CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM118268
Első szerző:Kálmán Ákos (közgazdász)
Cím:Global tendencies in turkey meat production, trade and consumption / Ákos Kálmán, László Szőllősi
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Global meat production totaled 357 million metric tons in 2021. Poultry accounted for nearly 40 percent of total meat production, including 4.2 percent of turkey meat (5.8 million tons). Global turkey meat production has stagnated between 5.5 and 6.0 million tons s ince 2008, in contrast to the monotonous upward trend in poultry meat production. Turkey meat production generally occurs under well-integrated conditions, with some large multinational companies and smaller, regional players. The industry is exposed to a number of fac tors that affect supply and demand, including disease outbreaks, government regulations, consumer preferences, and economic conditions. Key factors driving market growth include population growth, urbanisation, and increasing consumer awareness of the health benefits of turkey mea t over other meats. In addition, advances in processing, packaging, and distribution technology have improved turkey meat's shelf life and availability, further fueling growth. Turkey farming and production are mainly concentrated in certain regions such as North America and Eu rope, where industrialisation has a long history and infrastructure is well developed. Turkey meat production in these areas is sufficient to meet local demand and is often exported to other regions. However, in other regions where turkey farming is less developed, such as part s of Asia and Africa, turkey meat production is insufficient to meet local demand. This type of meat must be imported from other regions. The degree of self- sufficiency in turkey meat depends on the level of development of the sector in each region. This study investigates the factors affecting global and regional markets for turkey meat and systematised the development of global consumption, production, and trade of turkey meat
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
market situation
poultry meat
turkey meat
challenges
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2023), p. 83-89. -
További szerzők:Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM005873
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:Brojler csirke hízlalás ökonómiai helyzete Magyarországon / Szőllősi László
Dátum:2008
Megjegyzések:A tanulmány célkitőzése a brojlercsirke ágazat nemzetközi és hazai helyzetének rövid ismertetetését követően szekunder adatgyőjtésre alapozva bemutatni annak ökonómiai viszonyait Magyarországra vonatkozóan, majd primer adatgyőjtésre támaszkodó üzemtani kalkulációs modell segítségével vizsgálni a nemzetközi szinten is versenyképes hatékonysági mutatókkal rendelkező termelő vállalkozások költség-, árbevétel-, illetve jövedelemviszonyait. Az elemzés alátámasztja azt a tényként kiemelhető helyzetet, amely szerint a magyar baromfiágazat nemzetközi versenyképessége romlott az utóbbi években. Ennek egyik nem elhanyagolható oka az ágazatban fennálló tartósan alacsony jövedelmezsőég, ami nemcsak a gyengébb hatékonysági mutatókkal termelő, de a magasabb termelési színvonallal rendelkező üzemek esetében is megfigyelhető. Az alacsony jövedelemtermelő képesség hátterében az egyes vállalkozások technológiai színvonalában, s ezen keresztül a naturális hatékonysági mutatókban megfigyelhető hiányosságok mellett az output és input árak - elsősorban a takarmányár - kedvezőtlen alakulása is nagy szerepet játszik. Kijelenthető, hogy az adott piaci körülmények között realizálható jövedelem tekintetében meghatározó jelentőséggel bír azon mőszaki-technológiai fejlesztések megvalósítása - és egyúttal ezek nemzetközi tendenciáknak megfelelő továbbfejlesztése -, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolják a termelés naturális értelemben vett hatékonyságát, s ezen keresztül a brojler hízlalás költségeinek alakulását.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
brojlercsirke hízlalás
gazdasági elemzés
költségszerkezet
jövedelmezőség
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 29 (2008), p. 171-180. -
Internet cím:elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1