CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM086110
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban! / Szőllősi László, Molnár Szilvia, Molnár Györgyi, Horn Péter, Sütő Zoltán
Dátum:2015
ISSN:1586-779X
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Baromfiágazat. - 15 : 4 (2015), p. 60-64. -
További szerzők:Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Molnár Györgyi (agrár) Horn Péter Sütő Zoltán (1955-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM079590
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:A tojás mint alapvető és funkcionális élelmiszer táplálkozás-élettani jelentősége / Szőllősi László, Molnár Szilvia, Molnár Györgyi, Horn Péter, Sütő Zoltán
Dátum:2017
ISSN:2064-8839
Megjegyzések:The image of table eggs and egg consumption habits were negatively influenced by the American National Cholesterol Education Program based on the misperception that dietary cholesterol affects serum cholesterol levels in blood. Research in recent years, which is less well-known and widespread in the public awareness, has refuted this theory. Eggs are miracle foods containing 40 proteins and 18 amino acids, and rich in vitamins and minerals, with the same biological value as breast milk. Moreover, eggs have functional properties which can make it one of the possible tools for improving public health because it reduces the risk of a large number of diseases, and helps brain function and foetal development, and strengthens the immune system. Nevertheless, the Hungarian egg consumption and production were down in recent years. Stopping and reversing this trend are needed as quickly as possible. The aim of this study is to summarize the latest research results on eggs and its nutritional significance, which is able to provide a basis for adequate information to consumers and updating the knowledge of related disciplines.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
étkezési tojás
tévhitek
koleszterin
egészségmegőrző
nemzetközi ajánlások
marketingkommunikáció
Megjelenés:Táplálkozásmarketing. - 4 : 1-2 (2017), p. 7-22. -
További szerzők:Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Molnár Györgyi (agrár) Horn Péter (1942-) (közgazdász) Sütő Zoltán (1955-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM058963
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:Az étkezési tojástermelés jövedelmezőségét meghatározó tényezők ökonómiai értéke / Szőllősi László, Molnár Györgyi, Sütő Zoltán
Dátum:2014
ISSN:1418-1789
Megjegyzések:A tanulmány célja a magyarországi étkezési tojás termelés jövedelmezőségét befolyásoló legfontosabb tényezők marginális ökonómiai értékeinek meghatározása. A vizsgálatok akövetkező tényezőkre terjedtek ki: a tojás értékesítési ára, a takarmány beszerzési ára, a jérce beszerzési ára, az egy tyúkra vetített tojástermelés, a napi takarmányfelhasználás,a tojóházi elhullás mértéke, a "B" osztályú tojások aránya, illetve az átlagos tojástömeg.A gazdálkodási tevékenység naturális adatokon alapuló ökonómiai teljesítményének vizsgálatára egy olyan szimulációs modellt alkalmaztak a szerzők, aminek input adataiból az eredmények determinisztikus módon vezethetők le. A modell input paraméterei két csoportra oszthatók: technológiai és gazdasági. A technológiai paraméterek magukba foglalják a termelés naturális hatékonysági mutatóit, míg a gazdasági paraméterek közzé a termelés input és output árai, valamint fajlagos költségtételei tartoznak, jelen esetben a 2012. évi átlagárakat, értékeket jelentik. Az eredmények alapján a tojás értékesítési árának 1,01, a takarmány beszerzési árának -0,15, a jérce beszerzési árának -0,04, az egy tyúkra vetített tojástermelésnek 0,07, a napi takarmányfelhasználásnak -0,10, az elhullás mértékének -0,06, a "B" osztályú tojások arányának -0,14, illetve a tojástömegnek 0,04 Ft/tojás ökonómiai értéke van. Ezek az értékek megmutatják, hogy az adott tényező peremfeltételektől számított egy egységgel történő emelkedése (ceteris paribus) milyen irányban és mértékben változtatja a jövedelmet. A szerzők vizsgálták továbbá, hogy miként befolyásolják a különböző termelési szintek és input-output árak az egyes tényezők ökonómiai értékeit. Az egyes tényezők ökonómiai értékére mind a gazdasági, mind a termelési feltételek hatással lehetnek, amelyek lineáris és nem lineáris kapcsolatokkal egyaránt jellemezhetők.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
determinisztikus modell
marginális ökonómiai érték
termelési paraméterek
input-output árak
magyarországi étkezési tojástermelés
szcenárióelemzés
Megjelenés:Acta Agraria Kaposváriensis. - 18 : 1 (2014), p. 30-49. -
További szerzők:Molnár Györgyi (agrár) Sütő Zoltán (1955-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1