CCL

Összesen 7 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM118277
Első szerző:Ladányi Krisztina (közgazdász)
Cím:Víziszárnyas sülve-főve / Ladányi Krisztina, Molnár Szilvia, Szőllősi László
Dátum:2014
ISSN:1786-4976
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Kulinárium: a gasztronómiai menedzsment lapja. - 2014 : szeptember-október (2014), p. 16-17. -
További szerzők:Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM087102
Első szerző:Ladányi Krisztina (közgazdász)
Cím:Kézműves cukrászipari termékek magyarországi vásárlásának és fogyasztásának jellemzői / Ladányi Krisztina, Szőllősi László
Dátum:2016
ISSN:2062-8269 2498-9312
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Carolus Robertus. - 6 : 1 (2016), p. 127-136. -
További szerzők:Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.4.A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM058956
Első szerző:Ladányi Krisztina (közgazdász)
Cím:A cukrászipari termékek fogyasztási szokásainak főbb jellemzői Magyarországon / Ladányi Krisztina, Szőllősi László
Dátum:2014
ISSN:2064-8839
Megjegyzések:A tanulmány középpontjában a kézműves cukrászipari termékek fogyasztási és vásárlási szokásai állnak. A téma aktualitását adja, hogy a hazai kézműves cukrásziparban az elmúlt évtizedekben számos változás ment végbe, az ágazat belső problémákkal küzd, továbbá a megváltozott fogyasztói szokásokra is próbál reagálni, valamint a különleges magyar cukrász ágazatot - a rendelkezésre álló szakirodalmak szerint - még nem vizsgálták korábban.Célkitűzésünk megvizsgálni a megváltozott fogyasztói szokásokat és azt befolyásoló tényezőket Magyarországon. Primer kutatási módszerként a megkérdezés személyes és online formáját alkalmaztuk. Előbbi jelenleg is folyamatban van, ezért ebben a tanulmányban csak az internetes kérdőívek (n=468) eredményeit értékeltük ki. Vizsgálataink alapján kijelenthetjük, hogy a megkérdezettek többsége fogyaszt és vásárol is cukrászipari termékeket. Legtöbben a minőségi termékeket keresik és ennek érdekében akár több pénzt is hajlandóak áldozni. A fogyasztók leginkább cukrászdákban szerzik be a termékeket és a kikapcsolódás, feltöltődés, valamint a magasabb minőségű termékek beszerzése érdekében látogatják ezeket az üzleteket. A megváltozott fogyasztási szokásoknak köszönhetően a könnyedebb, természetes alapanyagú termékek a leggyakrabban keresettek.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
kézműves cukrászat
cukrászipari termékek
fogyasztói szokások
vásárlást befolyásoló tényezők
Megjelenés:Táplálkozásmarketing. - 1 : 1-2 (2014), p. 119-123. -
További szerzők:Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.4.A/2-11-1-2012-000
TÁMOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM086975
Első szerző:Molnár Szilvia (közgazdász)
Cím:A víziszárnyas-ágazat nemzetközi és hazai helyzetéről / Molnár Szilvia, Ladányi Krisztina, Szőllősi László
Dátum:2014
ISSN:1586-779X
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Baromfiágazat. - 14 : 3 (2014), p. 64-71. -
További szerzők:Ladányi Krisztina (1990-) (közgazdász) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM074389
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:Cost analysis of pig slaughtering: a hungarian case study / Szőllősi László, Molnár Szilvia, Ladányi Krisztina, Karnai Laura, Szűcs István
Dátum:2017
ISSN:1789-221X 1789-7874
Megjegyzések:The scale of Hungarian slaughterhouses is small in international comparison and the cost of slaughter and cutting a pig of average live weight is relatively high at 16.1-19.4 EUR on average. The aim of this study is to evaluate the cost of pig slaughter and cutting through the case study of a medium-scale plant in Hungary. Based on data from the enterprise, a calculation was performed in relation to the "output" quantity of pig slaughter and cutting, as well as its value and the cost and cost structure of processing. The capacity of the examined plant and its utilisation were analysed and cost reductions were estimated for various increases of output. In 2015, the direct cost of slaughter and cutting was 18.9 EUR per pig for the medium-scale plant which processed 100 thousand pigs. When the purchase cost of pigs is excluded, labour costs accounted for the highest share (30%) of costs, followed by services (29%) and energy costs (21%). For this reason, the level of wages and employer's