, and to identify the essential linking elements of the university's innovative environment that can have an impact based on mutual benefits from local, regional, national and international levels. The University of Debrecen's Innovation Ecosystem Center (IEC) is an organization that is constantly evolving to meet the needs of the university in terms of innovation, development of corporate cooperation and technology transfer. It aims to promote industrial exploitation of research results and promote the introduction of ideas into the market. It is one of the tasks of the IEC - in line with what was said at the World Economic Forum in 2018 - to spread the entrepreneurial mindset, to strengthen corporate relations and to take a positive social impact approach to innovation processes. To help the University of Debrecen to fully fulfil its mission of innovation and its visibility and recognition from the local to the international level, thereby contributing to the wider (market) exploitation of university ideas, and contributing to the cooperation between the competitive and governmental sectors. For the development of the local economy and for addressing environmental-socio-economic challenges, it is essential to provide a professional environment in an incubation center that meets the demands of the 21st century
ISBN:978-84-9048-789-1
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Innovation
Entrepreneurship
Incubation
Innovation Centre
Start-up ecosystem
Megjelenés:Proceedings 5th CARPE Conference: Horizon Europe and beyond / Javier Orozco Messana; Juan Miguel Martínez Rubio. - p. 191-200. -
További szerzők:Jutkusz Lilla Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Bács Zoltán (1969-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM074524
Első szerző:Popp József (közgazdász)
Cím:A sertéstenyésztés helyzete a globális kihívások tükrében / Popp József, Szakály Zoltán, Pető Károly, Harangi-Rákos Mónika
Dátum:2015
Megjegyzések:A sertéságazat és a húsipar jelenleg nehéz helyzetben van Magyarországon. A magyar sertéshizlalás átlagos önköltsége az elmúlt években a tartósan magas takarmányárak mellett gyakran meghaladta a felvásárlási árat, ezért a sertésállomány tartós növekedéséről még nem beszélhetünk. A sertéspiacra a ciklikusság jellemző, ráadásul a felvásárlási ár ciklusának leszálló ága a magas takarmányárakkal esett egybe. A termékpályán belüli jövedelemelosztás egyenlőtlensége - a jövedelem alapvetően nem a termelői szférában keletkezik - is komoly gondokat okoz. A hazai sertéstartás jövője az előállított termékek piaci versenyképességétől függ. Az előállított termékek választékát, árát és minőségét alapvetően az dönti el, hogy mire van kereslet és milyen áron. A magyar sertéságazatban a technológia is kardinális kérdés, mert nagy a takarmányozási- és tartástechnológiai lemaradás a fejlett európai versenytársakhoz képest. A korszerű technológiák (tartás, klíma, takarmányozás) jelentősen csökkentik a fajlagos takarmány-felhasználást, az elhullási veszteséget, növelik viszont a súlygyarapodást, javítják a takarmányértékesítést, összességében pedig a jövedelmezőséget. A sertéságazatban olyan termelési eljárások kifejlesztésére van igény, melyek alkalmazásával a naturális hatékonysági mutatók, így a fajlagos hozamok számottevően növelhetők a környezet károsodása nélkül. Összességében elmondható, hogy a sertéstartás legfontosabb kritikus tényezői körébe tartozik a szervezetlen termékpálya, az integráció hiánya, a feketegazdaság erőteljes jelenléte, az alacsony hatékonyság és technológiai színvonal, valamint a nem versenyképes biológiai alapok, a kapcsolat hiánya az élelmiszer-kiskereskedelemmel, a szakképzettség és a K+F alacsony szintje az ágazatban, a takarmányár volatilitása, az eladósodott, hitelképtelen vállalkozások, a földpiac bizonytalansága és a fogyasztói tudatosság hiánya.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Állattenyésztés és takarmányozás. - 64 : 3 (2015), p. 207-225. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Harangi-Rákos Mónika (1985-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM097192
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:Health behaviour, behaviour change and personalised diet / Zoltan Szakaly, Karoly Peto
Dátum:2018
ISSN:2519-0393 2517-9616
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Journal of Advances in Health and Medical Sciences. - 4 : 2 (2018), p. 43-52. -
További szerzők:Pető Károly (1958-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM092846
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:A minőségre és származásra utaló jelölések szerepe a fogyasztói döntéshozatalban / Szakály Zoltán, Horvát, Adelina, Soós Mihály, Pető Károly, Szente Viktória
Dátum:2014
ISSN:1786-3422 2560-2551
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing. - 10 : 1 (2014), p. 3-10. -
További szerzők:Horvát Adelina Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Szente Viktória (1975-) (agrár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM077998
035-os BibID:(WOS)000468715200010 (Scopus)85063271332
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:A modified model of the willingness to pay for functional foods / Zoltán Szakály, Sándor Kovács, Károly Pető, Péter Huszka, Marietta Kiss
Dátum:2019
ISSN:0195-6663
