CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM120721
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Pleurotus ostreatus Mushroom: A Promising Feed Supplement in Poultry Farming / Gréta Törős, Hassan El-Ramady, Áron Béni, Ferenc Peles, Gabriella Gulyás, Levente Czeglédi, Mahendra Rai, József Prokisch
Dátum:2024
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm mushrooms are cultivated on diverse by-products based on substrates that hold promise for mitigating antibiotic usage in the poultry industry and reducing environmental pollution. By incorporating agricultural by-products into mushroom cultivation, the functionality of the mushroom products can be increased, then the final product can be a more effective feed supplement. After mushroom cultivation, spent mushroom substrate (SMS) can be valorized, due to the presence of huge amounts of bioactive compounds like beta-glucan, chitin, polyphenols, and flavonoids related to mycelia. As a prebiotic and antimicrobial feed supplement, these mushrooms positively influence gut microbiota, intestinal morphology, and thus overall poultry well-being. This article underscores the potential of solid-state fermentation (SSF) to enhance the bioactivity of oyster mushrooms and their derivatives, offering a cost-effective and efficient strategy for transforming unconventional feeding materials. Moreover, it emphasizes broader implications, including the reduction of antibiotic dependence in poultry farming, highlighting the promising integration of oyster mushrooms and their derivatives for sustainable and environmentally conscious poultry production.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
solid-state fermentation
spent mushroom substrate
by-products
bioactive compounds
prebiotics
antimicrobial agents
reduction of antibiotic usage
poultry
Pleurotus ostreatus
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 14 : 5 (2024), p. 1-19. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Béni Áron (1978-) (vegyész) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Rai, Mahendra Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM119952
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Impact of sous-vide cooking on the antioxidant properties and β-glucan content of oyster (Pleurotus ostreatus L.) mushroom / Gréta Törős, Áron Béni, János Nagy, Róbert Nagy, Ferenc Peles, József Prokisch
Dátum:2024
ISBN:978-625-7720-99-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
antioxidant activity
oyster mushroom
sous-vide
bioactive compounds
B-glucans
Megjelenés:ISPEC 14th International conference on agriculture, animal science & rural development: Proceedings book (Abstracts & Full Texts) / eds Banu Yücel, Seyithan Seydoşoğlu. - p. 54-55. -
További szerzők:Béni Áron (1978-) (vegyész) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár) Nagy Róbert (1995-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM115568
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Egyedi táptalaj fejlesztése pleurotus ostreatus micélium biomassza előállításához / Törős Gréta, Peles Ferenc, Béni Áron, Prokisch József
Dátum:2023
Megjegyzések:A Pleurotus ostreatus (késői laskagomba) kiemelkedő szerepet játszik a bél mikrobióta összetételének és egyensúlyának javításában, mely legfőképpen a ?-glükán bioaktív vegyületnek köszönhető. A kutatásunkban vizsgáltuk, hogyan befolyásolja ezen gombafajból előállított gombalé alapú szilárd táptalaj a P. ostreatus micélium növekedési sebességét, sűrűségét, biomassza mennyiségét, illetve ?-glükán tartalmát. A táptalaj elkészítése során a nyers laskagombát megmostuk, felszeleteltük, kuktába helyeztük, lezártuk, majd 4 órán keresztül szárítószekrényben tartottuk 90?0,1 ?C-on. A kuktát 4 óra elteltével kivettük a szárítószekrényből, majd a szilárd és folyékony frakciókat centrifugával szeparáltuk (1200 fordulat/perc, 8? 10 perc). Különböző koncentrációjú (0%, 25%, 50%, 75%, 100%) szilárd tápközegeket állítottunk elő laskagombalé, desztillált víz és agar-agar felhasználásával. A tápközegeket autoklávoztuk (121 ?C, 20 perc, 1,5?2,0 bar), majd aszeptikus körülmények között a micéliumot leoltottuk. A növekedési sebességet és a micélium sűrűségét 6 napon keresztül ezeken az egyedi táptalajokon, illetve a kontroll táptalajon (malátás) vizsgáltuk, majd a kolonizáció végén a termelt biomassza mennyiségét (nedves tömeg) megadtuk. A fagyasztva szárított termékek ?-glükán tartalmát HPLC vizsgálatokkal elemeztük. Az eredmények szerint a 6 napig tartó, szobahőmérsékletű inkubáció mellett nem voltak jelentős különbségek a vizsgált táptalajok növekedési ütemében. A 25%-os gombalé alapú táptalaj közel hasonló sűrűséget eredményezett, mint a kontroll táptalaj. Az 50%, a 75%, illetve a 100%-os táptalajoknál lényegesen magasabb biomasszát sikerült előállítanunk, mint a 25%-os, illetve malátás táptalajt alkalmazva. Jelentős különbséget tapasztaltunk a 25 és 50%-os táptalajokon termelt micéliumok ?-glükán tartalma között. Összességében elmondható, hogy az 50%-os gombalé alapú szilárd táptalaj alkalmazásával sikeresen növeltük a ?-glükán tartalmat, illetve a tiszta gombalé alapú táptalaj bizonyult a legsikeresebbnek biomassza termelés tekintetében. Az eredmények alapján a tesztelt hőkezelési eljárással előállított gombalé alapú szilárd táptalaj alkalmasnak bizonyult a P. ostreatus micélium előállítására, a jövőbeni kutatásoknak azonban ki kell terjedniük az ezen gombafaj termesztése során keletkező hulladékok feldolgozására, valamint a kapott gombalevek tanulmányozására.
ISBN:978-963-490-540-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
laskagomba micélium
egyedi táptalaj
gombalé
Megjelenés:Növény és környezet:a debreceni tartamkísérletek 40 éve / szerk. Kakuszi-Széles Adrienn. - p.68. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Béni Áron (1978-) (vegyész) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1