CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM118268
Első szerző:Kálmán Ákos (közgazdász)
Cím:Global tendencies in turkey meat production, trade and consumption / Ákos Kálmán, László Szőllősi
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Global meat production totaled 357 million metric tons in 2021. Poultry accounted for nearly 40 percent of total meat production, including 4.2 percent of turkey meat (5.8 million tons). Global turkey meat production has stagnated between 5.5 and 6.0 million tons s ince 2008, in contrast to the monotonous upward trend in poultry meat production. Turkey meat production generally occurs under well-integrated conditions, with some large multinational companies and smaller, regional players. The industry is exposed to a number of fac tors that affect supply and demand, including disease outbreaks, government regulations, consumer preferences, and economic conditions. Key factors driving market growth include population growth, urbanisation, and increasing consumer awareness of the health benefits of turkey mea t over other meats. In addition, advances in processing, packaging, and distribution technology have improved turkey meat's shelf life and availability, further fueling growth. Turkey farming and production are mainly concentrated in certain regions such as North America and Eu rope, where industrialisation has a long history and infrastructure is well developed. Turkey meat production in these areas is sufficient to meet local demand and is often exported to other regions. However, in other regions where turkey farming is less developed, such as part s of Asia and Africa, turkey meat production is insufficient to meet local demand. This type of meat must be imported from other regions. The degree of self- sufficiency in turkey meat depends on the level of development of the sector in each region. This study investigates the factors affecting global and regional markets for turkey meat and systematised the development of global consumption, production, and trade of turkey meat
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
market situation
poultry meat
turkey meat
challenges
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2023), p. 83-89. -
További szerzők:Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM113966
Első szerző:Kálmán Ákos (közgazdász)
Cím:A pulykahízlalás jövedelemtermelő képességének alakulása jó színvonalon gazdálkodó magyarországi üzemekben / Kálmán Ákos, Erdős Adél Dorottya, Kertész-Molnár Szilvia, Szűcs István, Szőllősi László
Dátum:2023
ISSN:0046-5518
Megjegyzések:A vágópulyka-előállításnak napjainkban számos kihívással kell szembenéznie, amely a világgazdasági folyamatokból, valamint az állattartás nehézségeiből és biológiai sajátosságaiból fakad. bár a pulykahús kedvező beltartalma és magas ásványianyag-tartalma miatt kedvelt fehérjeforrás, kereslete az elmúlt években - főként a HoreCa (hotelek, éttermek, kávézók) szektor kiesése miatt -, globális szinten mérséklődött. Jelen tanulmányban a magyarországi pulykahús-előállító szakágazat üzemtani vizsgálatát tűztük ki célul. a kutatás során egy hazai, jó színvonalon gazdálkodó vágópulyka előállításával foglalkozó "virtuális üzemet" modelleztünk, amelyhez determinisztikus elven működő szimulációs modellt alkalmaztunk. a "virtuális üzem" lényegében az országban működő gazdaságok felső negyedébe tartozókat tükrözi, nem pedig az országos átlagot. a modellkalkuláció időhorizontja 2022. év elejére vonatkozik, így az eredmények is az akkori input és output árak mellett értelmezhetők. a rögzített feltételek mellett egy kilogramm élőpulyka előállításának költsége 575 forint volt a vizsgált időszakban. a termelési költségek közel 90%-át az anyagjellegű költségek jelentették, melyet a takarmány költsége határoz meg. a vágópulykaelőállítás termelési értéke egy kilogramm élősúlyra vetítve 479 forint volt, az ágazat számára elérhető horizontális támogatásokkal együtt. a modell alapján, a vizsgált gazdasági környezetben még jó színvonalú gazdálkodási körülmények között is veszteséges a vágópulyka előállítása. Jövedelmező tevékenységre magasabb élőállat felvásárlási árak vagy alacsonyabb költségek (pl. a takarmányárak visszarendeződése) esetében számíthatnak a termelők.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
pulykaágazat
hatékonyság
költség-jövedelem
modellkalkuláció
magyar esettanulmány
Megjelenés:Gazdálkodás. - 67 : 2 (2023), p. 101-122. -
További szerzők:Erdős Adél Dorottya (1994-) (közgazdász) Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM082058
Első szerző:Kálmán Ákos (közgazdász)
Cím:A magyar baromfiágazat külkereskedelmi kapcsolatai és lehetőségei / Kálmán Ákos, Szőllősi László, Nagy László
Dátum:2016
ISBN:978 963 9639 84 3
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:LVIII. Georgikon Napok : Kivonat-kötet : Programfüzet, valamint az elhangzó és poszter előadások rövid kivonatainak gyűjteménye. - p. 78. -
További szerzők:Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök) Nagy László
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM086972
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:Versenyképesség meghatározó tényezői II. - a piacra jutás feltételei / Szőllősi László, Molnár Szilvia, Kálmán Ákos
Dátum:2017
ISSN:1586-779X
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Baromfiágazat. - 17 : 4 (2017), p. 4-12. -
További szerzők:Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Kálmán Ákos (1987-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:ÚNKP-17-4-III-DE-368
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1