Megjegyzések:The aim of this research was to develop a modified version of the Munene model summarizing the factors influencing willingness to pay for functional foods, adjusted to the Hungarian population. The questionnaire survey was conducted in 2014 in Hungary on a sample of 500 individuals, representative for gender, age, settlement type and region. Building blocks of the Munene model were examined and tested with a Latent Variable Path Analysis with the Partial Least Squares (LVPLS) model. According to the results, the strongest relationship in the modified model was identified between attitudes towards, and beliefs about, the attributes of functional foods, i.e. the more consumers believe in the health protecting effect of functional foods, the more positive their attitudes towards those foods, and the more they are willing to pay a premium for them. The highest explanatory power in the model was attributed to the attitudes towards functional foods, followed by beliefs about the attributes of functional foods, and then by consumer demographics. The modification of the original Munene model based on a Hungarian sample contributes to an examination of its usability and provides an example of how it can fit to another culture. Moreover, a comprehensive model including factors influencing WTP has not yet been developed among Hungarian consumers.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
functional food
willingness to pay
WTP
consumer attitude
Megjelenés:Appetite. - 138 (2019), p. 94-101. -
További szerzők:Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Huszka Péter Kiss Marietta (1981-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM076637
035-os BibID:(WOS)000440938200006 (Scopus)85050686269
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:Adaptation of the Food Choice Questionnaire: the case of Hungary / Szakály Zoltán, Kontor Enikő, Kovács Sándor, Popp József, Pető Károly, Polereczki Zsolt
Dátum:2018
ISSN:0007-070X
Megjegyzések:Purpose The purpose of this paper is to examine the applicability of the original 36-item Food Choice Questionnaire (FCQ) model developed by Steptoe et al. (1995) in Hungary. Design/methodology/approach The national representative questionnaire involved 1,050 individuals in Hungary in 2015. Several multivariable statistical techniques were applied for the analysis of the data: confirmatory factor analysis, principal component analysis, and cluster and Log-linear analysis. Findings The results indicate that the original nine-factor model is only partially applicable to Hungary. This study successfully managed to distinguish the following factors: health and natural content, mood, preparation convenience, price and purchase convenience, sensory appeal, familiarity, and ethical concern. The FCQ scales proved to be suitable for the description of clusters based on specific food choices and demographic characteristics. By using the factors, the following five clusters were identified: modern food enthusiast, tradition-oriented, optimizer, easy-choice and un-concerned, all of which could be addressed by public health policy with individually tailored messages. Originality/value The Hungarian testing process of the FCQ model contributes to an examination of its usability and provides the possibility of fitting the model to different cultures.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Validity
Motives
Food choice
Questionnaire
Megjelenés:British Food Journal. - 120 : 7 (2018), p. 1474-1488. -
További szerzők:Kontor Enikő (1963-) (közgazdász) Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Popp József (1955-) (közgazdász) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Polereczki Zsolt (1980-) (élelmiszer-marketing)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM074703
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:A fenntartható fogyasztás iránt elkötelezett fogyasztói csoport, a lohas szegmens jellemzői / Szakály Zoltán, Pető Károly, Popp József, Jasák Helga
Dátum:2015
ISSN:2064-8839 2064-8839
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok kutatási jelentés
fenntartható fogyasztás
LOHAS
sustainable consumption
Megjelenés:Táplálkozásmarketing. - 2 : 1 (2015), p. 3-9. -
További szerzők:Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Popp József (1955-) (közgazdász) Jasák Helga (1988-) (élelmiszermarketing)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM074681
035-os BibID:(cikkazonosító)1763 (Scopus)85030455509 (WOS)000414896200093
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:Attitudes of the Lifestyle of Health and Sustainability Segment in Hungary / Szakály Zoltán, Popp József, Kontor Enikő, Kovács Sándor, Pető Károly, Jasák Helga
Dátum:2017