contributions has a rather high significance. Analysis showed that significant increases in Hungarian minimum wage and guaranteed living wage in 2017 resulted in an estimated 7% increase in the cost of slaughter and cutting compared to 2015, despite the decrease of contributions. The capacity utilisation of the plant was a low 28% when compared to a single 8-hour shift considered full capacity. The cost of slaughter and cutting was estimated to be reduced to 14.2-17.0 EUR per pig if the plant operated at full capacity. This may be considered a lower bound estimate of cost because there are numerous restricting factors on optimising capacity utilisation, such as: 1) number of live animals available for purchase and related logistics; 2) cooling capacity availability; 3) labour availability; 4) market position of the enterprise and potential for marketing additional pig meat products. Enterprises of this scale are recommended to consider producing more value-added products and, accordingly, investing in product development.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
meat industry
slaughterhouse
capacity utilisation
economies of scale
slaughtering costs
Megjelenés:Apstract. - 11 : 3-4 (2017), p. 121-130. -
További szerzők:Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Ladányi Krisztina (1990-) (közgazdász) Karnai Laura (1991-) (közgazdász) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM058959
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:A helyi kézműves termék-előállítás és -forgalmazás során felmerülő együttműködés lehetőségei egyes kiemelt turisztikai vonzerővel rendelkező erdélyi településeken / Szőllősi László, Szűcs István, Molnár Szilvia, Ladányi Krisztina
Dátum:2014
ISSN:2064-3004
Megjegyzések:A tanulmány hátterét egy, a 2014 júniusában az erdélyi Korondon és környékén (Hargita megye) megvalósított képzési program és interaktív tanulmányút adta, ahol mesterszakos hallgatók bevonásával, kézműves termékekkel kapcsolatos tevékenységeket ismertünk meg és dokumentáltunk, fókuszálva az ottani legjobb gyakorlatra. Célkitűzésünk: (1) Korondon és környékén a kézműves termékek (élelmiszer és nem élelmiszer) előállítása és forgalmazása során felmerülő helyi szintű problémák azonosítása; (2) a meglévő és potenciális együttműködési lehetőségek feltárása; (3) valamint egyes fellelhető "jó gyakorlatok" bemutatása. A cikkben a hegyi méhészettel, mint kézműves élelmiszer előállítás és a taplászattal, mint kézművesség foglalkozunk részletesebben. Az együttműködési lehetőségek vizsgálata, mint horizontális elem jelenik meg a tanulmányban. A vizsgált erdélyi településeken működő helyi kézműves termék-előállító és -forgalmazó vállalkozások között sok esetben hiányzik az együttműködés. Ugyanakkor azonosíthatók azok a jövőbemutató jól működő példák (pl.: a korondi Szász Ilyés méhész), amelyek közzététele mások számára is átvehető mintákkal szolgálhatnak. A jó gyakorlatok azt mutatják, hogy ugyan az együttműködések kialakulásához legalább a helyi szereplők szándéka szükséges, viszont azok sikeréhez nélkülözhetetlenek az olyan személyek/szervezetek, akik/amelyek a helyi közösségben a koordinátori, vezető szerepet látják el.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
helyi kézműves élelmiszerek
tradicionális mesterségek
együttműködés
önszerveződés
koordináció
helyi piacok
erdélyi termékvédjegyek
Megjelenés:Journal of Central European Green Innovation. - 2 : 3 (2014), p. 111-134. -
További szerzők:Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász) Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Ladányi Krisztina (1990-) (közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM068999
Első szerző:Szűcs István (agrárközgazdász)
Cím:A hazai tejágazat fejlesztési koncepciójának komplex megvalósíthatósági elemzése és továbbfejlesztése / Szűcs István, Béri Béla, Szőllősi László, Kovács Krisztián, Molnár Szilvia, Ladányi Krisztina ; szerk. Szűcs István
Dátum:2015
Megjelenés:Debrecen : Debreceni Egyetem ; OTP Bank Nyrt. Agrár Kollégiuma, 2015
Terjedelem:111 p.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok nem besorolt
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök) Kovács Krisztián (1981-) (okleveles gazdasági agrármérnök) Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Ladányi Krisztina (1990-) (közgazdász) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1