CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM107886
Első szerző:Beszeda Imre (okl. anyagtudományi mérnök-fizikus)
Cím:A measurement of physics school leaving exam in the wine cellar / I. Beszeda, T Stonawski, Á Béni
Dátum:2022
ISBN:978-615-6032-49-2
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:International Multidisciplinary Conference 14th Edition / Páy Gábor László. - p. 18-22. -
További szerzők:Stonawski Tamás Béni Áron (1978-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM101740
Első szerző:Beszeda Imre (okl. anyagtudományi mérnök-fizikus)
Cím:Borban a fizika, fizika a borban alkoholos italok elektromos vezetésének mérése / Beszeda Imre, Stonawski Tamás, Béni Áron
Dátum:2021
Megjegyzések:Concepts of electrical conduction of liquids, electrolyte, anode, cathode, and electrolysis appear as early as 8th grade in primary school. Students carry out an experiment on water conductivity according to which distilled water does not conduct but can be made a conductor by adding some salt. A simple circuit in the experiment requires a battery, wires, a small bulb or an LED lamp. When sugar is dissolved, no electrical conduction is observed because sugar molecules does not dissociate. We get the same experience with alcohol solutions. Examining tap water, a slight conduction is measured, which can be explained by the dissolved salts. In high school, at grade 10, students encounter the above experiment again. Students' interest can also be attracted by examining different mineral waters, how much their conductivity differs and whether there is a correlation between the amount of minerals and the electrical conduction. We can study the conductivity of other soft drinks, and even spirits, too, so we inevitably meet wine, which produces considerable electrical conduction due to the anions, metal ions, metal compounds, and acids it contains. According to the literature, measurement of the specific electrical conductivity is also used to test the stability of wines. In this paper, we deal with the electrical properties of wines using simple measurement method that is used in high school as well.
ISBN:978-615-6032-40-9
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok könyvfejezet
könyvrészlet
bor
elektromos vezetőképesség
elektrolit
víz
iskola
Megjelenés:Őshonos- és tájfajták - ökotermékek - egészséges táplálkozás - vidékfejlesztés : Minőségi élelmiszerek - Egészséges környezet - Fenntartható vidéki gazdálkodás : Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Tóth Csilla. - p. 205-214. -
További szerzők:Stonawski Tamás Béni Áron (1978-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1