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:The aim of the research was to define the size of the Hungarian LOHAS (Lifestyle of Health and Sustainability) consumer group by analyzing its lifestyle based on sustainable values. To achieve this goal, a representative questionnaire-based survey was carried out involving 1000 individuals in Hungary. During the value-orientated research, 25 lifestyle statements were drawn up. According to the results, five value-based segments could be distinguished. The largest cluster, the young trend followers group, reflects the characteristics of the LOHAS consumers' lifestyle to the greatest extent. However, this segment cannot entirely be regarded as a consumer group devoted to LOHAS values, which is why a further segmentation of this group was necessary. As a result of this further segmentation, the third sub-cluster, which emphasizes the ethical (competence) statements the most, can be identified with the LOHAS consumer group, which makes up 8.7% of the Hungarian population. Further research is necessary to find out whether the situation regarding value orientation in Hungary is similar to that in other Eastern European countries whose social and cultural backgrounds are very similar. Revealing the values of the Lifestyle of Health and Sustainability segment contributes to the extension of the literature.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
lifestyle
health
sustainability
attitudes
segmentation
Megjelenés:Sustainability. - 9 : 10 (2017), p. 1763-. -
További szerzők:Popp József (1955-) (közgazdász) Kontor Enikő (1963-) (közgazdász) Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Jasák Helga (1988-) (élelmiszermarketing)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM074520
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:A LOHAS szegmens mérete és jellemzői Magyarországon = The size and characteristics of the LOHAS segment in Hungary / Szakály Zoltán, Pető Károly, Popp József, Jasák Helga
Dátum:2015
ISSN:2064-8839
Megjegyzések:Az 1990-es évekig a marketing fókuszában azok a cserefolyamatok álltak, amelyekben a hatalom birtokosa a termelő volt. Az erőforrások korlátozottságának és a környezeti kihívásoknak a felismerésével, a harmadik évezred elején olyan globális kérdések foglalkoztatják a marketing szakembereket, mint a fenntartható fejlődés és a fenntartható fogyasztás. Kutatásunk célja a fenntartható értékrend szerinti életstílus elemzésével meghatározni a magyarországi LOHAS fogyasztói csoport nagyságát, melyet három lépésben valósítottunk meg. Elsőként a fenntartható értékrend hazai megjelenését vizsgáltuk faktorelemzés segítségével. Ezt követően elvégeztük a magyar fogyasztók értékrend alapú életstílus szegmentációját k-means klaszterezési eljárás segítségével, végül pedig további szegmentációval megbecsültük a LOHAS értékek iránt legelkötelezettebb fogyasztói csoport nagyságát. Célkitűzésünk volt továbbá, hogy eredményeinket összehasonlítsuk Rácz (2013) azonos módszertannal végzett tudományos munkájának legfontosabb megállapításaival. A kutatás célkitűzéseinek megvalósítására egy 1000 fős országos reprezentatív kérdőíves megkérdezést indítottunk 2013 szeptemberében Magyarországon. Az értékorientált életstílus kutatás során 25 életstílus-állítást fogalmaztunk meg. A 25 állítás 5 tényező mentén került kialakításra, amelyek a következők voltak: környezettudatos értékek, egészségtudatos értékek, etikus értékek, autentikus értékek, individualista értékek. Eredményeink szerint a magyar fogyasztók értékrendjében jelen vannak a fenntarthatóság irányába mutató jellemzők, és azok hat értékkategóriába különülnek el: individualista értékek, autentikus értékek, környezettudatos értékek, etikus kompetenciaértékek, egészségtudatos értékek, etikus vállalati értékek. Az értékdimenziók közül az autentikus értékek, az egészség- és környezettudatosság, valamint az etikus vállalati magatartás meghatározó jelentőségűek a magyar lakosság számára. A fenntartható értékrend mentén öt értékalapú szegmentumot tudtunk elkülöníteni, ezek név szerint az Idősödő közömbösek (16,4%), a Fiatal trendkövetők (32,1%), a Fiatal környezettudatosak (18,6%), az Etikus hagyománytisztelők (22,6%) és a Csalódott pesszimisták (10,3%). A legnagyobb klaszter, a Fiatal trendkövetők csoportja körvonalazza leginkább a LOHAS fogyasztók életstílusának jellemzőit. A szegmens azonban nem tekinthető teljes egészében a LOHAS értékek iránt elkötelezett fogyasztói csoportnak. A legnagyobb heterogenitást az etikus kompetenciaértékek mentén mutatják a Fiatal trendkövetők, ezért szükségesnek tartottuk a csoport további szegmentálását a legelkötelezettebb LOHAS fogyasztók arányának meghatározása érdekében. Az etikus kompetencia- jellemzőket leginkább felülértékelő harmadik alklaszter feleltethető meg a magyar LOHAS fogyasztói csoportnak. Eredményeink alapján arányuk 8,7% a magyar lakosságon belül, amely lényegében megegyezik Rácz (2013) megközelítően 8,0%-os csoportméretével.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
fenntarthatóság
szegmentálás
Fiatal trendkövetők
LOHAS
Megjelenés:Táplálkozásmarketing. - 2 : 1 (2015), p. 11-30. -
További szerzők:Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Popp József (1955-) (közgazdász) Jasák Helga (1988-) (élelmiszermarketing)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM051811
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:Az életstílus hatása az egészségmagatartásra és a funkcionális élelmiszerek fogyasztására / Szakály Zoltán, Pető Károly, Soós Mihály, Szente Viktória
Dátum:2013
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Élelmiszer, táplálkozás és marketing. - 9 : 1 (2013), p. 3-11. -
További szerzők:Pető Károly (1958-) (agrármérnök) Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Szente Viktória (1975-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2